bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







27 smrtí Tobyho Obeda (CZ)

Vydavateľ: Absynt (Vydavateľstvo Absynt, s.r.o.)
Edícia:Prokletí reportéři
Jazyk: český
Formát:Kniha
Počet strán:336
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 20.04.2024 03:00

Lepšia cena: 15,04 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 15,39 € (vrátane DPH)
Bežná cena:17,90 €
Ušetríte: 2,51 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 12,10 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: 27 smrtí Tobyho Obeda (CZ)

Násilí a bezpráví, které zažíváme, vracíme jiným. Tak jednoduché to je. Tak strašné. Kanadské internátní školy, kam byly umisťovány proti vůli rodičů děti původních obyvatel, byly zlo.
Toby zemřel sedmadvacetkrát a Kanada se začíná ptát proč. Poslední ze sítě desítek škol, které měly domorodé děti naučit evropským způsobům, byla zavřena v roce 1996. Ne všechny vypadaly jako peklo na zemi. Mnoho z nich ano. Převýchova. Bití, ponižování, sexuální zneužívání. Za chybu – trest. Za používání rodného jazyka – trest. Za pláč – trest. Za nemoc – trest. Děti, které vyrostly v internátních školách si říkají přeživší. Pravda je ale složitější, jak během dvou let své práce zjistila reportérka Joanna Gierak-Onoszko. Co když byla pečovatelka také obětí násilí? Proč děti z internátu ubližují jiným dětem? Jakou roli odehrála církev a jak se dnes staví k obětem? Kruh násilí, bolesti a pomsty je těžké přerušit. Stejně jako vyléčit rány, mluvit o nich. Připustit si, že příběh vlastní země není křišťálově čistý jako její lesy a jezera. Kniha 27 smrtí Tobyho Obeda vychází v edici Prokletí reportéři v překladu Tadeáše Dohnaňského.

Detaily o knihe

Názov: 27 smrtí Tobyho Obeda (CZ)

Originálny názov: 27 śmierci Toby’ego Obeda

Objednávací kód NA643696

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Sútok, hnev, bolesť (Martina, 29.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Po prečítaní tejto knižky mi ostali len oči pre plač.počas čítania sa u mňa striedali hnev, smútok a bezmoc.Ako je možné že európanom a katolíckej cirkvy sa prepieklo to, že zničili životy povodných obyvateľov Kanady? Vzali im život, kultúru, pôvod a aj deti.Deti ktoré bili, trestali, znásilnivali, nútili ich znásilnovať a ubližovať iným detom a do života im priniesli len bolesť, strach, neschopnosť, drogy a alkohol.Ako je možné, že sa o tom v médiach opäť nerozpráva???ako je možné,že katolícka cirkev to opäť zamietla pod koberček??ako to že sa papež neospravedlnil??nepriznal že opäť raz knaz aj sestra zlyhali a znovu zneužívali deti??dokedy????dokedy budeme vo svete trpieť že v mene boha sa robia zverstvá po celom svete???

reportážna kniha, ktorá ma rozplakala (Michaela Töröková, 18.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Málo viem o Kanade a jej komplikovanej histórii. Je to bolestivé čítanie, nedokázala som knihu dočítať na jedenkrát. Delím si to po kapitolách, je to hrozné... Toto neveriteľné utrpenie detí pôvodných obyvateľov, páchanie kultúrnej genocídy, trvalo desaťročia. Ak Toby Obed zomrel 27-krát, každý pri čítaní zomiera spolu s ním... Veď to sa nedá vytesniť, preboha... Trauma odtrhnutia od rodiny a prevýchova sa prenáša na celé rodiny, celé generácie sú neschopné sa zaradiť, trpia závislosťami, pokračujú v týraní a zneužívaní, tak ako to zažili sami. Reportážny jazyk je vecný, tak je to o to strašnejšie. Autorkine slová čierne na bielom sa čitateľovi neprihovárajú, ale zmučene kričia. O rasizme, o príšernom násilí na deťoch a o inštitualizovanom týraní v cirkevných internátnych školách. O preživších. Ospravedlnenie, ku ktorému sa štát konečne dopracoval, je však nedostatočné, obete síce odškodňujú, vinníci však nie sú potrestaní.

Veľmi precízne a kvalitne spracované (Monika Karolová, 10.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Pohŕdanie, ponižovanie, znásilňovanie. Fyzické a psychické týranie. Brutálne a aj veľmi sofistikované mučenie. Elektrické kreslo, bič, hlad, sex za krajec chleba, choroby, niekedy aj smrť ... Toto je horor, svinstvo najhrubšieho zrna a aj niekdajší vzdelávací systém pre deti pôvodného obyvateľstva územia Kanady. Pod záštitou a pred zatvorenými očami cirkvi a štátu Kanada. . Kiežby toto všetko bola len nechutná fikcia. No bohužiaľ všetko v tejto knihe sa skutočne odohralo. Približne od polovice 19. storočia v Kanade fungovali internátne školy, kde boli povinne umiestňované a "vychovávané" deti pôvodného obyvateľstva tejto krajiny. Mali sa tam naučiť čítať, písať, pripraviť sa na život v civilizovanej spoločnosti, no v skutočnosti tam ťažko otročili už aj tie v predškolskom veku a vychovávatelia pracovali najmä na tom, aby im vytĺkli z hláv "Indiána", aby v nich zapreli svoje ja, svoju podstatu. Ak niektoré zomrelo, nikto sa ani neobťažoval informovať rodičov. Jednoducho to telíčko sami niekde zakopali a rodičia sa o tom dozvedeli často až mesiace neskôr. Takto to tam fungovalo okolo 100 rokov. Za ten čas videlo múry internátnych škôl približne 150 000 detí. Deti, ktoré sa vracali domov iné, pozmenené, navždy poznačené. . Dnes sa už o tomto období dejín hovorí otvorene ako o kultúrnej genocíde, pretože hrozivé následky vyčíňania tých, ktorí sa tvárili ako spasitelia zničili celé generácie a tú ťarchu si so sebou budú niesť aj ďalšie. . Alkoholizmus, domáce násilie, chudoba a veľké množstvo samovrážd (aj detí) - takto to vyzeralo, vyzerá a ešte asi nejaký čas bude vyzerať v rodinách, ktorých členovia spoznali internátne školy na vlastnej koži. Hovorí sa o nich aj ako o tých, ktorí prežili ... . Veľmi silná reportáž o tom, ako sa Kanada vyrovnala a ešte stále vyrovnáva s týmto hrôzostrašným obdobím ich dejín.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má bocian?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x