bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Skandar 1: Skandar a zlodej jednorožcov

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Séria:Skandar (SK)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:376
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 18.03.2024 02:52

Lepšia cena: 13,36 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 13,67 € (vrátane DPH)
Bežná cena:15,90 €
Ušetríte: 2,23 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 11,10 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Skandar 1: Skandar a zlodej jednorožcov

BORIS FARKAŠ číta z knihy SKANDAR:

Zabudnite na jednorožce z rozprávok, tieto vám naženú strach!

Postavte sa zoči-voči nečakaným hrdinom, elementálnej mágii, súbojom na oblohe, prastarým tajomstvám a divým jednorožcom.

Skandar Smith chcel odjakživa jazdiť na jednorožcoch. Ocitnúť sa v hŕstke vyvolených, ktorí dostanú šancu stáť pri zrode jednorožca a nadviazať s ním celoživotné puto, by bol preňho splnený sen. Lenže vo chvíli, keď má splnenie svojej túžby na dosah, situácia naberie nebezpečný spád. Najmocnejšieho jednorožca na Ostrove sa zmocní temný a zvrátený nepriateľ. S blížiacou sa hrozbou Skandar odhalí tajomstvo, ktoré by mohlo zmeniť celý svet.

Prečítajte si fantastický bestseller, ktorý vyvolal vo svete veľký rozruch a bol preložený už do 46 jazykov!

Z anglického jazyka preložil Michal Jedinák.

Detaily o knihe

Názov: Skandar 1: Skandar a zlodej jednorožcov

Originálny názov: Skandar and the Unicorn Thief

Objednávací kód NA205243

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Čitateľské recenzie

Hodnotenie čitateľov

Čítala som ušami (Michaela Zamari, 31.3.2023) Odpovedať

príjemné čítanie
Nie som veľký fanúšik čítania fantasy, aj Harryho Pottera som videla vo filmovom spracovaní len nedávno (ale celého, ou jeee), no zaujalo ma vypočuť si túto knihu v audio verzii. Očakávala som niečo ako rozprávku na dobrú noc, ale trafila som tesne vedľa. "Postavte sa zoči-voči nečakaným hrdinom, elementálnej mágii, súbojom na oblohe, prastarým tajomstvám a divým jednorožcom." Neterku mám ešte príliš malú, tak neviem posúdiť, či by som vedela odbremeniť jej rodičov a pustiť jej do uška tento magický príbeh, no plánujem skúsiť to. A viem si predstaviť, že nadšenci fantasy žánru by si naozaj prišli na svoje. Ja som teda niektoré kapitoly počúvala aj pred spaním, ale totálne ma chytila až druhá polovica knihy. Záver ma úplne pohltil. Napätie sa dalo krájať. Páčilo sa mi, ako bola v príbehu zobrazená a umne zakomponovaná statočnosť, výnimočnosť, strach, odvaha, krásne a parádne opísané detaily z fantasy sveta, či láska a puto nielen medzi súrodencami, ale aj medzi majestátnym zvieraťom a človekom. Všadeprítomná hrozba menom Snovač zasa dodávala príbehu neutíchajúce tajomno a akciu. Neprekvapila ma ani existenciálna otázka - hlavný hrdina Skandar mal pocit, že nikde nepatrí a stále hľadal zmysel svojho života. Nakoniec však našiel omnoho viac a ja som bola spokojná. Dokonca ma potešilo, keď som pomedzi počúvanie posledných kapitol uvidela knihu vo výklade v kníhkupectve v Dubline, až ma mrzí, že som ju nestihla odfotiť. Hoci viem, že fantasy mimo Twillight nie je úplne moja čitateľská pochúťka, ak ste vy väčším zanietencom, tak po tejto knižke s prepracovanými predsádkami určite siahnite. Oči si môžu oddýchnuť, fantázia zapnúť a počúvanie ušami nadobudne nový rozmer.

Milujem jednorožce (Katarína, 29.1.2023) Odpovedať

vrelo odporúčam
Chceli by ste žiť vo svete, kde sú jednorožce krvilačné monštrá bažiace po súbojoch a vašich šťavnatých domácich maznáčikoch? Pred vypočutím tejto audio knihy to u mňa bolo jasné nie, ale teraz by som sa v tomto príbehu rada sama objavila. Predstava, ako sa priamo pod mojimi rukami vyliahne môj spriaznený jednorožec ma nesmierne láka, už som nás videla spolu lietať, loviť a zastavovať zločincov. Skandar je prototypom ustráchaného hrdinu, ktorý potrebuje naozaj silno nakopnúť, aby sa dostal von zo svojej ulity, ale akonáhle z nej raz vykročí, nebude cesty späť. Snáď vám ani nemusím hovoriť, ako veľmi som si počúvanie vychutnala. Peter Sklár je vynikajúci rozprávač, bolo skutočne citeľné, že mu na diele záleží, a že si zamiloval svet, v ktorom sa razom ocitol. Ak hľadáte neotrepané dobrodružstvá, nové priateľstvá, doposiaľ nepoznané čarovné bytosti, neopodstatnené zákony a s nimi aj zvláštny systém, Skandara nutne potrebujete. Teším sa na zvyšné časti!

Originálna nová fantasy séria (Kristína Drážovská, 13.10.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Ak ste pred pár rokmi dychtivo čítali knihy od Ricka Riordana, tak by ste si určite nemali nechať újsť, ani Skandara. Je to príbeh o jednorožcoch… divné? Ani trochu. V tomto prípade sú tieto bájne tvory trošku krvilačnejšie, než ich poznáme. No aj napriek tomu je snom každého dieťaťa aby sa raz stal jazdcom a vyhral veľké magické závody. Ak sa vám aj zdá, že kniha pôsobí detsky, tak je naozaj vhodná pre každú vekovú kategóriu, či už mladšiu alebo staršiu. Štýl písania je zábavný, napínavý a samozrejme príbeh ukrýva dávku originality, tajomstvá a pár zápletiek, ktoré sa určite odhalia v dalších dieloch. Mne osobne sa kniha veľmi páčila a určite vám ju odporúčam. Skvele si pri nej oddýchnete, ale zároveň budete zvedavo listovať ďalej, pretože vám má čo ponúknuť. V kníhkupectvách ju už nájdete, takže neváhajte a smelo do toho :)!

Výborná fantasy (luckylady.stories, 5.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Do 31.10. mám pre vás navyše aj zľavový kód! Dodatočnú 12 % zľavu na knižku získate so zľavovým kódom SKA123. Hor sa do čítania! Moje hodnotenie: 4,5/5 Priznám sa, že túto knižku som spočiatku ani veľmi neplánovala čítať, pretože som sa bála, že by sa mi nepáčila - že to bude proste pre mňa naozaj moc mladé a nebudem spadať do tej vekovej kategórie. Ale pozrite sa na to vysoké hodnotenia. Skandar si ma skutočne získal. Toto bol jeden originálny príbeh, ktorý bol do detailov prepracovaný. Jednorožce? Pre mňa vždy znamenali bieleho krásneho koníka s jedným rohom, príp. nejaké ružové detaily. Ako malá som milovala rozprávky o jednorožcoch, do dnes mám kazety, ktoré som púšťala stále dookola. Milujem ich. Preto bola pre mňa v tejto knižke taká zmena - čierny jednorožec alebo divé jednorožce. Nevedela som si to tak úplne predstaviť, pretože to evokovalo niečo zlé, ale mne sa jednorožce vždy spájali s niečím dobrým. Toto mi trošku teraz pokazilo moju vysnívanú fantáziu. :D Kniha je napísaná skvele, až na nejaké detaily. Musím sa priznať, že pri niektorých dramatických situáciách, ktoré si vyžadovali Mitchelove konšpiračné teórie, som trochu tápala. Zrazu tam bolo priveľa opisov a informácií, že som sa musela patrične dosť sústrediť, aby som to pochopila. Podarilo sa. Postavy boli skvelé a jedinečné. O Skandarovi veľa hovoriť nebudem, pretože to je taký klasický detský fantasy hrdina, ktorý všetkých zachráni, je k niečomu predurčený, je výnimočný a pod. Mne sa však veľmi páčili ostatné postavy z tejto tajomnej štvorky - Bobby, Mitchell a Flo. Táto štvorka bola parádna a veľmi sa mi páčilo, ako sa vyvíjalo ich priateľstvo a budovali pevné základy počas celej knihy. Aj keď prvotný dojem bol predovšetkým pre Mitchella možno nežiaduci a nepríjemný, avšak neskôr Skandara spoznal a obľúbil si ho. Veľmi sa mi páčila aj Skandarova rodina, Kenna bola úžasná a ich súrodenecká súdržnosť bola obdivuhodná. Kniha plná zvratov, plná objavovania a akcie. Nenudila som sa ani na minútu, stránky mi ubiehali pod rukami. Takže ja som veľmi milo prekvapená a knižku vám teda musím iba odporúčať. :)

Príjemné prekvapenie (jj, 24.9.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Pri čítaní tejto knihy je treba sa podvoliť fantázii príbehu, mať trochu športového ducha a už len sledovať napínavý dej podľa zákonitostí určených autorom. Samotný príbeh je v Skandarovi vyšperkovaný tak, že rozuzlenie čakáte s napätím a nedočkavosťou.

Skandar a zlodej jednorožcov (Michaela @books.collection, 24.9.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Skandar a zlodej jednorožca ma zaujali svojím názvom, obálkou ale aj samotnou anotáciou. Táto fantasy kniha je skvelá. Príbeh plný emócií, mágii, tajomstiev a zakázaného elementu. Počas čítania tohto príbehu som sa cítila skvelo. Nevedela som knihu pustiť z ruky, všade so mnou cestovala, najmä do školy, a zrazu bola dočítaná. Nevšedný príbeh mladého trinásť ročného Skandara, obohatený o nevraživé jednorožce, skvelých kamarátov, magické schopnosti, tajomstvá a odhaľovanie pravdy. Tento nevšedný príbeh je jednoznačne epický a silný. Ku koncu som sa pristihla ako pociťujem nával emócií, ktoré boli vyvrcholením celého príbehu, ale dostalo ma aj silné priateľské puto štyroch mladých ľudí. Počas čítania sa nebudete vedieť rozhodnúť, či tieto jednorožce milujete, alebo sa ich bojíte. Naozaj to bolo krásne čítanie a ja sa už teraz neviem dočkať pokračovania. Verím, že si tento príbeh zamilujete rovnako, ako ja. :)

Skvelá nová fantasy séria (Naďa, 22.9.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nestačilo ešte tých jednorožcov? Veru nie! Tento príbeh si nenechajte ujsť! Jednorožce vo mne vždy evokovali dúhu, trblietky a jazierka s vodopádmi. Keď som si prečítala anotáciu k pripravovanej fantasy novinke pre deti, kde píšu o krvilačných beštiách, ktoré páchnu odhnívajúcim mäsom, bola som veľmi skeptická. Ale potom som spoznala Skandara :) Skandar vyrastá v nie zrovna ideálnych podmienkach. Mama mu zomrela, keď bol malý, a otec sa s jej stratou doteraz nevysporiadal. Skandar sa nevie dočkať svojich trinástych narodenín. Vtedy totiž každé dieťa podstúpi skúšku, ktorá určí, či pôjde na tajomný ostrov a vytvorí si nezničitelné puto s vlastným čerstvo vyliahnutým jednorožcom. Skandar ale po žiadnej stránke nie je “každé dieťa”. Na skúšku ho odmietnu pustiť, večer sa doma u nich objaví záhadná jazdkyňa a tá ho na ostrov prepraví pod rúškom noci. Potom ho tam nechá samého, na rozlúčku mu dá len téglik s krémom na topánky. Skandar sa dostane s ostatnými deťmi k liahni a podarí sa mu nájsť si vlastné žriebätko. Človek by si povedal, že sa naňho konečne usmialo šťastie, jeho problémy však len začínajú. Viac prezrádzať nebudem, ale bola to riadna jazda. Plná napätia, zadržaných dychov, záhad, ale aj budovania nových priateľstiev a humoru. A áno, krém na topánky tam hrá veľmi dôležitú úlohu ;) Keďže som nevedela, čo od knihy čakať, prečítala som si ju najprv sama, aby som sa rozhodla, či ju deťom ponúknem alebo ešte odložím na neskôr. No zdá sa mi vhodná približne od 8-9 rokov, aj keď hlavný hrdina je trochu starší, a občas zvádza súboje, ktoré naháňajú strach. Deti Skandar chytil už od prvých strán, rovnako ako mňa. Už sa nevieme dočkať pokračovania. Dovtedy budeme na Skandara myslieť a držať mu palce.

Perfektná detská fantasy (Gabriela, 20.9.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Dostať v dnešnej dobe do rúk fantasy, ktorá je niečim výnimočná, nová a pútavá, je dosť náročné. Vzhľadom na kvantum fantasy kníh s rôznymi, častokrát sa opakujúcimi témami. Skandar a zlodej jednorožcov patrí však práve k tým, ktoré majú nový námet, zaujímavý svet, skvelý a napínavý dej, zaujímavé zvraty a neviete sa dočkať ďalšej časti. Aj napriek tomu, že môj vek nezodpovedá cieľovej skupine čitateľov, veľmi som si tuto knihu užila. Každý jeden Skandarov let na Lotrovi, jeho využitie zakázaného elementu ducha aj jeho doťahovanie sa s Bobby, Flo a Mitchelom. A po dlhej dobe to bola kniha, kde hrdinovia neboli dokonalí, nebojácni a neporazitelní - takých podľa mňa potrebujeme naozaj oveľa viac. Náš hlavný hrdina Skandar bol šikanovaný (a že veľmi často) a dostal do vienka divokého Jednorožca Lotra, s ktorým si po čase rozumel. Bol to inteligentný chlapec, ktorý sa svojich spolubojovníkov a kamarátov snažil za každú cenu chrániť, aj napriek tomu, že si o ňom mysleli, že mal byt z Ostrova vyhodený este pred zložením skúšky o jednorožca. Skvelé na všetkých štyroch kamarátoch bolo, že sa správali na svoj vek. Nikde som nemala pocit, že by ich správanie bolo príliš dospelé. Robili chyby ako deti, šantili ako deti a na konci, vyhrali boj ako deti s detskou nevinnosťou. Dej bol pútavý, skvelý, plný výcviku z elementov, bojov a súťaživosti. Plný mladých ľudí s darmi a skvelými divokými jednorozčami, ktoré sú so svojimi jazdcami spútané a ktoré nas vyviedli z omylu - keďže to nie sú žiadne dúhu kakajúce milé stvorenia, ale krvilačné beštie, ktoré ovláda len ich jazdec. Komu knihu odporúčam? Jednoznačne deckám. Na sebe som miestami cítila, že som už na toto stará, napriek tomu sa teším na další diel, pretože som zvedavá na priebeh série. Rovnako odporúčam dobrodruhom a ľuďom, čo milujú fantasy, ktoré je niečim iné a niečim nové. Za mňa bola toto skvelá detská lahôdka, s výnimočným svetom a novými prvkami

Jednorožce ako ich nepoznáme (Kristína Rydlová, 19.9.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Keď sa povie slovo jednorožec, väčšina z nás si predstaví rozkošné (väčšinou ružové) stvorenie a dúhu. Jednorožce v tejto knihe sú však krvilačné a nebezpečné tvory, ktoré by mohli človeka aj zabiť. Priznám sa, že tento žáner nečítam často, nie je to zrovna moja šálka kávy, ale Skandar ma celkom bavil. Autorka vymyslela naozaj zaujímavý svet – Pevninu, Ostrov, divoké jednorožce, jednorožce spojené s človekom, liahareň, výcvikové stredisko, budovanie vzťahu s vlastným jednorožcom, premeny, tajomstvá, nebezpečenstvo, boje, závody, záhadné zmiznutia, tajomný nepriateľ...čitateľ sa pri tejto knihe jednoducho nenudí. Hoci je primárne určená pre mladších čitateľov myslím, že zaujať by mohla aj tých starších, predsa len ide o netradičný príbeh s originálnou zápletkou. Páčilo sa mi aj to, aké mená vymyslela pre jednotlivých jednorožcov. Skandar sa vždy túžil stať jazdcom, no cesta k jeho snu bola poriadne náročná. Najskôr ho nepustili k skúškam, potom sa u nich objavila neznáma žena, ktorá mu povedala, že je výnimočný a pomohla mu dostať sa na Ostrov, podarilo sa mu otvoriť dvere do liaharne, vyliahol sa mu vytúžený jednorožec a...viac nepoviem, budete si to musieť prečítať sami. Prezradím len to, že na Skandara na ostrove čakalo množstvo prekvapení. Ani jeho rodinná situácia nebola zrovna najlepšia – mama mu zomrela, keď bol malý, otec sa doteraz s jej smrťou nevyrovnal a deti sa oňho museli často samy starať a zvládnuť všetky povinnosti, sestra nespravila skúšky a jej veľký sen stať sa jazdkyňou zlyhal a doteraz je to pre ňu citlivá záležitosť. Keď sa Skandar stal jazdcom, trápili ho kvôli sestre výčitky svedomia. Inak mali medzi sebou veľmi pekný vzťah. Bobby, Flo a Mitchel, Skandarovi noví kamaráti, boli tiež sympatické postavy. Pomáhali mu, kryli mu chrbát, pátrali s ním po pravde, neraz sa kvôli tomu zaplietli do nebezpečenstva...Ich priateľstvo sa formovalo postupne, od prvotných pochybností až po dôveru. Často sa medzi sebou doberali (najmä Bobby a Mitchel), čo do príbehu vnieslo určité uvoľnenie. Mnohé veci sa doriešili, iné zostali otvorené...autorka si nechala otvorené dvierka pre pokračovanie. Som zvedavá, čo si pre nás pripraví v ďalšej časti.

Skandar 1 (Cyril Turčáni, 11.9.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Už dlhšie som nečítal fantasy, a toto bolo príjemne vrátenie sa do tohto žánru. Skandar a ostatné postavy sú sympatické, dej je vtipný a jednorožce sú naozaj originálnym prvkom. Pri čítaní som sa bavil a teším sa na pokračovanie. Aj keď je knižka určená mladším čitateľom, odporúčam vám ju. Dávam kvalitné 4/5.

"Jednorožce totiž nepatria do rozprávok, ale do nočných môr." (Veronika, 8.9.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Milovníci Harryho Pottera, Eragona, či Percyho Jacksona zbystrite pozornosť, prichádza Skandar a s ním aj svet plný nebezpečných, krvilačných a divých jednorožcov, ktorí čakajú na skrotenie. Samotný dej pracuje už s typickou trópou charakteristickou pre middle-grade knihy. Hlavný hrdina je "vyvolený", ktorý oplýva niečím výnimočným a dokáže zvrátiť každé nebezpečenstvo, väčšinou s pomocou ďalších kamarátov, ktorí mu však robia len akési "krovie". Podobne tomu bolo tak aj v tejto knihe. Skandar ako úplne obyčajný chlapec sa dostane na magické miesto, nájde si priateľov a spolu bojujú proti nepriateľovi, s ktorým majú problém aj dospelí. Osobne mi to neprekáža, deti a mladší teenageri potrebujú čítať o hrdinoch, s ktorými sa dokážu stotožniť. V knihe je poukázané aj na častú šikanu medzi deťmi, či už si ňou prešiel samotný Skandar alebo neskôr iná knižná postava, no je dôležité podotknúť, že ukazuje aj druhú stránku veci, a to, že aj tí, čo šikanujú sú väčšinou ľudia, ktorí za šikanu skrývajú vlastné zranenia a bolesti. To ich samozrejme neospravedlňuje, ale dáva to iný pohľad na celú situáciu. Čo ma trošku mrzelo, že v knihe sa hádam nevyskytol ani jeden normálny príklad rodiča. Skoro každý spomenutý bol buď lenivý resp. letargický k svojim deťom, alebo im dával pociťovať, že sú pre neho sklamaním, či mal na dieťa privysoké očakávania. Naopak, opäť tu máme skupinu detí, medzi ktorými vznikne pevné priateľstvo a bojujú proti nepriateľovi bok po boku, čo deťom vysiela pekný signál o dôležitosti priateľstiev. Myslím, že kniha sa bude páčiť všetkým deťom od 12 rokov, je v nej všetko, čo takéto dieťa potrebuje na rozvoj, či už fantázia, alebo silná myšlienka, ale nájde tu aj potrebnú akciu a risk, o ktorom každé dieťa v tichosti sníva, že zažije. Kniha má však určite čo ponúknuť aj staršiemu čitateľovi, ktorý nezanevrel na middle grade literatúru. Samozrejme túto knihu nemôžeme porovnávať s knihami z fantasy spektra, ktoré sú určené primárne dospelejšiemu čitateľovi, preto v knihe nečakajte prílišné prepojenia, veľa vecí v knihe ostalo nevysvetlených a čitateľ nedostal určite odpoveď na všetky otázky. Autorka si nechala doširoka otvorené dvierka a ostalo jej priveľa možností, kam môže dej ďalej rozvíjať, a ja dúfam, že si udrží minimálne takú istú latku, akú nasadila v tejto časti. Knihe dávam 4??/5. Páči sa mi, že sa autorka nebála pretvoriť jednorožce na nebezpečné stvorenia, ale tajne dúfam, že prinesie ešte niečo originálne, s čím sme sa doteraz v iných dielach nestretli. Bola by totiž veľká škoda zabiť tak veľký potenciál príbehu tým, že bude porovnávaný s inými dielami a vlastne to bude mix doteraz všetkých úspešných kníh z tohto žánru, ktoré som spomenula v úvode recenzie.
Všetky komentáre (11)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je päť plus tri?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x