bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Bombardovacia mafia

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:240
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Lepšia cena: 11,68 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 11,95 € (vrátane DPH)
Bežná cena:13,90 €
Ušetríte: 1,95 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 9,70 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Bombardovacia mafia

V časoch pred druhou svetovou vojnou väčšina vojenských mysliteľov nepovažovala lietadlá za dôležitý prvok ozbrojených síl. Vnímali ich len ako doplnok k pechote. Ale istá malá skupina idealistických stratégov, ktorá si hovorila „bombardovacia mafia“, si položila otázku: „Čo ak by sme dokázali paralyzovať nepriateľa a zároveň výrazne znížiť počty obetí presne cieleným bombardovaním?“
V ostrom protiklade s touto stratégiou stálo bombardovanie Tokia, najsmrteľnejší nálet druhej svetovej vojny, ktorému velil generál Curtis LeMay. Jeho krutý pragmatizmus a taktika spálenej zeme si vyžiadali tisíce nevinných obetí z radov civilného obyvateľstva, na druhej strane odvrátili plánovanú inváziu amerických vojsk do Japonska, ktorá by zrejme zanechala väčšiu spúšť. V Bombardovacej mafii sa Gladwell pýta: „Stálo to za to?“
Možno by všetko dopadlo inak, keby LeMayov predchodca generál Haywood Hansell zotrval vo funkcii veliteľa bombardovacieho letectva na Guame. Hansell bol presvedčený zástanca presného bombardovania, ale z pomyselného ringu o veliteľský post vyšiel napokon ako víťaz Curtis LeMay, ktorý sa krátko nato postaral o najtemnejšiu noc v dejinách druhej svetovej vojny. Bombardovacia mafia prináša pútavý príbeh o vytrvalosti, novátorstve a nevyčísliteľnej cene vojny.

Z anglického originálu The Bomber Mafia (Little, Brown and Company, New York 2021) preložil Patrik Roľko.

Detaily o knihe

Názov: Bombardovacia mafia

Originálny názov: The Bomber Mafia

Objednávací kód NA205299

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Knihu ešte nikto nekomentoval, budete prvý.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát deväť?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Bombový zameriavač je niečo, čo sa dnes, vo veku radarov a GPS, už nepoužíva, ale v minulom storočí to bol veľmi dôležitý prístroj. Dovoľte mi to trochu priblížiť, aby ste to pochopili správne. Predstavte si, že ste na začiatku dvadsiateho storočia a máte spísať zoznam povedzme desiatich najvážnejších technologických problémov, ktoré bude treba vyriešiť v priebehu nasledujúcich päťdesiatich rokov. Čo by bolo na vašom zozname? Niektoré položky sú jasné. Svet zúfalo potreboval vakcíny proti detským chorobám – osýpkam, mumpsu. Takisto potreboval kvalitnejšie poľnohospodárske hnojivá, aby sa zabránilo hladomorom. Veľká časť sveta by mohla byť oveľa produktívnejšia, keby mala vhodné a cenovo dostupné klimatizačné zariadenia. Rodiny robotníkov by ocenili praktický automobil, ktorý by si mohli dovoliť. A takto by som mohol pokračovať. Ale určite by v tom zozname nechýbal jeden vojenský problém – existuje spôsob, ako zhadzovať bomby z lietadla presnejšie?
Pýtate sa, prečo je tento problém uvedený na rovnakom zozname ako vakcíny, hnojivá a klimatizácia? Pretože na začiatku minulého storočia sa svetom prehnala prvá svetová vojna, ktorá si vyžiadala tridsaťsedem miliónov mŕtvych a zranených. Tridsaťsedem miliónov. Len v bitke na rieke Somme zahynulo viac ako milión vojakov, v jednej jedinej bitke, ktorá navyše nemala žiadny výrazný vplyv na priebeh vojny.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x