bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Alternatívna Slovenská grafika

Vydavateľ: RFG Invest,s.r.o. (Z8 Capital Partners, s.r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:230
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.04.2024 03:01

Lepšia cena: 29,40 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 30,10 € (vrátane DPH)
Bežná cena:35,- €
Ušetríte: 4,90 € (zľava 14%)
Lepšia cena
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Alternatívna Slovenská grafika

Prvé vydanie umenovednej publikácie historičky umenia PhDr. Aleny Vrbanovej, PhD. o vývine alternatívnych foriem a umeleckých stratégií (modelov) v tvorbe umeleckej grafiky od polovice 20. storočia s presahmi do 21. storočia. Predstavuje nový pohľad na vývin a prínos slovenskej umeleckej grafiky z pozície netradičných, experimentálnych a autorských počinov 49 slovenských umelkýň a umelcov. Autorka sa problematike venuje dlhodobo. V roku 1997 autorsky pripravila prvú celoslovenskú výstavu a rovnomenný katalóg. Do unikátnej zbierky súčasnej grafiky Stredoslovenskej galérie v Banskej Bystrici získala početnú kolekciu tejto neklasickej grafiky. V roku 2011 realizovala výstavu Alternatívna slovenská grafika na pôde Galérie Cypriána Majerníka v Bratislave, pričom výskum rozšírila o historické kontexty média.
Monografia sa zoberá históriou, typológiou, analýzou a interpretáciou alternatívnych foriem umeleckej grafiky v slovenskom umení. Dáva ho do súvisu s nástupom informelu (štrukturálna grafika, aktívna grafika, monotypia a presahy grafiky a iných médií), cez umelecky mimoriadne podnetné obdobie 60. rokov, ktoré vníma ako kľúčové pre vznik nielen experimentálnych, ale najmä konceptuálnych základov grafiky a snahu o maximálne rozšírenie hraníc média. Obdobie normalizácie publikácia zachytáva tvorbou avantgardných a konceptuálne orientovaných tvorcov a osobitnú pozornosť venuje vzniku, etablovaniu sa a rozšíreniu počítačovej grafiky (od roku 1973). Popri týchto dnes už historických obdobiach sa autorka venuje vývinu neklasických a autorských polôh grafického média po roku 1990, ktoré reprezentujú prienik zamlčanej tradície a nových technológií (najmä digitálneho spracovania matrice, simulácie tradičných techník pomocou softvérov, ako aj presahy grafiky a iných médií). Umelecko-historický kontext a vývinové súvislosti alternatívnej grafiky dopĺňa ich analýza a interpretácia z pohľadu ich estetickej zámernosti a výrazovej osobitosti formy a jazyka
Publikácia prináša bohatú obrazovú časť - 230 reprodukcií diel od 49 autoriek a autorov, ako aj odkazy na pramenné zdroje.

Detaily o knihe

Názov: Alternatívna Slovenská grafika

Objednávací kód NA626284

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Knihu ešte nikto nekomentoval, budete prvý.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je štyri deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x