bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Vo vlnách

Vydavateľ: Absynt (Vydavateľstvo Absynt, s.r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:376
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 03:00

Lepšia cena: 16,72 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 17,11 € (vrátane DPH)
Bežná cena:19,90 €
Ušetríte: 2,79 € (zľava 14%)
Lepšia cena
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Vo vlnách

Nádherný príbeh o krehkosti lásky, sile priateľstva, ale aj bezmocnosti pred tvárou neúprosnej smrti, pretkaný vášňou pre jazdu na nespútaných morských vlnách. Túto knihu napísala láska!

Niektoré prázdne miesta v našich životoch nezaplní už nikto a nič. Navždy budú patriť tým, čo odišli...
Surfer a ilustrátor AJ Dungo vo svojom podmanivom grafickom románe rozpráva o svojich dvoch láskach. V spomienkach sa vracia ku krehkému vzťahu s Kristen, ktorú mu príliš skoro a príliš rýchlo vzala rakovina. Paralelne s intímnym príbehom lásky a neodvratného odchádzania nás však pozýva aj na výlet do fascinujúcich dejín surfingu. Ako sa zo zábavy domorodých Havajčanov stal celosvetovo rozšírený šport? Kto boli priekopníci jazdy na vlnách? A aký vplyv mal masový turizmus na nedotknuté havajské pláže? Oboma neoddeliteľnými svetmi nás prevedú Dungove čisté ilustrácie, ktoré sú ako morská hladina – naoko celkom pokojné, no pod ich povrchom prúdi nepredstaviteľný život.
K surfingu ho kedysi priviedla Kristen. S ňou absolvoval svoje prvé nesmelé jazdy. A neskôr im práve doska s plutvou pomohla prekonať tie najťažšie chvíle liečby i náhlych zhoršení zdravotného stavu, keď sa mu začala strácať pred očami.
Vo vlnách AJ Dunga je jedinečná kniha žánru komiksového non-fiction so silným osobným príbehom. Prvý grafický román z Vydavateľstva Absynt vychádza v preklade Kristíny Svrčkovej.

Detaily o knihe

Názov: Vo vlnách

Originálny názov: In Waves

Objednávací kód NA635203

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

"Prichádza to vo vlnách" (Veronika Posová, 25.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tak jednoducho podaná forma príbehu, a tak zdrvujúci, no nádherný odkaz nesie. Pri čítaní príbehu má človek pocit, že presne vie, prečo sa príbeh volá "Vo vlnách". Ide predsa o príbeh, kde sú surfisti, história surfovania a spoločná vášeň k tomuto športu. No nie... tak ako sa lámu vlny na mori, tak vás pomaly láme aj tento príbeh. Emocionálna nálož, ktorá vás postupne zavalí, je tu podaná jemne, v tichosti, no potom príde rovnako, ako príliv všetkého, čo vám pomaly dávkoval skrz ilustrácie. Aj Dungo nám formou grafického príbehu priniesol 4 životné príbehy, rozdelené na dve časti, ktoré boli ľahko rozlíšiteľné skrz farebné prevedenie. Jeho osobný príbeh, príbeh jeho priateľky Kristen, ktorý je posolstvom radosti zo života, napriek boju s ťažkou chorobou boli zobrazené v odtieňoch modrej, ako odtieň zobrazenia vody, ktorou sa nesie silný príbeh. Sépiové odtiene, ako tiene pieskovej pláže nás naopak preniesli historicky späť v čase, keď tento šport vznikal a objavili sa v ňom prvé míľniky - v tomto príbehu postupne objavujeme príbeh havajských plážových chlapcov, prvého priekopníka surfingu Duka Kahanamoku a Toma Blakea, neskoršieho inovátora tohto športu. Aj keď by sa mohlo zdať, že historická časť bola do príbehu vsunutá len ako informačná vsuvka, mala tu svoj osobitý význam - Duke aj Tom sa totiž naplno venovali tomu, čo milovali, cez svoju húževnatosť vytvorili a neskôr zdokonalili surfing, ktorý bol nakoniec spoločnou vášňou hlavných postáv príbehu - Aj Dunga a Kristen. Ak by nevznikol surfing, Kristen a Aj by si možno našli inú vášeň, ale práve vo vlnách sa cítili najslobodnejšie. Hlavný príbeh už od začiatku predpovedal, že nepôjde o žiadnu cukrovú lásku, ale môžeme očakávať trpký koniec. No autor to na nás nevychrlil hneď, previedol nás všetkými kľúčovými momentami ich vzťahu, od jeho začiatkov, milých chvíľ schovávania sa pred rodičmi, až po oznámenie ťažkej choroby a následný bolestivý koniec. Príbeh však nemal byť výpoveďou o ťažkostiach súvisiacich s rakovinou, ale o radosti z maličkostí a zo samotného života. Ani neviem, čo viac povedať k tomuto príbehu, pretože je naozaj ťažké opísať ho do slov, emócie, ktoré sa niesli celým príbehom jednoducho musíte zažiť, nedajú sa preniesť. Je však potrebné príbeh naozaj čítať, precítiť každú jednu ilustráciu, pretože ak príbehom len preletíte, utečie vám veľmi veľa. Napriek tomu, že je ťažké slovne definovať emócie príbehu, autorovi vždy stačilo pár ilustrácii a trefných viet, a priamo ste vedeli, čo osoby prežívajú. Po tom, ako prišiel koniec a Kristen bolestivo ukončila svoj život prichádza ďalšia vlna. Vlnu bolesti vymenila vlna prijatia a plného odovzdania sa smútku. Ako to napísal autor, vždy keď sa ho niekto spýtal "Ako sa má", jeho odpoveď bola jednoznačná: "Prichádza to vo vlnách". Myslím, že to viac nepotrebuje komentár, u mňa je to jednoznačných 5⭐️/5.

Pohladenie nielen pre dušu, ale aj pre oči (Zuzana Hušlová, 22.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Táto kniha je nielen pohladením pre dušu, ale aj pre oči. Jednoduchým spôsobom vytvorené ilustrácie s použitím dvoch-troch farieb a zároveň tak veľké umelecké dielo. Málo slov textu a zároveň tak hlboké myšlienky s veľkou výpovednou hodnotou. Páčilo sa mi použitie dvoch farebných kombinácií na rozlíšenie dvoch hlavných dejových línií knihy. Modro-zelené ilustrácie nám odkrývajú príbeh autora a jeho veľkej lásky k surfovaniu, ale najmä k jeho milovanej Kirsten, od momentu kedy sa zoznámili, až po posledné chvíle, ktoré spolu strávili. Bielo-hnedé ilustrácie nás zavedú do minulosti na ostrov Hawaii, ktoré sa považuje za kolísku surfovania a dozvieme sa čo to o vzniku tohto športu i o dvoch mužoch, ktorí surfovanie najviac ovplyvnili a spravili z neho svetový fenomén. Kniha je neskutočne krásna a dojemná. Rozhodne odporúčam prečítať každému. Prečítanú je síce máte za chvíľu, ale rezonovať vo vás bude určite ešte dlho.

Krásne po obsahovej aj vizuálnej stránke (Monika Ertľová, 22.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Už na prvý pohľad je to nádherne spracovaná kniha. Surfer a ilustrátor AJ Dungo v nej kombinuje spomienky na svoju lásku Kristen, bojujúcu s rakovinou, so svojou obrovskou vášňou - surfovaním, ku ktorému ho priviedla. Aj vďaka historickej vsuvke sa dozvedáme, akú cestu si taký surf prešiel, kým ho vypilovali do podoby, na akej na ňom jazdila Kristen. Z vizuálneho hľadiska je to úchvatný zážitok a tu naozaj platí, že v jednoduchosti je krása. Potvrdzuje to aj výber farieb - na to, aby vytvoril pôsobivú atmosféru a oddelil od seba jednotlivé vrstvy románu, mu stačilo striedať studený, tyrkysovo modrý odtieň smutného príbehu o Kristen so sépiovou historickou časťou o surfovaní a dvoch velikánoch surfovania. Stručný, no výstižne formulovaný text povie všetko podstatné, no zároveň ho dopĺňajú krásne, čisté, jednoduché ilustrácie, dokonale ladiace s príbehom a nechávajúce priestor na zamyslenie, precítenie okamihu, až som mala pocit, že sa mi celý príbeh odohráva pred očami ako film. Nádhera, čo vám budem hovoriť! Veľmi sa mi páčili obe vrstvy príbehu a spôsob, akým ich nenápadne autor prepojil do jedného celku. Historická časť mi rozšírila obzory nielen o pôvode surfovania, ale aj o tom, prečo a ako sa rozšíril medzi masy, citlivo vyrozprávaný príbeh o Kristen mi zas zlomil srdce (a pokropila som si stránky). Upokojujúce, hoci veľmi smutné čítanie o láske a smrti, ale aj o oslave vĺn, životnej energii a úteche, ktorú mu surfovanie po bolestnej strate dokáže poskytnúť. Určite sa k nemu ešte budem vracať.

Vlny (Martina Fraňová, 15.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Autor neplytval slovami. Napísal to stručne, jasne a …nádherne. Je to príbeh o láske, o surfovaní, o tom, ako človek môže z ničoho nič všetko stratiť. Text dopĺňali ilustrácie, niekedy samotný obrázok povedal viac, než napísané slová. Ako keby autor nechal priestor na premýšľanie a vcítitenie sa do samotného príbehu. Musím podotknúť, že tiež neplytval farbami, vybral si odtiene modrej a hnedej, aby sa prítomnosť oceánu a láska k surfovaniu ešte znásobila. Počas čítania som mala dojem, že som na pláži, počujem vlny udierajúce do pevniny a cítim slanú vôňu vody. Postupne, ako sa príbeh chýlil ku koncu, ja už tušiac, čo sa chystá, prišla obrovská vlna emócií, ktorá odniesla príbeh do zákutia mojej knihomoľskej duše. Tam sa nachádzajú len výnimočné príbehy a pribudol k nim ďalší, ktorý tam vo vlnách plachtí. Ak nemajú chuť na siahodlhé romány a chceli by ste vyskúšať (možno) niečo nové, tak siahnite po tejto knižke. Odporúčam.

Krásny, dojímavý príbeh (Maťa, 8.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Wow, nepochybne jeden z najlepších grafických románov, ktoré sa mi kedy dostali do rúk. Neskutočne krásna kniha. Nie len po vizuálnej stránke, i keď aj to. Jednoduché, no krásne ilustrácie, nádherná farebnosť. Pár ťahov, pár farieb a predsa dokonalé. Jednoduchosť a krása vystihujú celý román. Je písaný veľmi jednoduchým jazykom, no povedal všetko, čo bolo treba. Bolo to absolútne nádherne, citlivo napísané. Na prvý pohľad je o chorobe a smrti, no v skutočnosti je to oslava života a lásky. A vĺn. Autorovi sa podarilo pomocou pár viet a obrázkov vyrozprávať svoj príbeh. Vložil do toho seba a bolo to veru cítiť. Ako však dokázal v takom malom rozsahu vytvoriť niečo tak silné, je pre mňa záhadou. Mne až slzy tiekli. Ak si máte prečítať nejaký grafický román, tak tento. Neoľutujete. Ja som sa zamilovala a rozhodne sa k nemu v budúcnosti budem vracať. Úplná nádhera.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je tri plus tri?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x