bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Na úteku

Vydavateľ: Slovenský spisovateľ (Slovenský spisovateľ, a.s.)
Séria:Na úteku (1.diel)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:296
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.03.2024 03:57

Lepšia cena: 10,- € (vrátane DPH)
Vaša cena: 10,23 € (vrátane DPH)
Bežná cena:11,90 €
Ušetríte: 1,67 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 8,50 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Na úteku


Príbeh o láske, vyrovnávaní sa so stratou a o tom, že najťažšie zápasy sú tie, čo sa odohrávajú v našom vnútri.

On. Motorkár telom aj dušou, verný svojmu klubu a svojim zásadám. Má presnú predstavu o tom, ako má jeho život vyzerať, a je presvedčený, že svoju budúcnosť drží pevne v rukách. O pár mesiacov sa žení.

Ona. V deň, keď jej otec tragicky zahynie, stratí nielen jeho, ale aj samu seba. Ani po dvoch rokoch nevie, kto vlastne je, no jedným si je istá: vie rozoznať, čo je správne a čo nie. Nie je pre ňu ťažké určiť, do ktorej kategórie patrí snúbenec jej novej kamarátky.
Keby záležalo na nich, ani jeden by toho druhého netúžil stretnúť. Ibaže sa stalo. Ako sa Júlia vyrovná so skutočnosťou, že svet nie je čierno-biely a medzi dobrým a zlým jestvuje tisíc odtieňov? Je nevera neverou, až keď je fyzická, alebo sa začína už v mysli? A bude vôbec Adam ochotný vzdať sa všetkého, čo si vybudoval, a vykročiť do neznáma?

Michala Ries (1989) pochádza z Bánoviec nad Bebravou a spolu s manželom a synom žije v malej dedinke pod Čachtickým hradom. Vyštudovala sociálnu prácu, no roky sa pracovne pohybovala v obchodno-ekonomickej oblasti. Nakoniec si našla zamestnanie, ktoré je pre ňu aj poslaním – pracuje ako profesionálna náhradná matka. Ak si ukradne chvíľku pre seba, venuje ju svojej najväčšej vášni – písaniu. Román Na úteku je jej knižný debut.

Výhodná ponuka

Detaily o knihe

Názov: Na úteku

Objednávací kód NA628639

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Veľké prekvapenie (Mária Kopasová, 12.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Bola som skeptická voči novej slovenskej autorke, ale mám jediné slovo. Skvelé. Výborne napísaná kniha, ktorá Vás zatiahne hlboko do deja. Kým nedočítate ťažko knihu odložíte.

skvelá (Barbora Jagnešáková, 15.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Vynikajúci debut našej novej domácej autorky, ktorý sa čítal jedným dychom. Ako som začala s čítaním, len ťažko som knihu odkladala a aj tak som sa k príbehu Júlie a Adama vracala v myšlienkach. Štýl autorky je na to, že ide o debut, vypísaný a skvelý, príbeh má svoje hlbšie pasáže a vy celý čas držíte tým dvom palce, aj keď v podstate neviete, či im je skutočne súdené byť spolu. A ten koniec... Pokračovanie nutné mať hneď nachystané :)

Naj slovenská kniha (Štefánia Setéthová, 13.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Júlia sa po smrti otca rozhodne cestovať. Zmeniť si svoj život. Dostane sa na Srí Lanku, kde spozná slováka, s ktorým sa vráti do Bratislavy. Kde spozná jeho. Adama. Do ktorého sa platonicky nezamilovala iba ona, ale aj ja. Príbeh o láske, o klube motorkárov, o priateľstve, o zrade. Autorkin štýl mi sadol veľmi rýchlo. Ja, čo neznášam dlhé kapitoly, pri tejto knižke som si ani nevšimla, že sú dlhé Julka mi prišla veľmi sympatická baba, s ktorou máme až príliš veľa spoločného... počas čítania som mala pocit, že sme na jednej vlne. Aspoň psychicky. Betky mi nebolo ľúto, postupne som si na ňu zvykla a obľúbila som si ju, ale aj tak som fandila druhej polovičke. A Adam? Och Adam... tu slová nestačia. Chcem viac Adama, viac pasáží z pohľadu Adama. Viac lásky, drzosti, záhad a ticha. Knižku som nevedela pustiť z ruky, chodila som s ňou aj na toaleu... Keď som nečítala, bola som smutná a rozmýšľala som, ako bude dej pokračovať. Precítila som každú jednu stranu a cítila som sa súčasťou deja Tie posledné  strany boli mega a dúfam, že v 2. Časti ich bude viac takých. Neviem ale, čo by som na Júliinom mieste urobila ja. Celé sa to stalo tak nečakane a potom zrazu koniec.

Na úteku + Na love (Veronika, 12.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Je až neuveriteľné, aká je táto kniha úžasná! Od momentu ako sa objavila na knižnom trhu, čítala som na ňu samé pozitívne recenzie. Čakala som, kedy sa objaví aspoň nejaká neutrálna, ale nedočkala som sa :D Nerozumela som, ako môže byť knižný debut autorky taký úžasný, že z neho všetci padli na zadok. Povedala som si, že darmo budem filozofovať, treba si ju prečítať, a potom možno pochopím. A pochopila som, že je ešte lepšia ako som si myslela! Dosť dlho som knihe odolávala, lebo ako je jasné už z anotácie, príbeh sa odohráva v motorkárskom prostredí, hlavný hrdina je motorkár a mne je ich svet cudzí. Nikdy som na motorke ani len nesedela, ale s takým Adamom by som šla na motorke aj na kraj sveta :D Adam je muž s veľkým M. Presne tak si predstavujem ideálneho muža. Je sexy, tajomný, krásny. A Júlia? S takou sympatickou hlavnou hrdinkou som sa už dávno nestretla. Je inteligentná, vtipná, sarkastická, sexy, ale zároveň tichá a tajomná. Nikdy si nenechá skákať po hlave. A to sexuálne napätie medzi nimi bolo niečo neskutočné. Môžete od knihy očakávať čokoľvek, príbeh Vás aj tak prekvapí. Okrem toho si dovolím tvrdiť, že počas čítania vystriedate množstvo emócii. Je to riadna jazda. Najprv plačete, potom sa smejete, neskôr sa hneváte a zrazu cítite úplné vyčerpanie. Okrem toho kniha v sebe nesie množstvo krásnych myšlienok, ktoré Vás donútia zamyslieť sa nad sebou samým. Odporúčam si ju prečítať čím skôr a pri kúpe si rovno zadovážiť aj Na love, lebo Vás to nenechá spať.

Žiadna romantická odrhovačka, toto bolo niečo viac :) (Dominika Date, 9.2.2021) Odpovedať

vrelo odporúčam
Som ohúrená. Jedna z najlepších romantických kníh, resp. kníh zo života (neviem ako inak to nazvať, pretože tam rozhodne nejde len o romantickú zápletku), aké som kedy čítala. Bez srandy. Toto NEBOLA žiadna romantická odrhovačka s jednoduchým dejom, pri ktorej si len oddýchnete. Táto knižka bola niečo viac, niečo hlbšie :) Komplexné postavy, dynamický a super vygradovaný dej, vnútorné rozpory postáv, autentickosť a reálnosť príbehu, motorkárske prostrenie, riešenie rodinných vzťahov a nevery (a zároveň žiadne romantizovanie nevery), žiadna zbytočná vata, ani nudné pasáže, frustrujúci, no zároveň dokonalý záver. Výborná kniha. Za mňa VEĽKÉ ODPORÚČANIE.

Objav roka 2020, prečítaný v 2021 :) (Michaela Zamari, 2.2.2021) Odpovedať

vrelo odporúčam
Už chápem, prečo je okolo tejto knihy také haló. A úprimne? Čudujem sa, že nie je väčšie. "...ľudí s takouto prehnanou mierou bezprostrednosti by mal štát nejako sociálne znevýhodniť, aby mali aspoň akú-takú motiváciu ovládať sa." Jedna z mnohých hlášok, pri ktorých som mala chuť zapisovať si ich, ale nemala som čas. Chcela som vedieť, ako to dopadne, ako sa to bude vyvíjať, ako to, dočerta, skončí. A radšej, nech to nekončí... Kvôlli tejto knihe som sa naučila chodiť na toaletu ešte pravidelnejšie, pretože asi 100krát hrozilo, že si od smiechu cvrknem. Ak to neznie ako komplimemt, verte mi, že je. Autorkin štýl mi veľmi pripomenul Miru od Nina Protušová, pri ktorej som mala podobné výbuchy smiechu a obdiv. SP má veľké šťastie, že má u seba túto autorku. Kebyže mám vydavateľstvo, chcem ju k sebe. Nie, nechystám sa zakladať si ho, ale tento mega talent sa práve zaradil medzi malú hŕstku autoriek, kvôli ktorým o tom sem-tam uvažujem. Miška, niektoré vety boli buď také krásne, také vtipné, alebo výstižné, alebo aj všetko dokopy, že som v duchu tlieskala. Ak by som bola donútená nájsť nejakú chybičku krásy, tak spomeniem záver. Trochu som ostala zarazená pri tom, ako sa jedna z hlavných postáv otočila o 180 stupňov a zrazu mi jej konanie nesedelo k tomu, ako sa správala dovtedy. Či to bolo prispôsobené tomu, aby sa vytvoril priestor pre pokračovanie, alebo si len chcela zdôrazniť, že išlo o mladé dievča, je mi to srdečne jedno. Prečo? Pretože vďaka tomu sa môžem tešiť na ďalšiu dávku Júlie a Adama a dúfam, že aj vedľajších postáv, ktoré sa nedalo neobľúbiť si, lebo týchto 296 strán mi skrátka nestačilo. Ani omylom. Chcem viac tejto sviežej tvorby od autorky s pútavým menom Michala Ries - autor, predurčujúcim, že jej tvorba nemôže zostať len na Slovensku.

Pohľad motorkára... (Harley-Davidson Fat Bob, 10.1.2021) Odpovedať

vrelo odporúčam
kniha rozhodne nie len pre ženy, nemám rád plno kecov a nič nepovedané alebo plno viet napísaných o ničom, ale táto kniha je príjemné prekvapenie. Je to moja prvá nefaktografická kniha a mení môj pohľad na beletriu, aj keď neviem, či je taká dobrá, ako sa mi zdá, nemám to s čím porovnať. :D Autorka trafila presne to čo mám rád: psychologiu, motorky, pragmatičnosť, erotiku. Na plný počet hviezd to nie je, ale štyri sa mi zdajú málo a hodnotiaca škála nemá medzimožnosť. Takých 4,5. Čo oceňujem: Nejdem sa veľmi opakovať s predošlými recenziami, s väčšinou súhlasím a vyzdvihujem. 1. Krásne opisy myslenia mladej dievčiny s prvkami samospytovania (jednoznačne najsilnejší prvok knihy). 2. Uveriteľnosť všetkého, celého deja, situácií až prekvapivo reálne a vôbec nie zriedkavé situácie, žiadne presladené nereálne žvásty (druhý najsilnejší bod, na to že je to ženský román, neuveriteľne reálne situácie a myšlienkové pochody, sám som sa vo veľa situáciách a mysleniach našiel, nielen v Adamových, Lukášových, ale aj v tých ženských postavách, následne mi to dalo mi to impulz sa zamýšľať nad životom následne). 3. Námet a pútavosť deja a sršiaca emocionálnosť (nevera, trojuholníky, svedomie, chémia medzi mužom a ženou, motorky, sexuálne scénky, nadávky, všetko témy bežne sa vyskytujúce v živote, možno málo diskutujúce medzi ľuďmi). 4. Opisy motoscény na Slovensku (nakoľko som motorkár, bývalý člen klubu, teraz ako free jazdec, dobrá práca s faktami zapojená do príbehu, ktorá tomu dodala krásny punc prostredia aj dôvod prečo som to začal čítať, odrádzala ma najskôr klasifikácia knihy ako ženský román, ale dal som tomu šancu). 5. Humorné scénky, presne tento typ humoru mi sedí (nebavila ma až tak časť s flektorom, ale ostatné hlášky boli super, rehotal som sa) Čo navrhujem zlepšiť: 1. Chlapský pohľad Adama celkom dobre spracovaný, avšak cítiť že na tých častiach, že neparticipoval chlap alebo autorka nepracovala s pohľadmi mužov na túto situáciu (najväčšia slabina knihy). 2. Málo motoriek ☹ (dúfam že v pokračovaní toho bude oveľa viac – výrazne subjektívny pohľad). 3. Prvé 2 kapitoly ma veľmi nebavili, ale potom sa to rozbehlo. Posledné 3 kapitoly som nevedel prestať čítať, nespoznával som sa :-D). 4. Bolo tam pár malých alebo technických chýb, ale to si predpokladám bežný čitateľ nevšimne, ja mám deformáciu z čítania faktografie a vyznám sa do motoriek. 5. Viac pracovať s vedľajšími postavami (obľúbil som si Ruženku a Lukáša, pekný námet na charaktery ale bolo ich cítiť príliš málo, mal som pocit že všade je Júlia a Betka, viac zasadiť preza a seržanta do deju, ...)

Super! (Monineknihy, 29.10.2020) Odpovedať

príjemné čítanie
Na úteku je kniha, od ktorej som očakávala niečo úplne iné, než som nakoniec dostala. Napriek tomu ma príbeh zaujal už na prvých stranách a na tých posledných si ma definitívne získal. Michala Ries napísala melancholický príbeh, ktorý dýcha stratou, rebelantstvom, nesprávnymi rozhodnutiami a nenaplnenými túžbami, ale aj vášňou a vzrušením. Nejde o presladenú romancu, ale o naozaj (miestami až drsné) realistické čítanie, ktoré vo mne vyvolalo širokú škálu pocitov. Hlavné postavy knihy - Júlia a Adam sú veľmi komplikované charaktery. Obaja sú uzavretí a slová z nich musíte doslova ťahať. Často som nad ich činmi nesúhlasne krútila hlavou, občas som pociťovala hnev, občas nervy, no najviac asi súcit. Dostali sa totiž do situácie, do ktorej by sa dobrovoľne nechcel dostať snáď nikto. Atmosféra akejsi beznádeje z knihy priam sálala, čo považujem za veľké plus a zaujímavý krok od autorky. Hoci táto kniha môže pôsobiť na prvý pohľad ako oddychový román, v skutočnosti v nej autorka rozoberá vážne témy ako je hľadanie samého seba, strata blízkeho a jej následky na psychike, nevera či zrada. Kniha je napísaná veľmi pútavo, autorka v nej využíva menej dialógov, napriek tomu má kniha rýchly spád a prečítate ju naozaj rýchlo. Navyše to, že je príbeh zasadený do motorkárskeho prostredia, dodáva príbehu na atraktívnosti a jedinečnosti. Osobne som sa s podobným typom príbehu ešte nestretla. Najväčším šokom bol pre mňa jednoznačne koniec knihy. Po tom všetkom, čím si museli hlavní hrdinovia prejsť, som taký záver jednoducho nečakala a musela som ho pár dní predýchavať. Avšak, keď sa mi celý príbeh konečne uležal v hlave, uvedomila som si, že ten koniec k príbehu jednoducho sedí a vyznieva vďaka nemu omnoho reálnejšie, ako keby nakoniec žili všetci šťastne až do smrti.

Výborné - must have (Ivinka, 24.10.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Michala Ries je nováčikom na slovenskej spisovateľskej scéne, ale svojím debutom Na úteku si okamžite získala čitateľov. Už prvé recenzie boli samá chvála a kniha valcovala knižné bookstagramy. Napokon som jej neodolala aj ja a som rada, že ju mám vo svojej zbierke. Rýdze a úprimné Takto nazvem štýl autorky. Už od prvých strán si nekladie servítku pred ústa a píše ako to v živote, v milostných i bežných situáciach je. Jej spôsob je priamy, neprikrášlený a náramne skutočný. Nič nie je presladené alebo zjemnené. Postavy nie sú dokonalé vzhľadovo ani charakterovo. Každá z nich si na pleciach nesie svoje bremená, chyby a túžby, ktoré ich nemusia vždy zaviesť dobrým smerom. Pletú sa, utekajú, sú zbabelé, vystrašené, tvrdohlavé. Júlia má medzierku medzi zubami, v mladosti sa spila pod obraz boží, nechala sa potetovať či odfarbiť vlasy na modro. Ušla z domu, vynadala matke, panenstvo dala cudziemu chlapovi. Nekoná ukážkovo, nie je príkladom, ale robí to, čo bežný mladý človek. Vzdoruje, trucuje, vyrovnáva sa s bolesťou po svojom. ,,Otec hovorieval, že na každého dobrého človeka musí existovať nejaký debil, aby ten dobrý mohol žiariť." - Júlia, str. 121 Autenticita Je vidieť, že autorka sa pohybuje vo svete jazdcov na dvoch kolesách, pretože opisy sú detailné a autentické. Dozvedáme sa o typoch motoriek, oblečení, správaní motorkárov. Nevykresľuje ich ako skvelých chlapov, ktorí sú vzornými manželmi alebo perfektnými príslušníkmi mužského pokolenia. Sú takí, akí sú. Čitateľ spoznáva, čo je nutné spraviť, aby sa niekto stal členom motorkárskeho klubu a aké riziká tento životný štýl prináša. Ani na malý moment nepochybujete, že ide o vymyslené táraniny. Prostredia a mená sú ďalším zaujímavým faktorom. Dej sa odohráva na Slovensku, tak ako ho poznáme a postavy majú takmer tradičné mená. Júlia, Adam, Hermína, Ferdinand, Betka, a pod. Miška sa nebála opisovať domácke prostredia, nepotrebovala zahraničné miesta, aby zaujala. Podarilo sa jej to i bez toho. Milostný trojuholník Príbeh sa sústreďuje na Júliu, Adama a Betku. Júlia sa zaľúbi do zadaného, Adam chce to, čo nemôže mať a Betka je zamilovaný rojko, ktorý nechce otvoriť oči pred realitou. Hlavná hrdinka vie, že Vlkovi, čo je prezývka pre Adama, nevie odolať a nedokáže sa od neho držať ďalej. Na druhej strane si uvedomuje vinu voči Betke, a to, že je pre ňu skvelou kamarátkou. Mne Betka niekedy liezla na nervy a neprišla mi zlatá. Ani v osobnom živote nemám rada podobné typy ľudí. Niekomu sa javí priateľská, no na mňa pôsobila otravne a afektovane. Adama spoznávame prostredníctvom krátkych striedavých pohľadov písaných v tretej osobe, čo ešte viac dodáva rúško tajomstva a napätia. Počas celej knihy neprehovorí veľa, ale keď inklinuje k slovám, tak stoja za to. Záverečné hodnotenie Dielo je geniálne a pútavé od začiatku po jeho koniec, ktorý ma rozdrvil. Postavy sa charakterovo i výzorovo menia, vyvíjajú. Nenájdete tu zbytočné pátosy a opisy, čo by vypĺňali stránky, neustále je akcia a napätie. Vyjadrovanie a myšlienky postáv sú skutočné, neozdobné a také, aké ich poznáme zo života. Medzi Júliou a Adamom je výrazná chémia a príťažlivosť, napriek tomu, že skoro vôbec nekomunikujú a netrávia čas osamote. A keď sú iba oni dvaja a nikto iný? To si musíte prečítať sami! Debut Mišky je skvelý a nemám mu čo vytknúť, len ten koniec - ten napínavý koniec. A ja sa neviem dočkať pokračovania. Toto si skrátka musíte prečítať. 5/5.

Super (Slávka Beňáková, 19.10.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha od novej slovenskej autorky ma veľmi milo prekvapila. Príbeh ma zaujal a veľmi sa mi páčil. Autorka ma veľmi dobrý štýl písania a dokáže zaujať. Páčilo sa mi, že nešlo o presladený romantický príbeh a že samotný dej bol obohatený o motorkárske prostredie. Každá z postáv ma zaujala a bola špecifická. Veľmi sa teším na pokračovanie, ktoré by malo byť na budúci rok a taktiež sa teším na ďalšie knihy z pera tejto autorky.

Od tejto knihy neujdeš! (Zuzana, 24.9.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Posledné roky čítam skôr motivačnú literatúru, ani si nespomeniem, kedy som mala v rukách beletriu. A že reku je čas :) Táto knižka sa čítala veľmi ľahko a v príbehu sa určite nájde takmer každý. A čo je na nej najlepšie? Je motivačná aj keď to nečakáte! :D Nájdete v nej veľmi veľa pekných myšlienok, hlavná postava bude dospievať priamo pred vašimi očami a z dieťata sa pretransformuje na múdru ženskú, ktorá síce vezme párkrát nohy na plecia, no zistí, že pred citmi aj tak neujde. A že veci nie sú len čierne a biele a odpustiť musí človek najprv sebe, aby mohol odpustiť aj iným. Za mňa super oddychovka, ktorá mi niečo odovzdala aj do vlastného života :)
Všetky komentáre (11)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je sedem krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Táto kniha je súčasťou kompletu s týmito dielmi:

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x