bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Smeč

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:376
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 02:53

Lepšia cena: 13,36 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 13,67 € (vrátane DPH)
Bežná cena:15,90 €
Ušetríte: 2,23 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 11,10 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Smeč

BORIS FARKAŠ číta z knihy SMEČ:

Sedemnásťročný Samuel „Sooley“ Sooleymon je mladý talentovaný chlapec z Južného Sudánu s veľkými snami. V lete dostane jedinečnú príležitosť zahrať si na basketbalovom turnaji v USA a predviesť sa. Samuel je výborný basketbalista, rýchly, má neuveriteľný výskok, ale na niektorých zručnostiach musí ešte zapracovať. Počas turnaja dostane z domu zdrvujúce správy. V Južnom Sudáne zúri občianska vojna a povstalecké vojská vyplienili aj jeho rodnú dedinu. Otec je mŕtvy, sestra nezvestná a matka s dvoma mladšími bratmi v utečeneckom tábore. Samuel sa chce zúfalo vrátiť domov, ale nie je to možné. Viac-menej zo sympatií mu tréner tímu North Carolina Central ponúkne štipendium.

Samuel má niečo, čo iným hráčom chýba - nesmierne odhodlanie uspieť, aby mohol presťahovať do Ameriky svoju rodinu. Neúnavne trénuje, každé ráno za úsvitu cvičí streľbu na kôš a na tréningoch vyniká nad spoluhráčmi. Keďže tím Centralu prehráva jeden zápas za druhým a má viacero zranených členov, Sooley, ako ho prezývajú, nastúpi na prvý zápas z lavičky. A vtedy sa zrodí legenda.

John Grisham novým románom Smeč tentoraz pokračuje v línii svojich bestsellerov zo športového prostredia.

Z anglického originálu Sooley (Doubleday, a division of Penguin Random House LLC, New York 2021) preložil Henrich Chládek.

Detaily o knihe

Názov: Smeč

Originálny názov: Sooley

Objednávací kód NA205309

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

John Grisham - Smeč (Monika, 20.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Keďže John Grisham je moja srdcovka, aj na jeho ďalšiu knihu v poradí s názvom Smeč som sa veľmi tešila a nevedela som sa dočkať jej vydania. Je pravda, že toto nie je "Grishamovka " tá klasická, ako ju bežne poznáme, ale z jeho druhého súdka, ktorým sú knihy zo športového prostredia. Týmto až tak neholdujem práve kvôli kvetnatým opisom zápasov, ktorými autor rozhodne nešetrí. No i keď to nie je práve moja šálka kávy, v mojej knižnici aj tak nechýba a za prečítanie mi jednoznačne stála. A čo sa týka fanúšikov jeho kníh a športu, určite si pri čítaní prídu na svoje. "Smeč" čitateľovi prináša nevšedný príbeh mladého basketbalistu Samuela a jeho rodiny. Autor si v tomto prípade znova zvolil výbornú zápletku. Hlavným hrdinom je talentovaný mladík Samuel Sooleymon pochádzajúci z Južného Sudánu. V knihe môžeme sledovať jeho príbeh - príbeh obyčajného chlapca z ulice hrajúceho basketbal a jeho premenu vo hviezdu. Na prvý pohľad nič svetoborné, s čím by sa človek nemohol stretnúť i v iných knihách. Grisham však v tomto prípade stavia na inú kartu a to na vykreslenie charakteru hlavnej postavy, ktorá si váži a ctí svoju rodinu a vie, kde sú jeho korene. Príbeh Samuela je zároveň príbehom jeho rodiny, ktorú poznačí životná tragédia a musí čeliť neľahkým životným podmienkam. Je to pozoruhodný ucelený príbeh, kde na jednej strane môžeme sledovať zdĺhavú a zároveň tŕnistú cestu hlavného hrdinu za slávou a na strane druhej osud jeho rodiny, ktorú poznačila vojna. Práve striedanie týchto opisov dodáva knihe patričné napätie, ktoré u Grishama nemôže chýbať. Z môjho pohľadu knihe nemožno nič vytknúť. Akurát by som spomenula samotné rozuzlenie deja, tam ma priznám sa, dosť prekvapil nečakaný zvrat udalostí, ktorý čitateľa na okamih vyvedie z miery. Nečakala som taký prekvapivý predzáver a dosť ma šokoval. Bola som zvedavá, čím ešte autor prekvapí, keď sa už rozhodol pre takýto povedzme dosť rázny rez v udalostiach. No keďže je to Grisham, nesklamal. Celý dojímavý príbeh završuje akoby dodatkom - splnením Samuelovho najväčšieho želania - pomôcť svojej rodine. Tá bola pre mladého "Sooleyho", ako ho jeho fanúšikovia prezývali, všetkým a svoje predsavzatie, ktoré mal na zreteli pri každom zápase, ktorého sa zúčastnil, nakoniec splnil. Aj keď nie sám a priamo. Pomohli mu v tom jeho blízky priatelia, spoluhráči, fanúšikovia. Tí sa podieľali na odovzdaní jeho posolstva zaňho. Jeho rodina - matka a dvaja mladší bratia tak mohli vyjsť v ústrety novšej, šťastnejšej budúcnosti. Veľmi pekný, dojímavý príbeh plný vzájomnej spolupatričnosti a úcty.

Grisham a jeho knihy (Katarína Hajdúová, 11.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
John Grisham je autor, ktorého čítam už roky. V mojej zbierke nesmie chýbať ani jedna jeho kniha a preto som siahla aj po knihe Smeč. Napriek tomu, že nie som veľkým fanúšikom kníh zo športového prostredia, autor športovým fanúšikom je a má viac kníh zo športového sveta. Kniha nesklamala. Príbeh je poprepletaný životnými podmienkami tých najchudobnejších a najohrozenejších skupín. Dáva priestor porovnávať svet chudoby a biedy s leskom veľkomesta a vidinou veľkých peňazí, ktoré sa točia v športovom svete. Kniha sa číta ľahko a aj keď máte pocit, že presne viete, ako sa to vyvinie, záver vás zrazí na kolená. Knihu vrelo odporúčam.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát deväť?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Rodina vysedávala v tmavom dome do neskorej noci, rozprávali sa a smiali, snívali o tom, čo ho asi čaká v Amerike. Keď si Samuel spomenul na cestu autobusom, rozhodol sa, že im nepovie nič o banditoch, vojakoch, prepadnutí ani o horiacich mŕtvolách. Začiatkom júla by sa mal znovu vydať autobusom do Juby a nechcel, aby si o neho robili starosti.
Zato neskôr, keď už ležal v posteli, sa nemohol striasť spomienky na bezdôvodne zabitého mladého chlapca. Bol približne rovnako vysoký a v rovnakom veku ako Chol, ktorý mal dvanásť rokov. Kto to bol? Odkiaľ pochádzal? Mal rodinu? Ako je možné, že nakoniec skončil s bandou zlodejov križujúcich cesty? Trúchli ktosi nad jeho smrťou? Vie o tom vôbec niekto?
Hoci si vojaci iba plnili svoju povinnosť a pravdepodobne zachránili niekoľko životov, Samuela trápila ľahostajnosť, s akou zabíjali, a absolútny nedostatok súcitu, prípadne výčitiek svedomia. Smiali sa, keď pozorovali oheň. Do autobusu sa vrátili, akoby sa nič nestalo. Je možné zabiť toľko ľudí a usmrcovať tak často, že sa v človeku nakoniec otupia akékoľvek pocity? Boli mladí ako Samuel.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x