bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Proces s mŕtvym

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:320
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Lepšia cena: 11,68 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 11,95 € (vrátane DPH)
Bežná cena:13,90 €
Ušetríte: 1,95 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 9,70 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Proces s mŕtvym

LUCIA VRÁBLICOVÁ číta z knihy PROCES S MŔTVYM:

Cyrilu Gregus opustila matka hneď po narodení, a hoci si to po roku rozmyslela a vzala dcéru k sebe, nikdy ju neľúbila. Cyrila vyrástla medzi husami a mačkami na dedinskom dvore, fascinovaná starožitnou posteľou, ktorú prastará matka Emília kúpila počas druhej svetovej vojny v dražbe majetku Židov deportovaných do táborov smrti. Cyrila nemilosrdne odhaľuje tajomstvá svojej rodiny spätne cez štyri generácie a rozpletá vrkoč osudov spletený z tragédie holokaustu, predkov aj zo vzťahu Tomáša Debrentheya, biskupa z 15. storočia, k rybárke Anne. Kniha je mozaikou postáv, ktoré sa stretávajú v priestore, ale nie v čase. Spája ich morálne zlyhanie a vyrezávaná starožitná posteľ.

Cyrila, archeologička, ktorej prácou je otvárať hroby a hľadať mŕtvych, si kladie otázky o kolektívnej vine a pasivite jednotlivca voči zločinu a predvoláva popraveného prezidenta slovenského štátu, katolíckeho kňaza Jozefa Tisa, aby sa predtým, než jeho kosti zamurujú do krypty pod biskupským palácom, opäť postavil pred súd.

Detaily o knihe

Názov: Proces s mŕtvym

Objednávací kód NA205511

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Nič horšie na knižnom trhu (Branko, 3.8.2022) Odpovedať

som sklamaný(á)
Toto je jeden naj... výtvor, za posledné obdobie, čo sa dostava čitateĺovi do ruk, ktorý dehonestuje slovenské dejiny.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je deväť mínus päť?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Niektoré dievčatá boli prostovlasé, iné mali teplé barety alebo šatky. Na kabátoch mali našitú žltú šesťcípu hviezdu. Z úst sa im parilo, keď si dúchali na skrehnuté prsty. Začali plakať, obavy a strach nadobudli zreteľný tvar. O dve hodiny sa vlak pohol. Okolo polnoci im už slzy zamŕzali v kútikoch očí a prsty na rukách i nohách od zimy ofialoveli. Cez škáru videli, že polia pokrýva biely srieň. Od tej chvíle bude všetko, čo uvidia a zažijú, neopísateľná hrôza. Spali postojačky.
Na svitaní vystúpili v Osvienčime. Alicu a jej sestru i ostatné dievčatá vypustili z vagónov a kázali im zoradiť sa. Čítali mená. Alica striehla na svoje, a keď ho začula, takmer v tej istej sekunde zvolala: „Hier!“
Potom sa musela poklusom presunúť ku skupinke žien, ktoré sa pod údermi obuškov vyzliekali donaha. ‚To nemyslia vážne,‘ pomyslela si. Pokúšala sa vybaviť si, kedy bola naposledy nahá pred zrakom iného človeka ako vlastnej matky. Nikdy. Ani len vo svojej posteli, v tej krásnej vyrezávanej posteli. Telo mala bledé, na nohách, v rozkroku a podpazuší porastené jemnými svetlými chĺpkami. Vzduch mal šesť stupňov, hmla sa zhmotnila do bielej mrazivej lepkavej vlhkosti. Alica si o chvíľu necítila bosé chodidlá. Dýchala rýchlo a prerývane, pichalo ju v pľúcach. Ešte nikdy v živote necítila taký strach. A potom znovu poklusom vpred a o chvíľu zasa v kruhu. Stud sa preniesol z nahoty do mozgu.
„Hanbím sa, že existujem,“ povedala Alica, ale nikto ju nepočul, pretože to nebolo dosť nahlas. Niektorým ženám stekala po stehnách menštruačná krv. Prsia malé, veľké, plné, ledva vypúčajúce alebo boľavé od materského mlieka, ženy bežali, ich telá bežali, iba ich telá sa hýbali, mozog ustrnul, vypol sa ako prasknutá žiarovka. Toto, čo sa s nimi deje, teraz v roku 1942, sa nedá rozumom pochopiť.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x