bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Nerozlučné

Vydavateľ: Odeon CZ (EUROMEDIA GROUP, a.s.)
Jazyk: český
Formát:Kniha
Počet strán:144
Poradie vydania:1.
Posledné kusy na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 26.04.2024 03:00

Lepšia cena: 11,96 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 12,25 € (vrátane DPH)
Bežná cena:14,24 €
Ušetríte: 1,99 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 8,79 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Nerozlučné

Teprve po 66 letech od svého napsání se dočkala vydání autobiografická novela z pera slavné představitelky existencialismu a feminismu ve francouzské literatuře, Simone de Beauvoir. Autorka svůj příběh považovala za příliš „intimní“, než aby jej publikovala. Vypráví v něm o hlubokém přátelství dvou dívek, které sdílejí dramata svých prvních milostných vzplanutí, ale spojuje je i odpor ke společenským konvencím a tradiční ženské roli v životě.
Kniha přichází ke čtenářům s předmluvou adoptivní dcery autorky Sylvie Le Bon de Beauvoir a rovněž s množstvím autentických fotografií.

Detaily o knihe

Názov: Nerozlučné

Originálny názov: Les inséparables

Objednávací kód NA635114

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Nerozlučné (Monika Kádeková, 4.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Chcela by som byť pred 3 rokmi vo Francúzsku a zažiť, aký to musel byť rozruch, keď sa našiel rukopis doteraz nepublikovanej novely Simone de Beauvoir. Naviac, je to dielo, ktoré poodhalilo niečo viac z jej súkromia, a tak sa aj v predhovore knihy zamýšľa autorkina adoptívna dcéra nad tým, prečo ju Simone v r. 1954 dopísala a uložila do šuflíka. Bolo to príliš intímne? Alebo príliš bolestivé? Možno stále príliš čerstvé...priateľstvo, ktoré malo pokračovať náhle skončilo a Simone si uvedomuje, že so svojou milovanou priateľkou Zazou sa stretne už len v literárnom svete. Táto autobiografická novela je poctou, literárnym pomníkom, ktorý vystavala jednej z najdôležitejších osôb vo svojom živote. Ako 9-ročné sa stretli v dievčenskej katolíckej škole a tu začína ich spoločná cesta...najprv obdivu, postupného spoznávania sa, dievčenského kamarátstva, neskorších nedorozumení, dozrievania v priateľstve, prvých pochybností o svete a spoločnosti, v ktorej žijú a ktorej pravidlami sú ich osudy do značnej miery nalinajkované. Hlavne Zaza to nemala ľahké - zväzujúca prísna výchova, obhajujúca sa kresťanstvom, v kombinácii s názormi vtedajšej spoločnosti na postavenie žien ju do značnej miery vyčerpávali. "Měla skutečně každá lžíce, naběračka, vidlička, či nůž svůj zvláštní způsob použití? Měli jsme tolik potřeb k uspokojení? Ten podzemní svět se měl projevovat na povrchu země obřími a vytříbenými oslavami, které se, pokud jsem věděla, nikde nekonaly." Ako píše Sylvie Le Bon de Beauvoir, táto kniha je skôr o Zaze ako o Simone a sama ju vidí ako komplementárne dielo k Pamětím spořádané dívky.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát šesť?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x