bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Keď Nietzsche plakal

Vydavateľ: Premedia SK (Premedia SK)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 25.04.2024 02:59

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 8,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Keď Nietzsche plakal

Vo Viedni devätnásteho storočia sa odohráva dráma lásky, osudu a vôle na pozadí intelektuálnych prúdov, ktoré budú definovať celú éru. Josef Breuer, jeden zo zakladateľov psychoanalýzy, je na vrchole svojej kariéry. Jedného z najväčších európskych filozofov Friedricha Nietzscheho trápia samovražedné myšlienky, nenachádza liek na bolesti hlavy a ďalšie problémy, ktoré ho sužujú.

Keď Breuer súhlasí liečiť Nietzscheho svojou experimentálnou metódou založenou na rozhovore, ešte netuší, že aj on nájde v týchto stretnutiach útechu. Až vďaka tomu, že musí čeliť vlastným vnútorným démonom, dokáže talentovaný psychiater pomôcť svojmu pacientovi. V románe Keď Nietzsche plakal spája Yalom fakty a fikciu, atmosféru a napätie, aby odkryl nezabudnuteľný príbeh o sile myšlienok a priateľstva.

Detaily o knihe

Názov: Keď Nietzsche plakal

Originálny názov: When Nietzsche Wept

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Yalom (Monika Kádeková, 14.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Príbeh zrodu psychoterapie, tak ako sa neodohral, ale mohol sa. Viedeň, rok 1882. K slávnemu doktorovi Josefovi Breuerovi sa dostáva vtedy ešte nedocenený filozof Friedrich Nietzsche. Obaja sú v tom tak trochu proti svojej vôli - za Nietzscheho sa prihovorila Lou Salomé. Pomocou svojej rafinovanosti presvedčí Breuera, aby sa pacientovi venoval nie čisto iba po medicínskej stránke. A tak Breuer začína hľadať nové spôsoby, ako uľaviť svojmu pacientovi z hlbokých pocitov zúfalstva. Tu však ešte netuší, že v procese liečby bude musieť zviesť boj s vlastnými démonmi. Yalom do sofistikovaných rozhovorov oboch postáv zakomponoval základné postuláty existenciálnej psychoterapie - otázky smrti, slobody, osamelosti, zmyslu, osobnej zodpovednosti, viny atď. v kombinácii s Nietzscheho filozofiou. Príbeh, tak ako je napísaný, tiež naznačuje, že psychoterapia je viac ako súbor naučených techník a metód, ako efektívne komunikovať s klientom. Že základom je nadviazanie bezpečného vzťahu, v ktorom je klient sprevádzaný terapeutom v objavovaní seba samého a nachádzaní vlastnej životnej cesty, či filozofie. To, ako sa odvíjali jednotlivé sedenia občas na mňa pôsobilo ako enumeratívne vymenovávanie múdrych citátov, trošičku mi chýbala odľahčenosť rozhovorov. Tiež mi nesedeli tie náhle vhľady a uvedomenia oboch protagonistov, k zmenám prichádzali podľa mňa neprirodzene rýchlo. Ale že je to literárna fikcia s ambíciou spopularizovať psychoterapiu a filozofiu, odpúšťam (aj kvôli tomu, že je to proste Yalom). Napriek výhradám knihu odporúčam, hlavne kvôli témam, ktoré, predpokladám, nie sú súčasťou bežných konverzácií každodenného života.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je jeden krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x