bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Pravek a iné časy

Vydavateľ: Premedia SK (Premedia SK)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:216
Poradie vydania:1.
Zvyčajne posielame do 8-10 pracovných dní 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 26.04.2024 03:01

Lepšia cena: 12,56 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 12,86 € (vrátane DPH)
Bežná cena:14,95 €
Ušetríte: 2,09 € (zľava 14%)
Lepšia cena
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Pravek a iné časy

Pravek dedina uprostred Poľska, kde sa všednosť preplieta s nezvyčajnosťou, prítomnosť s mýtom a každodenný život je dôležitejší ako veľké udalosti. V búrlivom dvadsiatom storočí bojuje v Praveku niekoľko pokolení niekoľkých rodín o šťastie i budúcnosť. Ich osudy vytvárajú univerzálny príbeh o čase, pominuteľnosti a ľudskom osude.
Jeden z najvýraznejších súčasných poľských románov, ktorý bol preložený do vyše dvadsiatich jazykov, už roky nachádza čitateľov na celom svete. Jeho autorka získala Nobelovu cenu za literatúru.

Detaily o knihe

Názov: Pravek a iné časy

Originálny názov: Prawiek i inne czasy

Objednávací kód NA649879

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Pravek a iné časy (Monika Ertľová, 16.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
„Možno každá rodina musí mať takúto poistku normálnosti, niekoho, kto na seba vezme všetky tie útržky šialenstva, čo v sebe nosíme.” Knihu som si vychutnávala ako dezert, pretože je to čarokrásna poézia ukrytá vo forme prózy, „magický realizmus” s vetami, ktoré zasiahnu a prinútia rozjímať nad životom, s mystickou atmosférou, transcendentálnom, kde sa miestami prelína snové so skutočným a doslova nabáda k tomu, aby ste sa ponorili do sveta, ktorý Tokarczuk vytvorila. Ešte aj obyčajný mlynček na kávu vie tak úchvatne opísať a dať mu takú hĺbku, že vás to pohladí na duši. Pravek a iné časy približuje osudy niekoľkých generácií miestnych rodín a obyvateľov dedinky. Ich všedný život narušia dve vojny a ďalšie udalosti dvadsiateho storočia a oni sa všemožne usilujú nájsť šťastie, pokoj, zmysel života, svoje miesto vo svete. „Miška sa, ako každý človek, narodila rozbitá na kúsky, neúplná, po častiach. Všetko v nej bolo osve – zrak, sluch, vnímanie, cítenie, prežívanie a emócie. Jej malé telo ovládali pudy a inštinkty. Celý Miškin budúci život mal spočívať s poskladaní tohto všetkého do jedného celku a v následnom pripustení, aby sa to zas rozpadlo.” Je to príbeh o plynutí času, ľudských osudoch, živote a smrti, pominuteľnosti okorenený symbolmi, dávkou tajomna, ktorý si podľa mňa pýta čitateľa naladeného na rovnakú vlnu. Nádherné! „Okolo štyridsiatky dochádza k prelomu. Mladosť sa vo svojom napätí, vo svojej sile trápi sama nad sebou. V ktorúsi noc alebo ktorési ráno človek prekoná hranicu, dosiahne svoj vrchol a urobí prvý krok dole – k smrti. Vtedy sa objaví otázka: schádzať pyšne s tvárou obrátenou do temnoty, alebo sa otočiť za tým čo bolo, predstierať, že to nie je temnota, ale iba svetlo, čo zhaslo v izbe“. „Až tu sa totiž mŕtvi pomaly spamätávali zo života a zisťovali, že stratili čas, ktorý im bol vymeraný. Po smrti objavovali tajomstvo života – no bol to márny objav.”

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má bocian?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x