bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Ukradnutý

Vydavateľ: Premedia SK (Premedia SK)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:312
Poradie vydania:1.
Zvyčajne posielame do 8-10 pracovných dní 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 27.04.2024 02:59

Lepšia cena: 12,56 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 12,86 € (vrátane DPH)
Bežná cena:14,95 €
Ušetríte: 2,09 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 9,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Ukradnutý

Je zima, severne od polárneho kruhu. Niekoľko hodín bledého svetla je všetko, čo slnko ponúka, než sa krajina opäť zahalí do tmy. Toto je Sápmi, krajina Saamov, pôvodných obyvateľov Škandinávie. Deväťročná Elsa je dcérou pastierov sobov. Keď sa jedného rána vyberie sama na lyže, stane sa svedkom toho, ako muž brutálne zabije jej milované teľa. Je to Švéd zo susednej dediny a vie, že jej rodinu obťažuje už roky. Muža však nikdy neprichytili pri čine. Až teraz.

Soby sú pre Saamov zdrojom obživy, ale zvieratá plnia aj dôležitú duchovnú úlohu; útok na ich soby je útokom na samotnú kultúru. Hoci je Elsa ešte len dieťa, vidí, ako pretrvávajúce násilie zo strany susedov a systematická ľahostajnosť úradov spôsobujú hlboké rany a jej blízki strácajú nádej, ba dokonca aj chuť žiť.

Uplynulo desať rokov a nenávisť a hrozby voči Saamom sa naďalej stupňujú. Keď sa Elsa stane terčom muža, ktorý pred rokmi zabil jej sobie teľa, niečo sa v nej zlomí. Vina, strach a hnev, ktoré v sebe nosí od detstva, sa na ňu valia ako lavína a vedú Elsu k záverečnej dramatickej konfrontácii.

V septembri 2021 získala autorka za tento román ocenenie za najlepšiu švédsku knihu roka.

Detaily o knihe

Názov: Ukradnutý

Objednávací kód NA652472

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Ukradnutý (Monika Ertľová, 13.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
„Nepatríš mi, patríš len sebe. Ja si ťa požičiavam.” Komunita Saamov, pôvodných obyvateľov Škandinávie, to nemá ľahké. Chovajú soby v krásnej, no drsnej, chladnej krajine, no čelia mnohým problémom, ktoré im komplikujú každodenný život. Nie sú to len ich interné záležitosti týkajúce sa tradícií a postavenia žien v rámci komunity, meniace sa podmienky v dôsledku klimatickej krízy, sťažujúce im starostlivosť o milované zvieratá, ale aj rasizmus, outsiderstvo vo vlastnej krajine a nezáujem autorít riešiť útoky, ktorým musia čeliť. Soby totiž nevnímajú len ako potravu, sú to priatelia, s ktorými ich spája hlboké puto a obetujú im všetko. Deväťročná Elsa pristihne muža z vedľajšej dediny, ktorého pozná, ako neľútostne zabije jej milované mláďa. Pytliak jej vyhrážkami nahnal strach, preto v sebe roky dusí dilemu, ako sa zachovať. Polícia totiž vraždenie sobov klasifikuje ako krádež, poškodenie cudzej veci (!!!) a prípadmi sa hlbšie nezaoberá. No možno ak by sa našiel očitý svedok, bolo by to inak. Alebo nie? Pomaly plynúci, pokojne sa rozvíjajúci príbeh ukazuje, aké je to žiť v spoločnosti, ktorá neustále útočí na kultúru Saamov. Tých sužuje beznádej, kruté tragédie, frustrácia, ktorá prerastá aj do ďalších generácií. Mladí sa so smútkom vyrovnávajú ťažko a východisko z bezvýchodiskovej situácie niektorí vidia až v pazúroch smrti. Ann-Helén Laestadius s citom, nadhľadom, veľmi empaticky vykreslila volanie mladej ženy po spravodlivosti, ale aj konflikt moderného s tradíciami a patriarchálnym dedičstvom. S každou otočenou stránkou narastá mrazivá atmosféra – čo ešte príde? A že toho príde… Drsné, no zároveň krásne rozprávanie inšpirované skutočnosťou o láske k sobom a prírode, ktoré vám ukáže, aké dôležité je porozumenie.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je šesť deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x