bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Šum

Vydavateľ: Jan Melvil Publishing (Jan Melvil Publishing, s. r. o.)
Jazyk: český
Formát:Kniha
Počet strán:408
Poradie vydania:1.
Zvyčajne posielame do 8-10 pracovných dní 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 25.04.2024 03:01

Lepšia cena: 20,96 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 21,46 € (vrátane DPH)
Bežná cena:25,80 €
Ušetríte: 4,34 € (zľava 17%)
Lepšia cena
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Šum

,,Excelentní dílo.,, New York Times

,,Přesvědčivé Pokorná lekce nepřesnosti.,, Financial Times

,,Šum je možná nejdůležitější kniha, kterou jsem za posledních víc než deset let četla. Naprosto nový a důležitý vhled, který okamžitě uvedete do praxe.,, Angela Duckworthová, autorka knihy Houževnatost

Dlouho očekávaná novinka od nositele Nobelovy ceny a autora knihy Myšlení, rychlé a pomalé, Daniela Kahnemana, je tu! Kniha o chybách v lidském úsudku. Kdy zkreslení a šum tedy systematické odchylky a náhodný rozptyl v našich soudech představují různé složky těchto chyb. Tato kniha se však věnuje šumu, jehož vliv je často podceňován. A přitom je množství šumu v úsudcích skandálně veliké:

Dva různí lékaři stanoví dvě různé diagnózy u stejného pacienta.
Dva soudci ve stejné soudní budově vynesou výrazně odlišné rozsudky nad dvěma lidmi, přestože spáchali stejný trestný čin.
Různí lidé vedoucí pohovory ve firmě udělají zcela různá rozhodnutí o velice podobných uchazečích o zaměstnání.
Nyní si představte, že tentýž lékař, soudce či tazatel činí odlišná rozhodnutí v závislosti na tom, zda je ráno nebo odpoledne, zda je pondělí či středa. A nyní si přestaňte představovat toto se děje denně. Jde o příklady šumu: nežádoucí variability v úsudcích, které by měly být stejné.

Autoři Šumu vám nejdříve představí škodlivé účinky šumu v mnoha oblastech, včetně medicíny, práva, ekonomických prognóz, soudního lékařství, kaucí, ochrany dětí, strategie, hodnocení výkonnosti a výběru zaměstnanců. Všude, kde se něco posuzuje, existuje silný a přehlížený šum, vedoucí ke ztrátám všeho druhu: na životech, zdraví, spravedlnosti, ve financích i dobrém jménu. Skvělá zpráva je, že kniha nabízí i několik nástrojů, díky kterým lze vliv šumu omezit a vytvářet tak mnohem lepší rozhodnutí.

Detaily o knihe

Názov: Šum

Objednávací kód NA643686

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Veľmi poučné čítanie (Mária Takáčová, 17.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Daniel Kahneman, nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu, opäť prichádza s prelomovou myšlienkou. Po bestselleri Myslenie rýchle a pomalé je tu kniha Šum. Pri skúmaní príčin kognitívneho skreslenia si autor spolu so svojím tímom spolupracovníkov všimli vysokú variabilitu v úsudkoch profesionálov, u ktorých to najmenej čakali. Začali preto skúmať, ako je možné, že úsudky znalcov, sudcov, či lekárov sa môžu v zdanlivo rovnakých prípadoch tak veľmi odlišovať. Pri svojom výskume objavili šum – súbor nepredvídateľných náhodných chýb, ktoré ovplyvňujú ľudské rozhodovanie v rovnakej miere ako kognitívne skreslenia. Šum sa však od chýb v ľudskom myslení líši tým, že je oveľa náročnejšie identifikovať ho, uvedomiť si jeho vplyv na rozhodovanie a tým aj predchádzať jeho vzniku. V knihe sa môžete dočítať množstvo zaujímavých a prekvapivých informácií. Autori opisujú vplyv šumu na tých najmenej očakávaných miestach. Čo je ale najdôležitejšie, prichádzajú aj s návrhmi riešení, ktoré môžu negatívne účinky šumu minimalizovať. Ich cieľom je dosiahnuť menej zašumený svet, v ktorom by sa zlepšilo verejné zdravie, bezpečnosť, spravodlivosť a nakladanie s verejnými prostriedkami. Mne osobne sa kniha veľmi páčila, zmenila môj pohľad na fungovanie verejných inštitúcií a nepochybne bola aj inšpiráciou pre rozhodovanie v súkromnom živote.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má vrabec?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x