bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Sabrina

Vydavateľ: Absynt (Vydavateľstvo Absynt, s.r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:210
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 23.04.2024 04:02

Lepšia cena: 16,72 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 17,11 € (vrátane DPH)
Bežná cena:19,90 €
Ušetríte: 2,79 € (zľava 14%)
Lepšia cena
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Sabrina

Ešte včera tu bola. Videli ju vychádzať z domu. Zachytila ju kamera na ulici. Mihla sa pred obchodom. A zrazu sa stratila. Sabrina, plná snov a plánov. Čo sa skrýva za jej zmiznutím?

Keď Sabrina z ničoho nič zmizne, jej priateľ Teddy sa nervovo zrúti a utiahne sa k dávnemu spolužiakovi Calvinovi. Chce sa tu trochu upokojiť a počkať, ako sa táto záhadná situácia vyvinie. Sabrininho zmiznutia sú plné médiá a nad faktami pomaly a isto začínajú víťaziť najrôznejšie konšpirácie. Keď sa o pár dní v schránkach desiatok redakcií objaví znepokojivé video, kolotoč falošných správ a rôznych teórií sa rozbehne naplno. Z pravdy je lož a obete dostávajú nálepku sprisahancov, ktorí sú len zaplatenými hercami v oveľa väčšej hre.
Súčasnosť je mimoriadne neprehľadná. Na každú udalosť existuje množstvo vysvetlení. Racionálnych. Aj odtrhnutých od reality. Možno to tak bolo vždy, no internet dal zrazu každému príležitosť, aby svoje názory vykričal nahlas do celého sveta. A tak už nič nie je pravda, nikomu neveríme, na nič sa nespoliehame.
Grafický román Nicka Drnasa Sabrina, ktorý nemilosrdne odhaľuje tvár našej nezrozumiteľnej súčasnosti, bol prvým komiksom pre dospelých, ktorý ašpiroval na prestížnu Man Bookerovu cenu. Po slovensky vychádza Sabrina v preklade Alexandry Strelkovej.

Detaily o knihe

Názov: Sabrina

Objednávací kód NA643698

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Na zamyslenie (Martina Fraňová, 12.4.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Sabrina je grafický román. Textu tam nie je veľa, ale na doplnenie príbehu slúžia ilustrácie. Znie to celkom jednoducho, ale spraviť týmto štýlom knihu o hoaxoch, dezinformáciách a rôznych konšpiráciách? Poviem vám, už samotné čítanie bolo pre mňa náročné a tvorbu tohto diela si ani neviem predstaviť - ale ten výsledok stojí za to. Tento príbeh vo vás zanechá silné pocity. Má v sebe istú pochmúrnosť, ktorá sa príbehom stupňuje a pocit nepríjemnosti je až na hrane znesiteľnosti. Únos mladej Sabriny sa časom zmení na niečo úplne iné. Keď únosca zverejní video, ktoré sa dostane do médií, celý prípad naberá iné rozmery. Konšpirácie, falošné správy, ľudia neveria samotnému únosu, dokonca si to schytá aj rodina, jej priateľ a aj jeho bývalý spolužiak, ktorý ho u seba uchýlil. Nikto nie je v bezpečí, ľudia začali šíriť veci, ktoré sú ďaleko od pravdy… je to jeden veľký nekonečný kolotoč, v ktorom nemáte čas premýšľať o Sabrine a jej rodine ako o ľudských bytostiach. Znie vám to povedome? Určite áno. Momentálna situácia je jasným príkladom. Človeku je smutno, že to nie je len fikcia, nechce sa mu veriť, že sa to deje v skutočnom svete. A táto pravda ma veľmi vystrašila. Vydavateľstvo siahlo po tejto knihe v správnom okamihu. Je to ťažké dielo, ktoré v sebe skrýva veľkú temnotu a aj veľa strachu, ale zároveň priamo ukazuje skutočnosť a postupnú zmenu spoločnosti.

Sabrina (Monika Ertľová, 5.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Druhý grafický román z dielne vydavateľstva Absynt, Sabrina, by mal byť povinným čítaním pre všetkých. Rozpráva príbeh o mladej žene, ktorá sa jedného dňa nevráti domov z prechádzky. Čo sa jej stalo? Médiá sú zrazu plné záhadného zmiznutia, jej priateľ Teddy sa nervovo zrúti a utiahne sa k bývalému spolužiakovi, kde snáď príde na iné myšlienky. Rodina je zdrvená a ako by nestačilo, z čoho sa musí spamätať, ešte sa na ňu zosypú útoky a obvinenia ako zo zlého sna. Fakty pomaly začnú zatieňovať rôzne konšpirácie… Ilustrácie v duchu hesla menej je viac možno niekomu až tak nezabrnkajú na estetické strunky, no práve ich minimalistický charakter dokonale vystihuje atmosféru. Ako sa príbeh postupne rozvíja a pred čitateľom sa zrazu odhaľuje, čo sa vlastne Sabrine stalo, zároveň vnímame, ako sa stupňujú rôzne falošné správy a teórie odtrhnuté od reality. Do deja občas vstupujú postavy, ktoré v nás naštartujú kadejaké myšlienkové pochody a vzbudzujú podozrenie. Máme na to ale dôvod? Miestami je príbeh trochu neprehľadný, no ja som to vnímala ako zámer. Aj vďaka tomu autor ukazuje, aké jednoduché je spadnúť do víru hoaxov a z útržkov nezrozumiteľných informácií si poskladať vlastnú realitu. Mnohí ju potom z rôznych dôvodov šíria ďalej na sociálnych sieťach a vzniká zmätok. Čomu môžeme veriť, kde je pravda? Román vyšiel pôvodne v roku 2018 a smutné je, že to, na čo upozorňuje, je dnes už samozrejmou a veľmi smutnou bežnou realitou.

Zaujímavý grafický román (Martina, 2.4.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Prvý komiks od vydavateľstva Absynt si získal moje srdce a považujem ho za jeden z najlepších, čo sa mi kedy dostali do rúk. Jasné, že som si nemohla nechať ujsť ani ich druhý. Navyše sú konšpiračné teórie jednou z ústredných tém, s čím som sa v knihe ešte nestretla a nepochybne ide o niečo veľmi aktuálne. Spočiatku som pociťovala rozčarovanie. Prvá polovica ma nejako veľmi nenadchla, mnohé dialógy boli len vata a neviem ako to povedať pekne, tak budem proste úprimná - kresba je podľa mňa veľmi škaredá. Samozrejme, umenie je subjektívne a preto ide o vec preferencie, no neviem, či som čítala komiks, kde som bola menej nadšená z kresby. A nejde len o estetiku, niektoré okienka sa pomerne zle čítajú kvôli nevhodným farbám či veľkosti písma Druhá polovica to zachránila - na verejnosť sa dostane jedno video a to je to, čo odštartuje všetky tie konšpiračné teórie. A to už bola veru silná káva (prvá polovica bol skôr taký slabý čaj bez chuti zo školskej jedálne). Tam už ide o silné, emotívne, desivé čítanie, z ktorého ma až mrazilo. Autor poukazuje na dôsledky konšpirácií a ako môžu vplývať na ľudí, ktorých sa priamo dotýkajú. Veľmi realisticky to odzrkadlovalo svet, v ktorom žijeme a bola z toho veľká tragédia. Sabrinu síce k mojim najobľúbenejším komiksom nezaradím, mám dojem, slovu príbeh nebol dostatočne dotiahnutý do konca, no som veľmi rada, že sa mi dostala do rúk, nepochybne ide o veľmi zaujímavé čítanie.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x