bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Prelet nad kukučím hniezdom

Vydavateľ: SLOVART (Vydavateľstvo Slovart, spol. s r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:288
Poradie vydania:1.
Zvyčajne posielame do 8-10 pracovných dní 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 25.04.2024 02:59

Lepšia cena: 12,56 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 12,86 € (vrátane DPH)
Bežná cena:14,95 €
Ušetríte: 2,09 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 10,49 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Prelet nad kukučím hniezdom

Román Prelet nad kukučím hniezdom preslávila filmová adaptácia Miloša Formana v hlavnej úlohe s Jackom Nicholsonom. Rozprávač, psychická obeť druhej svetovej vojny, Poloindián Broom Bromden rekapituluje posledné mesiace svojho dlhodobého pobytu na psychiatrickej klinike v Oregone. Spomína na tridsaťpäťročného tuláka, profesionálneho kartára a výtržníka McMurphyho, ktorý sa na kliniku dostal pre výtržnosti. Svojou živelnosťou a chuťou žiť McMurphy rozvracia zabehnutý chod inštitúcie.

Detaily o knihe

Názov: Prelet nad kukučím hniezdom

Objednávací kód NA613625

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Kukučka (Andrea Chovancová, 23.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Na stránkach tejto nadčasovej knižky je toľko pravdy, ako dnes málokde. Ako nie je nutné šíriť nenávisť iba preto, lebo niekto odovzdane nesúhlasí a tvorí si vlastný názor. Ako sa človek musí smiať na tom, čo mu spôsobuje bolesť len preto, aby sa udržal v rovnováhe, len preto, aby ho svet nedohnal do úplného šialenstva. Pretože všetko má aj boľavú stránku, ale netreba dopustiť, aby bolesť potlačila veselosť, tak ako kukučka z cudzieho hniezda vytlačí iné mladé len preto, aby sa udržala nažive. Pretože zlo sa nájde všade. Dokonca v každom z nás. Záleží len na uhle pohľadu. Niekto tomu hovorí sebaláska a niekto ďalší egoizmus. No to nám ľuďom ešte nedáva právo, aby sme voči potrebám iných predstierali hluchotu a nemotu. Robili z iných niekoho, kým nie sú. Akoby ich názor bol prihlúpy na to, aby vôbec niečo inteligentné dokázali počuť, vidieť či povedať. Presne tým mi toto excelentné dielo vyrazilo dych. Hlboko ma zasiahlo. Snáď si ho každý milovník kvalitnej literatúry prečíta aspoň raz za život.

skvelá klasika (Andrea Vojtech, 5.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tragikomický príbeh z psychiatrickej liečebne očami poloindiána Bromdena z čias “zlatej” éry lobotómie a elektroliečby určite poznáte vďaka kultovému filmu s Jackom Nicholsonom, ktorý režíroval nemenej slávny Miloš Forman. Čo si matne spomínam z filmu, je v porovnaní s psychedelickým príbehom knihy slabý odvar. Niet sa čo čudovať, keďže sám autor na sebe rád nechal testovať účinky psychedelických drog. Nuž, niekde inšpiráciu nabrať musel na takéto pamätné dielo. Odhliadnuc od šialených predstáv o fungovaní sveta je to v prvom rade príbeh o priateľstve, o sile žiť, o spoločnosti, ktorá ešte stále ťažko znáša inakosť a slabosť, o vnútornej sile človeka, ktorá sa však dá aj ľahko zneužiť, viď. vplyv a manipulácie “veľkej sestry” Rathedovej. Ak ste, nedajbože, ešte nevideli film a ani neviete, o čom je, nebudem vás radšej spoilerovať. No ten záver je silný. To, ako sa zachoval McMurphy a k čomu to nakoniec priviedlo Bromdena, vás chytí za srdce, pretože v hĺbke je ten príbeh naozaj silný a nadčasový. Miestami značne bláznivé opisy výstižne zachytávajú šialenstvo, no zároveň alegoricky reflektujú realitu v pravom svetle. Svojím spôsobom sa mi mechanické vnímanie reality očami Bromdena veľmi páčilo. Najmä autorova prepracovaná obrazotvornosť v prípade opisov, ako Ratchedová riadi celú mašinériu ako stroj a manipuluje priestorom aj časom, vymieňa pacientom súčiastky, aby ich opravila, a vypúšťa paru ako zdroj ich otupenosti. Štýlom to nie je úplne najľahšie čítanie. Začiatok je pomalší, najmä kým sa čitateľ naladí na Bromdenovu vlnu vnímania. Text je hutnejší s minimálnym počtom dialógov, no stojí jednoznačne zato. Je to šialená kniha. Opismi, príbehom, postavami, zvratmi, no záver je nádherne triezvy a životaplný.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je deväť mínus šesť?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x