bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Kvety pre Algernona

Vydavateľ: PLUS (Nakladateľstvo Plus)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 18.04.2024 02:59

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 11,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Kvety pre Algernona

Kultový román druhej polovice 20. storočia, dnes právom považovaný za klasiku americkej literatúry, ktorá inšpirovala množstvo filmových, divadelných a dokonca aj rozhlasových adaptácií. Charlie Gordon má IQ 68. Keď mu ponúknu možnosť podstúpiť experimentálnu operáciu na zvýšenie IQ, neváha ani sekundu! Celý zˇivot túžil bytˇ mu´dry. Rovnakú operáciu s rovnakým výsledkom podstúpil aj myšiak Algernon. Keď jedného dňa začne Algernonov stav upadať, vedci netušia, či čaká podobný koniec aj Charlieho.

Detaily o knihe

Názov: Kvety pre Algernona

Originálny názov: Flowers for Algernon

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

silný príbeh (Andrea Vojtech, 30.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Charlie vám ukáže dve strany mince. Život zaostalého človeka s IQ 70 a život génia s IQ cez 180. Ponúkne vám nevšedný, možno nečakaný pohľad na ich životy. Možno vás šokuje, možno vám otvorí očí a pomôže pochopiť, čo ľudia s podstatne nižším IQ, než je bežný priemer, cítia, ako vnímajú svet, ľudí v ňom, aké majú sny, túžby, potreby. Ukáže vám, že každý človek je ľudská bytosť s vlastným citovým prežívaním a má právo na život. Nie, nie som žiadnou pro-life aktivistkou, na túto tému mám veľmi jasný názor, ktorý som značne preciťovala aj v tomto príbehu. Konkrétne v príbehu Charlieho mamy, ktorá jeho retardáciu psychicky nezvládala. Právom na život mám v tomto príbehu na mysli akceptáciu Charlieho plnohodnotnej existencie ako človeka spoločnosťou. Charlie nepotrebuje vašu ľútosť. Nevie, čo má ľutovať, keďže pred operáciou nepozná nič iné než svoj jednoduchý pohľad na svet cez veľmi zúženú a zjednodušenú optiku. A preto mu to neprekáža. Nevie, čo by mu malo chýbať, pokiaľ je šťastný. A on šťastný dokáže byť. Čo potrebuje, je úcta k jeho vlastnej existencii. To je to spomínané právo na život, pretože Charlie má rovnaké právo byť šťastný ako ktokoľvek iný na svete, hoc mu aj k tomu šťastiu treba neporovnateľne menej ako mne či tebe. A ako ktokoľvek iný, ba dokonca viac než ktokoľvek iný, potrebuje najmä lásku a blízkosť. Je to príbeh o akceptácii inakosti. A o neľahkom živote, ak táto akceptácia a pochopenie absentujú v najužšom kruhu rodiny. Ak človeku chýba bezpečný prístav. Každá ľudská bytosť má právo a neutíšiteľnú potrebu byť milovaná. Otázkou je, nakoľko dokáže dať lásku matka svojmu dieťaťu, ak nie je v jej kapacite akceptovať ho také, aké je? Možno až na dva momenty to nie je kniha, ktorá by ma rozcítila natoľko, že by sa mi tisli slzy do očí. No o to viac, to je príbeh, ktorý ponúka nekonečné množstvo podnetov, dilém, morálnych, etických, spoločenských a psychologických otázok.

Toto by malo byť povinné čítanie (Mirka, 18.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Priznám sa, že začiatok knihy ma neskutočne iritoval, pretože obsahuje množstvo gramatických chýb. Viem, že sú tam naschvál, ale aj tak. No keď som sa prelúskala cez prvé strany a konečne som sa mohla sústrediť na dej, knihu som si neskutočne užívala. Ani neviem, ako ju opísať. Možno "nadčasová" je to správne slovo. Rozhodne stojí za prečítanie a podľa mňa by sa mala dostať aj do školských osnov medzi tzv. povinnú literatúru. Ukazuje nám totiž, čo je v živote naozaj dôležité a podstatné. Tým, ktorí ju čítajú s otvoreným srdcom, môže zmeniť život. K lepšiemu.

Kniha do každej knižnice (Martina Fraňová, 18.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Milý Charlie, obľúbila som si celú tvoju podstatu. Či už si bol považovaný za génia, alebo si bol mentálne menej zdatný, ľúbila som ťa celého a chcela som ťa chrániť, kamarátiť sa s tebou a pomáhať ti. Bolo veľmi ťažké čítať tvoje myšlienky, ktoré sa postupne menili a nadobúdali vážnejší odtieň. Držala som ti palce, aby si sa stal múdrym a aby si našiel šťastie. Ale s vyššiu inteligenciou prišli len problémy a krutá realita. Zabudol si sa usmievať a tešiť sa z prítomnosti iných. Veľmi ma mrzí, že sa ti v minulosti ľudia smiali, že tvoja mama nenašla v tebe človeka a že tvoji kamaráti v skutočnosti neboli takí, za akých si ich považoval. Veľakrát si ma skoro rozplakal. Vtrhol si mi do srdca a donútil si ma uvažovať. Za to sa ti chcem veľmi poďakovať. Zbohom a dúfam, že si konečne našiel vysnívaný kľud. Kvety pre Algernona vo mne vyvolali rôzne pocity. Od šťastia, hnevu, smútku až po znechutenie, či nádej. Je to kniha, ktorá vás prinúti premýšľať nad ľudskou náturou, naozaj prehodnotíte, či ste v živote šťastní a či sa k ľuďom správate tak, ako by ste mali. Niečo si z nej odnesiete. Ja som o Charliem premýšľala ešte pár dní po prečítaní (aj teraz si naňho spomeniem). Prečítajte si.

Výnimočná kniha (Maťa, 1.4.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Je ťažké vložiť do slov o čom táto kniha je, lebo je to skutočne komplexný príbeh. Kvety pre Algernona by som nazvala psychologickým románom, pretože veľmi do hĺbky cez príbeh analyzuje mnohé ľudské vlastnosti a potreby. Ide o nadčasový román a teda množstvo tém v tejto knihe je extrémne aktuálnych. Je to výnimočná kniha, nikdy som nečítala nič podobné. A v mnohých smeroch veľmi dôležitá. Odporúčala by som ju úplne každému, pretože si v nej každý niečo nájde.

Kiež by takých knižiek bolo viac... (Viktoria, 1.2.2019) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kvety pre Algernona je presne ten typ knihy, ktory vas na jednej strane nuti citat dalej a na druhej strane, vas nuti knihu odlozit, aby ste ju neprecitali na jeden dych. Dlho sa mi nedostala do ruk taka kniha... bola ina, zvlastna, krasna, smutna a po precitani som ju este 5 minut drzala v ruke...

(Miroslav Mižič, 27.2.2019) Odpovedať

vrelo odporúčam
Výborná kniha kniha. Viktoria to skvele vystihla...Danie Keys dostal za Novelu Ruže pre Algernona cenu Huga. Bolo to v roku 1966. Cena Hugo je každoročne odovzdávaná najlepším dielam science fiction a fantasy... Príbeh, ktorý chytí za srdce...

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je sedem mínus tri?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x