bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Dievčatá z ovocných sadov

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:488
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Lepšia cena: 14,20 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 14,53 € (vrátane DPH)
Bežná cena:16,90 €
Ušetríte: 2,37 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 11,80 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Dievčatá z ovocných sadov

Londýn, 2004. Frankie to v živote nemala jednoduché. V detstve prišla o matku a otec, obvinený z jej usmrtenia, skončil vo väzení. Starostlivosť o Frankie prevzala stará mama Violet, s ktorou ju vždy spájal vrúcny vzťah. Dôveru medzi nimi naruší až zrada. Keď Frankie zistí, že to Violet dostala jej otca za mreže, preruší s ňou kontakt. Zdá sa, že desaťročie trvajúci spor sa už nedá urovnať. Opäť ich spojí až náhoda. Frankie si uvedomí, že stará mama pomaly stráca pamäť a postarať sa o ňu môže len ona. Postupne zisťuje, že Violetina minulosť ukrýva niečo ešte temnejšie. Spomienky z vojnových čias, ktoré môžu zničiť aj Frankie...

Somerset, 1940. Keď život sedemnásťročnej Violet tragicky poznačí bombardovanie Londýna, utečie z domu a vstúpi do Ženskej pozemnej armády. Dúfa, že ťažká práca vo winterbournských sadoch umlčí jej žiaľ a výčitky svedomia. Prijme nové meno, nadviaže nové nerozlučné priateľstvá a spozná aj prvú ozajstnú lásku. Život jej strpčuje len zákerný dozorca Hardwick, ktorý vždy nájde spôsob, ako niekomu uškodiť. Napätie vyvrcholí v osudnú noc, ktorá má pre dievčatá z ovocných sadov navždy ostať spoločným tajomstvom...

Z anglického originálu The Orchard Girls (HEADLINE REVIEW, an imprint of HEADLINE PUBLISHING GROUP, 2021 Great Britain) preložila Tamara Chovanová.

Detaily o knihe

Názov: Dievčatá z ovocných sadov

Originálny názov: The Orchard Girls

Objednávací kód NA205302

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Prelínanie časových rovín (Alena Kováčová, 19.10.2022) Odpovedať

priemerná kniha
Hneď ako som knihu držala v rukách, veľmi ma prekvapila svojou hrúbkou. Mala som pochybnosti, či autorka tých takmer 500 strán dokáže stopercentne a presvedčivo využiť a po dočítaní musím povedať, že moja neistota bola oprávnená. Príbeh sa zo začiatku veľmi vliekol. Prvá polovica knihy bola stále len akýmsi úvodom, v ktorom sa autorka sústreďovala na veľmi veľa nepodstatných detailov, ktoré boli pre hlavný príbeh úplne bezpredmetné. Štýl bol dosť opisný, takže mi čítanie išlo pomaly. Príbeh nemal náboj, nič ho nepoháňalo vpred. Niekde v strede knihy som sa do príbehu konečne začítala a druhá polovica bola podstatne lepšia. Začalo sa odhaľovať veľké tajomstvo z minulosti a aj v súčasnosti sa vzťahy postáv zaujímavo vykryštalizovali. Atmosférou a zápletkou mi táto časť príbehu niečím pripomínala môj obľúbený román Rebeka od Daphne du Maurier, takže som si čítanie začala konečne užívať tak, ako som si myslela, že si ho budem užívať od začiatku. Keď je príbeh písaný v dvoch časových rovinách, niekedy je veľmi ťažké vybrať si, ktorá sa mi páči viac, lebo obe si rovnako obľúbim a mám rada hrdinky v jednej aj druhej. Tu som ale taký pocit nemala. Jednoznačne sa mi viac páčil príbeh odohrávajúci sa v roku 1940 vo Winterbournskom sídle a jeho ovocných sadoch. Tu vzniklo pevné priateľstvo medzi silnými ženskými postavami, rozvíjala sa mladá láska a bojovalo sa proti krivde a nespravodlivosti. Hlavná zápletka so Ženskou pozemnou armádou bola skvelá. Príbeh z minulosti zaujímavý a poučný, odhaľujúci silu ženských hrdiniek. Knihe by však na môj vkus neuškodilo zoškrtať nezaujímavý úvod a zostručniť dejovú linku súčasnosti. Záver sa mi páčil a druhá polovica veľmi vylepšila celkový dojem z knihy.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je tri plus osem?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Pri svetle malej lampy vyzerala izba tesná ako bublina, v ktorej bola len ona a Violet. Na okenné tabule klopotal dážď. Frankie mala na sebe mamin starý župan, našla ho visieť na háčiku za dverami a bol jej trochu veľký, mohla doň schovať ruky, nohy a predstavovať si, že mama je tam s ňou.
Violet na ňu hľadela tak dlho, až Frankie rozmýšľala, či vie o tej bubline a o župane, potom sa usmiala, ale nie hrozivo, skôr jemne, smutne.
„My dve budeme spolu dobre vychádzať,“ povedala. „Viem to.“
Frankie odvtedy veľa ráz sedela na tej posteli a pozorovala starú mamu, ako sa chystá von. Violet si nakoniec vždy vzala večernú kabelku pošitú perličkami, skontrolovala, či má vnútri poznámky k príhovoru, a zacvakla ju. Frankie sa nepáčil ten posledný moment, definitívnosť cvaknutia perličkovej kabelky, tak ako nenávidela zatváranie otcovho gitarového puzdra pred odchodom na večerný koncert. Znamenalo to, že zostane ležať na posteli v tmavom tichom byte, bude rátať okoloidúce autá a čakať.
Trvalo jej dva roky, kým sa prestala báť tej chvíle, kým skutočne uverila, že Violet sa vždy vráti a zostane pri nej, že ju nikdy nesklame.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x