bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Klimatické vojny

Vydavateľ: Premedia SK (Premedia SK)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:240
Poradie vydania:1.
Zvyčajne posielame do 8-10 pracovných dní 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.04.2024 03:03

Lepšia cena: 12,56 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 12,86 € (vrátane DPH)
Bežná cena:14,95 €
Ušetríte: 2,09 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 9,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Klimatické vojny

Boje o pitnú vodu, nové výbuchy masového násilia, etnické čistky, občianske vojny v najchudobnejších krajinách sveta, nekonečné prúdy utečencov. Konflikty 21. storočia sa už neodvíjajú od ideologického súperenia medzi veľmocami, ale skôr od triednych, náboženských a zdrojových otázok. Genocídy minulého storočia nás naučili, ako rýchlo sa sociálne problémy môžu prejaviť v radikálnych a smrtiacich riešeniach. Bohaté krajiny dnes už vyvíjajú stratégie na získanie zdrojov a udržanie klimatických utečencov mimo svojho územia.

Harald Welzer ukazuje, ako spolu súvisí klimatická zmena a násilie. Klimatická zmena má ďalekosiahle dôsledky na životné podmienky ľudí na celom svete: obývateľný priestor sa zmenšuje, vzácne zdroje ubúdajú, prehlbuje sa nespravodlivosť nielen medzi Severom a Juhom, ale aj medzi generáciami, čo vytvára podmienky pre nové sociálne napätia a vedie k násilným konfliktom. Klimatická zmena predstavuje nové závažné výzvy v oblasti bezpečnosti, zodpovednosti a spravodlivosti, ale ako Welzer znepokojujúco objasňuje, robí sa veľmi málo, aby sa im čelilo.

Detaily o knihe

Názov: Klimatické vojny

Originálny názov: Klimakriege. Wofür im 21. Jahrhundert getötet wird

Objednávací kód NA652474

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Klimatické vojny (Monika Ertľová, 14.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Harald Welzer vám v knihe Klimatické vojny vysvetlí, pre čo sa budeme zabíjať v 21. storočí a môžem len konštatovať, že je to naozaj dôležitá a veľmi aktuálna (a temná) kniha. Oplatí sa ňou prelúskať, hoci jazyk je rovnako vážny ako témy, ktorých sa autor dotýka. Aj preto som ju čítala trošku dlhšie, nie je to žiadne oddychové čítanie, vyžaduje si plnú koncentráciu. „Znášanie následkov klimatickej zmeny nie je spravodlivo rozdelené, reálne to totiž vyzerá tak, že tí, čo ju majú najviac na svedomí, na nej budú škodovať najmenej, ba budú mať najväčšie šance z nej profitovať. Naopak, tie oblasti, ktoré k celkovému objemu emisií spôsobujúcich globálne otepľovanie takmer neprispievajú, budú postihnuté najviac.” Bohaté a od mnohých problémov (zatiaľ) izolované krajiny sa situácii budú vedieť prispôsobiť oveľa jednoduchšie, disponujú totiž neporovnateľne väčším bohatstvom a technologickými možnosťami ako chudobné krajiny. Tie čelia (alebo budú čeliť) problémom ako hladomor zapríčinený rozširovaním púští a úbytkom zrážok, etnické čistky a genocída, v zhoršujúcich sa podmienkach budú ľudia bojovať o vodu a potravu, o holé prežitie. To, že to nie je sci-fi, môžeme už teraz vidieť napríklad na príklade utečeneckej krízy. Čo sa však stane, keď tých utečencov bude už toľko, že ich nebudeme schopní elegantne prerozdeliť a poumiestňovať do internačných táborov? Vojny sa často vedú tam, kde sú v stávke priame ekonomické záujmy zúčastnených a v súvislosti s roztápaním sa ľadovcov vzniknú nové zdroje ťažby surovín. Bolo by naivné myslieť si, že si vyspelé krajiny tieto zdroje nebudú nárokovať, silou nevynímajúc. Okrem toho je asi jasné, že nás nečaká žiadna ružová budúcnosť, spoločnosť sa polarizuje a vojny v rôznych formách jednoducho budú jej súčasťou. Už v minulosti sa vyskytli konflikty, ktoré možno označiť ako klimatické vojny, hoci na prvý pohľad súvislosti so zmenami počasia možno nie je vidieť. Dlhý reťazec príčin a súvislostí však neoklameme.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má pes?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x