bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Víťazky

Vydavateľ: ODEON (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:224
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.03.2024 03:51

Lepšia cena: 10,84 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 11,09 € (vrátane DPH)
Bežná cena:12,90 €
Ušetríte: 1,81 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 9,- €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Víťazky


Štyridsiatnička Solene obetovala všetko advokátskej kariére: sny, priateľov, lásky. Jedného dňa však vyhorí a upadne do depresie. Psychiater ju navádza na dobročinnosť, radí jej, aby sa zamerala na druhých. Solene je skeptická, ale predsa odpovie na nenápadný inzerát dobročinného združenia, ktoré hľadá osobu na post verejného spisovateľa. Je sklamaná, keď ju posielajú do bunky záchrany pre ženy v núdzi.

V obrovskej hale Paláca ženy, kam sa dostaví so svojím supermoderným počítačom, sa cíti stratená. Rezidentky ju nielenže nevítajú s otvorenou náručou, ale doslova sa jej stránia. Vďaka kurzu zumby, listu žiadajúcemu anglickú kráľovnú o autogram či šálke mätového čaju sa Solene postupne zbližuje so ženami pochádzajúcimi z odlišných kultúr a s rôznymi osudmi. Nachádza schopnosť vcítiť sa do žien na periférii spoločnosti a práve v tom objavuje i zmysel svojho poslania.

Takmer pred storočím tu zvádzala podobný boj Blanche Peyronová. Ako kapitánka Armády spásy snívala o streche nad hlavou pre všetky ženy vylúčené zo spoločnosti. Jej najväčšia bitka o dôstojné miesto pre ne sa zhmotnila do vybudovania Paláca ženy v Paríži. Inštitúcia dodnes existuje. Laetitia Colombaniová nás pozýva do tohto veľkorysého sociálneho zariadenia spoznávať jeho obyvateľky, ich životné príbehy a biedu, ale aj ich vášne, silu a veľkodušnosť.

Z francúzskeho originálu Les victorieuses (Bernard Grasset, Paris 2019) preložil Alexander Halvoník.

Detaily o knihe

Názov: Víťazky

Originálny názov: Les Victorieuses

Objednávací kód NA204459

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Famózné a neskutočne silné (Zuzana Hermanova, 29.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha od famóznej Laetitia Colombani. Už píšem famóznej, pretože naozaj je to tak. Autorka si má získala v plnom rozsahu. Jej jednoduchý štýl písania s hlbokými myšlienkami vás hneď vtiahne do deja a vy prežívate dokonalý čitateľský zážitok. V diele Víťazky sa stretávame s advokátkou Solène, ktorá sa “stala kolibričím perom slúžiacim ženám, ktoré odvrhol život, no ktoré si udržali hlavu hore, vždy hore”. •”Pomyslela si, že tieto ženy ju nikdy neprestanú prekvapovať. No, pravdu povediac, páčilo sa jej to. Tu neplatia žiadne pravidlá hry, tu sa karty zakaždým miešajú a rozdávajú nanovo. Život treba vždy objavovať nanovo.” Tieto ženy, s ktorými sa Solène stretáva prežívajú ťažký život, bez domova, vydané na pospas osudu, znásilnenia, odcudzenie od dieťaťa a mnoho dalších starostí. Sú to ale silné ženy, víťazky. Druhou postavou je Blanche Peyronová, bojovníčka za život, spravodlivosť, žena, ktorá chcela pomôcť každému, kto to potreboval. Po boku mala svojho manžela Albina, jej spriaznenú dušu. Stál pri nej, podporoval ju a miloval. Veľmi má zaujali Víťazky a Vrkoč. Sú to malé poklady, ktoré v sebe skrývajú veľa hlbokých myšlienok a dôležitých posolstiev. Ak ste ešte nečítali, určite neváhajte.

Príbeh silných ženských hrdiniek (Zuzana Hušlová, 4.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Aj takto by sa dala nazvať táto kniha, ktorá nám odhaľuje príbehy viacerých osudom ťažko skúšaných žien. Príbeh sa odohráva v dvoch dejových líniách. Prvá z nich nám predstavuje súčasný Paríž a jej hlavnou hrdinkou je 40-ročná advokátka Solene, ktorá sa po 20 rokoch „úspešného“ kariérneho života dostane do určitej ťažkej životnej situácie, ktorá jej nadobro rozhádže život. Ostávajú jej len dve možnosti. Buď sa rozhodne svoj život zmeniť, alebo sa ostane utápať v depresii. Do cesty jej však príde životná ponuka, Solene sa chopí šance a dostáva sa do tzv. „Paláca ženy“. Na tomto mieste spoznáva ženy z rôznych kútov sveta a s tými najrozličnejšími životnými príbehmi. V druhej dejovej línii sa dostávame do Paríža rokov 1925 až 1933 a odkrýva sa nám príbeh Blanche, ženy odvážnej, nebojácnej a vždy ochotnej pomáhať. Sú príbehy Solene a Blanche nejakým spôsobom prepojené? To sa dozvedáme postupne počas čítania knihy. Autorka má skvelý štýl písania. S podobným som sa ešte nestretla, no veľmi sa mi páčil. Dokáže jednoduchým a ľahko čitateľným jazykom vyjadriť veľké a vznešené myšlienky a životné múdrosti. V knihe je veľa krásnych citátov, ktoré stoja za zapísanie. Mňa osobne kniha povzbudila pomáhať druhým a nikdy sa pri tom nevzdávať, možno bude mať rovnaký účinok aj na vás. Rozhodne odporúčam.

Fantastické (Kristína Drážovská, 3.8.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Víťazky sú príbehmi žien, ktoré predstavujú každú jednu z nás. Sú to príbehy, ktoré často nie sú vypočuté a v tom horšom prípade si nikdy nenájdu svojich poslucháčov. Sú bolestivé, ale aj plné sily. Predovšetkým sa však dejú... Všade na svete a v našom okolí tiež. Pre mňa bola táto kniha obrovským zážitkom a aj keď je len útla a prečítate ju za malú chvíľu, tak pocit, či hlbší dojem z nej vám ostane na dlhšie... a to je dobre. Všetko na Víťazkách je dobré. Od striedania časových línii k minulosti a prítomnosti, až po štýl písania autorky a jednotlivé postavy - nemám, čo vytknúť. Len pochváliť :).

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je štyri krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

V nemocničnej izbe s bielymi stenami trávila svoje dni za zatiahnutými žalúziami a sotva sa vládala pohnúť. Svetlo jej pripadalo neznesiteľné. Najmenší pohyb ju stál priam nadľudské úsilie. Z advokátskej kancelárie dostávala kvety, povzbudzujúce správy od kolegov, no na ich čítanie sa nezmohla. Má poruchu ako auto odstavené bez paliva na kraji cesty. Porucha nastala v štyridsiatom roku jej života.
Burn out... v angličtine ten termín pôsobí akosi ľahšie a košatejšie. Určite znie lepšie ako vyhorenie. Spočiatku Solene nechcela uveriť. To predsa nie je ona, nie, to sa jej netýka. Ona predsa nemá nič spoločné s krehkými osôbkami, ktorých svedectvá zapĺňajú stránky ženských časopisov. Ona bola vždy silná, aktívna, v pohybe. Vždy si pripadala ako-tak harmonická, aspoň si to o sebe myslela.
Pracovná preťaženosť dnes trápi mnohých, hovoril jej psychiater tichým a rozvážnym hlasom. Odriekal premúdre slová, ktorým sotva rozumela: sérotonín, dopamín, noradrenalín a názvy kadejakých anxiolytík, benzodiazepínov, antidepresív. Predpisoval jej pilulky, večer na spanie, ráno na prebudenie. Prášky, ktoré pomáhajú žiť.
Všetko sa pritom začalo tak dobre.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x