bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Halič

Vydavateľ: Absynt (Vydavateľstvo Absynt, s.r.o.)
Edícia:Dejiny
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:320
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 26.04.2024 03:00

Lepšia cena: 15,88 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 16,25 € (vrátane DPH)
Bežná cena:18,90 €
Ušetríte: 2,65 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 12,10 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Halič

Vlaky sú ešte veľmi pomalé a zanechávajú za sebou dlhý pás čierneho dymu, kone a vozy na cestách sú samozrejmosť a na autá hľadíme s veľkou nedôverou. Máte chuť na takúto cestu v čase? Vyrazte do stratenej Haliče.

Ľvov. Černovice. Drohobyč. Brody. To sú názvy staníc, na ktorých zastaneme pri našej spoločnej ceste s Martinom Pollackom. Tieto mená zároveň vyvolávajú predstavy nádherných ulíc a bulvárov najvýchodnejšej časti monarchie. Haličská exotika však mala aj svoju odvrátenú stranu v podobe rozbahnených uličiek a chudobných štetlov.
Halič, kedysi hrdá súčasť veľkého Rakúsko-Uhorska, dnes zapadnutý kus sveta roztrhaný medzi Poľsko a Ukrajinu. Zmizla z máp a zmizla aj z pamäti. Pritom jej kultúrne bohatstvo bolo nesmierne. Úžasné tolerantné prostredie, v ktorom sa miešali rôzne kultúry, etniká i konfesie, dalo svetu mnohých svetoznámych spisovateľov ako Joseph Roth, Bruno Schulz či Paul Celan a viaceré haličské mestá sú podnes výkladnými skriňami zašlej slávy tohto kraja.

Martin Pollack nás vo svojom slávnom historickom bedekri pozýva na nostalgickú cestu po rozkvitajúcich mestách, kde sa na námestiach miešajú desiatky rôznych jazykov, po dedinách, v ktorých sa objavili ropné ložiská a nezvyčajné bohatstvo, no aj po biednych židovských štetloch, ktorých jedinou budúcnosťou je len rozpad a zmar.

Kniha Halič. Putovanie po stratenom svete v sebe spája historickú reportáž, cestopis i kultúrne dejiny jedného čarovného kúta sveta. Je to povinné čítanie pre všetkých, ktorí si obľúbili knihu Americký cisár.

Nevšedná cestopisná kniha Martina Pollacka Halič. Putovanie po stratenom svete vychádza v preklade Michala Hvoreckého a s archívnymi fotografiami z autorovej zbierky.

Detaily o knihe

Názov: Halič

Objednávací kód NA631894

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Výborné a pútavé čítanie (Monika Ertľová, 21.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Martin Pollack sa v roku 1980 dostal na zoznam neželaných zahraničných osôb tajnej polície a krajinu nemohol 9 rokov navštíviť, hoci sa presný dôvod nikdy nedozvedel (azda za to mohli jeho kritické články o poľskom komunistickom režime, ktovie…). Tento čas sa teda rozhodol stráviť v archívoch, knižniciach a vydal sa na imaginárnu cestu do strateného sveta, kde sa miešali rôzne jazyky, kultúry a etniká. Výsledkom jeho “putovania” je fascinujúca kniha Halič, prinášajúca živý obraz dávno zabudnutého sveta na hranici bývalej habsburskej monarchie, kde sa zlievala chudoba, zaostalosť a negramotnosť obyvateľov, turbulentná doba, špina a smrad s ohromným kultúrnym a prírodným bohatstvom. Pohodlne sa usaďte, absolvujete s autorom podmanivú cestu železnicou po mestečkách s dávno vyblednutými názvami, kam sa už nikdy nedostanete a nasajte dobovú atmosféru, možno tiež pocítite nostalgiu s trpkou príchuťou. “Aby si roľníci uchránili vzácne jediné topánky, chodievali väčšinu roka bosí, až kým neprišli mrazy neskorej jesene. Jedna rodina bežne vlastnila iba jedny čižmy a jediný kožuch…. Pre hroznú chudobu sa rusínski sedliaci stávali ľahkou korisťou vysťahovaleckých agentov, ktorí sa v deväťdesiatych rokoch vyrojili po celej Haliči a hľadali nové pracovné sily na osídľovanie severnej Ameriky a Brazílie.” Aj vtedy sa šírili falošné správy a prepuklo vysťahovalecké šialenstvo, ktoré nemalo vždy šťastný koniec. “Nebiť ženu je ako nebrúsiť kosu”. Aj taký bol život v Haliči a Bukovine. Rozvoj prichádzajúci do oblasti tiež nebol vždy len spásou… “V podniku pracovali najmä židovské deti, dvanásťročné a staršie dievčatá, ktoré nastupovali do roboty o pol šiestej ráno a končili o ôsmej večer, pričom jediná prestávka na obed trvala hodinu… Bledým a zhrbeným dievčatám rozožieral jedovatý fosfor a síra mladé pľúca. Vo východnej Haliči bolo zdravie veľmi lacné…” Dalo by sa povedať, že je to taká všehochuť - reportáž, historická esej, cestopis a etnografická sonda, okorenená o fotografie a ukážky z dobových novín, literatúry a bedekrov, navyše krásne graficky spracovaná a výborne preložená. Vynikajúci zážitok!

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je deväť mínus sedem?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x