bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Krajčírky z Auschwitzu

Vydavateľ: Motýľ s.r.o. (Vydavateľstvo Motýľ, s.r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:368
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 20.04.2024 03:00

Lepšia cena: 12,52 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 12,81 € (vrátane DPH)
Bežná cena:14,90 €
Ušetríte: 2,09 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 9,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Krajčírky z Auschwitzu

Silný príbeh podľa skutočnej udalosti o ženách, ktorým ihly a nite pomáhali prežiť.

V období najväčšieho vyhladzovania židov v Auschwitzi – Birkenau dvadsaťtri mladých žien uniklo pred plynovými komorami, vďaka navrhovaniu, šitiu a pripravovaniu odevov pre svojich mučiteľov. Krutá manželka veliteľa SS, Hedwig Hossová, založila krajčírsku dielňu, v ktorej tieto ženy pracovali na výrobe odevov pre strážcov SS a iné ženy z vysokých spoločenských kruhov v Berlíne. Množstvo oblečenia, ktoré spracúvali, pochádzalo práve z kufrov, ktoré odobrali väzňom deportovaným do tábora.
Táto kniha je svedectvom výnimočných žien, ktoré sa nenechali zlomiť ani v najťažších životných chvíľach. Je oslavou ich odvahy a solidarity, ale i vďakou za to, že zvládli utrpenie, aké si nedokážeme predstaviť, aby nám porozprávali svoj príbeh.
Spisovateľka a historička Lucy Adlingtonová viedla rozhovory s rodinami krajčírok, zhromažďovala ich výpovede, listy, fotografie a osobne sa stretla s 98-ročnou krajčírkou, Brachou Kohútovou (rod. Berkovičovou), ktorá ako jediná prežila. Už zostáva iba veľmi málo žijúcich obetí holokaustu, ktoré by nám mohli prerozprávať ich skúsenosti.
Výnimočné životné príbehy ako tieto musíme zachovávať, aby sa podobná tragédia nikdy nezopakovala a vzdať im hold za ich mimoriadnu statočnosť a odhodlanie prežiť.

Detaily o knihe

Názov: Krajčírky z Auschwitzu

Objednávací kód NA638502

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

krajčirky z Auschwitzu (Helena Sochuľáková, 26.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Je to podľa skutočnej udalosti, kde mladé ženy unikli pred plynovou komorou v nacistickom tábore , Keď kruta manželka veliteľa SS založila krajčírsku dielňu ,aby prešivali zo šiat ,ktoré mali v kufroch židovsky väzni. Prešivali ich pre stražcov, ale aj pre ich manželky.Je to ponaučenie pre nás, aby sa niečo také už nepakovalo.

Zaujme (Simona Rošková, 17.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Krajčírky z Auschwitzu. Skutočný príbeh žien, ktoré šili, aby prežili. Tvrdý, surový, ohavný a neľudský. Taký je román z pera Lucy Adlington. Príbeh rozpráva Bracha Kohútova. Stratili svojich najbližších, prišli o identitu, zbavili ich dôstojnosti a ľudských práv. Trpeli, hladovalii, žili v špine, boli viac ponižované ako sýte. Spoločnosť im robili vši, choroby, bitky, zima a krutosť. Ich jedinou záchranou boli šikovné prsty, ihla a niť. Šili pre Hedwig Hössovú a ostatné manželky vysokopostavených dôstojníkov SS, ktorí boli synonymom násilia, týrania a masového vraždenia. Štúdio krajčírského umenia bolo jediným miestom, kde prekvitala krása, zatiaľ čo zvyšok Auschwitzu sa rútil do mizerie. Zdraví ľudia sa menili na vychudnuté prízraky, živí na dym, popol a úlomky kostí. Zlomené ženy sa nevzdali a prežili. Zachránila ich vernosť, súdržnosť, priateľstvo, židovské puto, túžba prežiť, ľudská slušnosť a láskavosť, a možno aj kúsok šťastia Vedeli ste, že Hitler vyhlásil vyhladzovací program po celej východnej Európe za tajnú ríšsku záležitosť? Mala to byť "nikdy nezapísaná stránka slávy v našich dejinách." Román má odborne napísaný hutný text. Je to skôr faktografické a informatívne spracovanie príbehu s malou dávkou beletrie. Knihu dopĺňajú fotografie a precízne zozbierané príbehy niekoľkých žien. Román sa číta ťažšie, nie je to vôbec prvoplánový príbeh, ale rozhodne stojí za prečítanie. Na ich slová, stehy a príbehy sa nesmie zabúdať.

Kvalitná kniha (Mária, 12.1.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha Krajčírky z Auschwitzu je jedna z mnohých kníh ktoré opisujú skutočné udalosti vojnových (v tomto prípade aj predvojnovych udalosti) rokov. V knihe je vidieť, že autorka venovala veľa času štúdiu a zbieraniu historických dokumentov, rozhovorom s pamätníkmi alebo ich príbuznými. O to viac sa mi kniha páčila ako niečo komplexnejšie. Čiže neboli to len spomienky alebo životy jednotlivých krajcirok, ale aj celkový obraz doby a módy súvisiacej s daným obdobím. Kniha sa mi dobre čítala a pre mňa priniesla nové zaujímavé poznatky o tomto smutnom období.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je osem deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x