bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Ty krásna, temná Vanessa

Vydavateľ: Lindeni (Albatros Media Slovakia, s.r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:424
Poradie vydania:1.
Zvyčajne posielame do 8-10 pracovných dní 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 24.04.2024 02:59

Lepšia cena: 12,59 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 12,89 € (vrátane DPH)
Bežná cena:14,99 €
Ušetríte: 2,10 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 10,50 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Ty krásna, temná Vanessa

V roku 2000 sa pätnásťročná Vanessa Wyeová, študentka prestížnej strednej školy, zapletie so štyridsaťdvaročným učiteľom anglickej literatúry Jacobom Straneom. Naivná tínežerka sa zamiluje a hlboko v sebe potláča pochybnosti, ktoré sa jej z času na čas zmocňujú. O sedemnásť rokov neskôr Stranea obvinia zo sexuálneho obťažovania ďalšej študentky. Svedčiť by mala aj Vanessa. Mladá žena sa ocitá pred dilemou. Bude sa držať starého presvedčenia, že išlo o lásku, alebo deštruktívny vzťah uvidí novými očami?

Detaily o knihe

Názov: Ty krásna, temná Vanessa

Objednávací kód NA630649

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Temná, no vôbec nie krásna (Veronika Posová, 22.1.2023) Odpovedať

vrelo odporúčam
Veľmi ťažko sa mi hľadajú slová, ako uviesť túto knihu. Jej téma je presne taká, ako opisuje názov knihy, temná. Rok 2000: 15 ročná Vanessa a jej 42 ročný profesor Strane. Ona je čudáčka, bez priateľov, osamelá, on je deviant vyčkávajúci na svoju chvíľu. Rozpozná slabú obeť, osamelé dievčatko, ktoré pomaly, opatrne a spočiatku neisto začne manipulovať no hneď ako sa ona chytí, zmení sa na pasívne agresívneho predátora, ktorý presne vie, ako manipulovať s mysľou svojej obete. Rok 2017: Strane čelí obvineniu, Vanessa stále verí, že je nevinný, veď to všetko bolo z lásky. On sa hrá na obeť, skutočná obeť má život v troskách, utápa sa v marihuane, neschopná začleniť sa do normálneho sociálneho života, či viesť plnohodnotný vzťah, neustále závislá na svojej "prvej láske". Ťažko sa číta, ako si zmanipulovaná Vanessa sama veľakrát žiadala o jeho dotyky, pretože telesná túžba nad ňou zvíťazila. Vedel to aj Strane a zneužíval to proti nej, presviedčal ju, že tak je to správne, že je nenásytná, neukojená, že túži po jeho dotykoch, no ona v hĺbke svojej duše vedela, že to nechce, no telo ju zrádzalo. Najviac mi utkvel v pamäti moment, keď opisovala stav, kedy bola natoľko vydesená, že jej myseľ a duša opustili telo a neprítomne pretrpela všetko, čo s ňou robil Strane, a teda, že s ňou robil naozaj všetko. No ona verila, že je to tak správne. Verila, že je to láska, a slzy, ktoré jej nepatrne tiekli po lícach nič neznamenajú. Autorka opísala Vanessin stav mysle výborne, až som mala miestami pocit, akoby opisovala svoju skúsenosť. Pri niektorých pasážach cítite neuveriteľný rozpor, kedy vám je fyzicky zle z toho, čo čítate, no zároveň vám oči hltajú slovo za slovom, pretože túžite, aby bol už koniec. S Vanessou nedokážete absolútne súhlasiť v ničom, všetko, čo robí odporuje akejkoľvek logike, no zároveň k nej cítite nekonečnú ľútosť a lásku, pretože to je tá jediná vec, po ktorej skutočne túžila, no hľadala ju v úplne nesprávnej osobe. Čo ma rozčuľovalo bol postoj Vanessinho okolia, predovšetkým školy a jej matky. Opäť raz to bola ona, ktorá bola "vinná", a nie predátor, ktorý ju zmanipuloval a veľmi poľahky sa jej zbavil v momente, keď sa jeho chorý vzťah s ňou prevalil. Kniha je veľmi kontroverzná, opisuje explicitne sexuálne scény a veci, ktoré sa nám zdajú, ako zo zlého sna. No takéto veci sa v skutočnosti dejú, a treba o nich hovoriť. Treba, aby mladé dievčatá vedeli, že byť platonicky zamilovaná do svojho profesora je v poriadku, no nie je v poriadku, keď sa ma ten profesor začne dotýkať, vábiť ma, dávať mi čítať silné erotické knihy, kde sa podobný typ vzťahu romantizuje, a už vôbec nie je v poriadku, keď ma začne sexuálne zneužívať. Autorka nám vďaka jednej knihe ukázala trpkú, temnú sondu dušou mladého dievčaťa, ktoré podobným zážitkom ostalo poznačené na celý život.

Dôležitá téma ! (Zuzana Hermanová, 18.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Snažím sa v tomto roku dobehnúť zameškané, a preto som sa posledné dni vrhla na knihu, ktorá je mnohým čitateľom už veľmi dobre známa. Príbeh 15-ročnej Vanessy, ktorá sa zaplietla so 42-ročným učiteľom anglickej literatúry, Jacobom Straneom. Jasná ústredná téma - pedofília. Pedofili si vytvárajú k svojej obeti často dlhodobý vzťah, čo sme mohli bádať aj v tomto príbehu. Vanessa bola so svojim učiteľom v kontakte do samého konca, kým nespáchal samovraždu v staršom veku. Vieme, že objektom takého sexuálneho správania je dieťa. Pedofil prežíva zamilovanosť, je verný svojej “láske”. Na začiatku som mala hnev aj na Vanessu, postupne sa však môj hnev presunul na Jacoba. Keď som videla jeho vzorce správania, sugestívne otázky, ako mal všetko naplánované, bolo mi miestami nechutne. Koniec koncov, ak hovoríme o dieťati, tak dieťa ešte nemá prebudenú sexualitu. Ak sa objaví veľmi skoro, môže u dieťaťa dôjsť k zmätku, a preto je zodpovednosť vždy na dospelom. Nebudem rozoberať dej príbehu, poviem len, ak ste si ju ešte neprečítali a zaujala vás táto téma, určite po nej siahnite. Mne robila spoločnosť posledných 48 hodín. Čítala sa mi veľmi dobre, ponorila som sa do príbehu a nevedela som sa odtrhnúť. V záverečnej časti som sa pristihla pri tom, ako Vanesse nesmierne držím palce, ako ju podporujem, aby sa nebála vyjsť spod Jacobovho vplyvu a uvedomila si kým je, kým bola pred svojimi 15-tými narodeninami. •Že na takýto styk som ešte nebola pripravená. Že som to vnímala ako násilie. Ale nie som dosť odvážna, aby som aspoň niečo povedala - dokonca ani to, že sa mi robí zle od žalúdka, keď si spomeniem, ako mi viedol ruku k penisu, a nechápem, prečo neprestal, keď som sa rozplakala. Že počas toho prvého razu mi stále bežala hlavou myšlienka “Chcem ísť domov.”

Dokedy ešte? (Tatiana, 23.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Príbeh je vyrozprávaný v dvoch dejových linkách. Minulosť sa mieša s prítomnosťou. Absolútne to nie je na škodu veci a príbeh sa tak logicky rozvíjal a bol čitateľovi postupne dávkovaný. Na to, že ide o fikciu a autorkinu prvotinu, tak musím pomyselne sňať klobúk z hlavy. Nevybijete si zuby na prešpekulovanom, nezrozumiteľnom či nudnom sterilnom texte. Príbeh vás vtiahne svojou naliehavosťou, ktorú autorka bravúrne vygradovala. A teraz k samotnému príbehu a k postavám v ňom. Táto kniha je sondou do duše dospievajúceho dievčaťa, ktoré sa ocitá na internáte strednej školy. Ďaleko od rodičov a v citlivom veku. Učí sa spoznávať seba, svoju sexualitu a pociťuje náhlu a neutíchajúcu túžbu páčiť sa, byť obdivovaná a milovaná. Asi ako každé mladé dievča, ktoré balansuje nad priepasťou zvanou puberta. Dochádza k prerodu z dieťaťa na mladú ženu. Vanessa je bordelárka, tak trochu snílek a samotár. Vyniká v literatúre - píše básne. Jej talent sa rozhodne "podporiť" sympatický a na prvý pohľad veľmi prísny profesor literatúry Jacob Strane. Čoraz viac však Vanessa pociťuje jeho záujem a náklonnosť, ktoré začnú byť časom už za hranicou vzťahu učiteľ - študent. Sú jeho úmysly čisté? Nie je Vanessa len domýšľavá? Pomalá a cielená strata sebaúcty a sebalásky skrz pomýlený a zvrátený cit lásky. Duša bojujúca s telom. Nerovná bitka protichodných pocitov. Morálna opora nula, absencia pochopenia, falošné domnienky a predsudky spoločnosti. Toto všetko Vanessu nakoniec dohnalo do istej formy sebadeštrukcie. Zahmlievanie využívala ako ochranný štít. Celý čas ma jej správanie hnevalo (ja viem, jej vek!). Možno si na jednej strane uvedomovala, že takto to nejde, no na strane druhej robila nezmyselné rozhodnutia... Možno k uvedomeniu stačil jeden človek a jedna dobre mienená rada... Asi som sa až príliš rozkecala a opustila, ale táto kniha vo mne vyvolala naozaj silné dojmy a doslova ma prevalcovala. Tento príbeh otvára oči, lebo bez servítky ukazuje to, čo sa vôkol nás deje a čo by nemalo byť akceptované, ututlávané či prehliadané. Veľa Vaness ostáva medzi nami a mlčí, lebo má strach pred odsúdením, obviňovaním a onálepkovaním... Nemyslíte, že nastal čas, aby konečne predátor nemal pred obeťou náskok a aby sa spoločnosť konečne zobudila? Nebudem zveličovať a túto knihu budem určite odporúčať. Rozhodne stojí za to si ju prečítať a zamyslieť sa. Miestami si budete ťukať po čele. Aká krehká dokáže byť duša?

Novodobá Lolita (Mirka, 5.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha opisuje nerovný vzťah medzi študentkou a jej o 27 rokov starším učiteľom, ktorý zdvihne zo stoličky nejedného rodiča s dcérou v tomto veku. V príbehu sa prelínajú dve časové roviny - minulosť a prítomnosť, t.j. priebeh vzťahu v minulosti, keď začal, a spomienky naň v súčasnosti, keď Vanessa čelí dileme, či má proti svojej láske svedčiť. Lolitovský príbeh, hnutie me too, vnútorný svet pubertálneho osamelého dievčaťa túžiaceho po láske a prijatí, zneužívanie moci zo strany dospelého muža, ktorý má byť autoritou a oporou, túžba mladej ženy zachovať si po rokoch pekné spomienky a neochota racionálne analyzovať, čo sa kedysi dialo, lebo by mohlo vysvitnúť, že to láska nikdy nebola. A čo by jej potom zostalo?

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je štyri plus šesť?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x