bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Chladnokrvne

Vydavateľ: Absynt/ PT (Absynt)
Edícia:Prekliati reportéri
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 16.04.2024 03:01

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 11,- €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Chladnokrvne

Štvornásobná vražda, ktorá premenila americký sen na nočnú moru. Tento hrozný zločin sa stal námetom pre jednu z najslávnejších literárnych reportáží na svete.

Reportáž je detektívka bez fikcie. O knihe Chladnokrvne svetoznámeho amerického spisovateľa Trumana Capoteho to platí dvojnásobne.

Autor slávneho bestselleru Raňajky u Tiffanyho, začal svoju literárnu kariéru ako novinár a jeho reportážny román Chladnokrvne sa dnes radí medzi svetovú klasiku, ktorá spôsobila revolúciu v žánri non-fiction.

Truman Capote rozpráva o beštiálnom zločine, ktorý v roku 1959 otriasol Spojenými štátmi. Stalo sa to v zapadnutej dedinke Holcomb v Kansase, kde dvaja muži, Smith a Hickock, zavraždili farmára s manželkou a dvomi malými deťmi.
Capote sa zaoberá analýzou motívov oboch vrahov, rekonštruuje priebeh vraždy i následné vyšetrovanie.
Dokumentaristický prístup, opierajúci sa o rozsiahly zber autentického materiálu sa prelína s prozaickým majstrovstvom velikána svetovej literatúry. Román Chladnokrvne nie je len obrazom chladnokrvnej vraždy, ale aj snahou nahliadnuť za oponu, ktorá ukrýva temné zákutia spoločnosti.

Kniha Trumana Capoteho Chladnokrvne vychádza v preklade Samuela Marca.

Detaily o knihe

Názov: Chladnokrvne

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Chladnokrvne (Monika Kádeková, 12.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Detektívky a krimi nečítam, vadí mi, keď má v nich zobrazovanie násilia iba prvoplánovú funkciu "pobaviť", vyrušiť, spôsobovať zimomriavky. Taký ten literárny bulvár. O to skôr siahnem po niečom, čo vie hľadať aj súvislosti za tým. A to spĺňa táto kniha od Trumana Capoteho. Ten sa podujal prerozprávať skutočnú udalosť - štvornásobnú vraždu rodiny Clutterovcov z kansaského Holcombu, ktorej sa dopustili Dick Hickok a Perry Smith v novembri 1959. Capote s novinárskou precíznosťou mapuje život Clutterovcov, osobnú históriu ich vrahov, atmosféru medzi obyvateľmi mestečka Holcomb, úsilie vyšetrovateľov dolapiť vinníkov, ich vypočúvanie, súdny proces so všetkými odročeniami, život vrahov vo väzbe až po výkon trestu smrti v roku 1965. Všetko je to napísané ako dobrá, "čítavá" detektívka s tým rozdielom, že je to skutočnosť. Capotemu sa ich príbeh očividne dostal pod kožu a rada by som vedela, ako to on osobne vnímal. V knihe iba spomína, že vrahovia boli počas väzby v kontakte s "istým novinárom". A ešte jedna zaujímavosť, síce to nie je nikde v knihe spomenuté, ale autorovi s ňou značne pomáhala okrem iných kolegov-novinárov aj Harper Leeová.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko minút má hodina?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x