bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Slovenské príslovia, porekadlá, úslovia a hádanky

Vydavateľ: Tatran (Vydavateľstvo TATRAN, spol. s r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.04.2024 03:00

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Slovenské príslovia, porekadlá, úslovia a hádanky

Slovenské príslovia a porekadlá podobne ako Prostonárodné slovenské rozprávky sú zrkadlom bohatosti slovenského jazyka. Ich autor Adolf Peter Záturecký, potomok starej slovenskej rodiny, ktorá v dejinách národa zohrala významnú úlohu, sa do histórie zapísal najmä svojou zberateľskou činnosťou, ktorej sa venoval celých tridsať rokov.

Vydanie Slovenských prísloví, porekadiel a úsloví vzbudilo zaslúženú pozornosť nielen u nás, ale aj v širokom slovanskom odbornom svete. V 19. storočí sa vysoko hodnotila najmä jazyková stránka, neskôr sa zdôrazňoval ich vzťah k životu a mnohotvárnej životnej skutočnosti. Predstavovali svojrázny odraz života, zakotvený v stáročných ľudských skúsenostiach, v životných a pracovných návykoch ľudí. Začala sa zdôrazňovať etnografická hodnota prísloví a porekadiel.

Výsledkom Zátureckého mnohoročnej usilovnej a mravčej práce bola zbierka, ktorá prerástla do 13 000 prísloví, porekadiel a úsloví. Svojím rozsahom prevýšila všetky dovtedy vydané zbierky. Táto zbierka patrí z hľadiska množstva zozbieraného materiálu medzi popredné diela slovanského písomníctva. Do nášho výberu sme zaradili aj Slovenské hádanky, ktoré autor vydal v štyroch oddieloch v roku 1894.

Slovenské príslovia, porekadlá a úslovia boli na svoju dobu významným kultúrnym činom. Jeho dosah prerástol hranice Slovenska. Nielen v našej, ale aj v celoslovanskej folkloristike znamenajú trvalú hodnotu a zaujali v nej popredné miesto. Zátureckého zbierka nie je len hlbokou studnicou slovenskej jazykovej kultúry alebo popredným prameňom poznania života a názorov slovenského ľudu a jeho poetického výrazového bohatstva, ale aj dielo, bez ktorého by dnes porovnávacie štúdium nebolo možné.

Neutíchajúci záujem o Slovenské príslovia, porekadlá a úslovia a nedostupnosť tejto publikácie na pultoch kníhkupectiev nám vnukla myšlienku pristúpiť k novému vydaniu tejto nevšednej a v mnohých ohľadoch doteraz neprekonanej publikácie. Celé desaťročia z nej čerpali redaktori, spisovatelia, prekladatelia, folkloristi, etnografi aj bežní užívatelia slovenského jazyka.

Príprave najnovšieho vydania A. P. Zátureckého sme venovali veľkú pozornosť. Naším zámerom bolo predstaviť autora slovenskému čitateľovi v celej myšlienkovej hĺbke a umeleckej kráse. Veríme, že tvorivé bohatstvo tejto publikácie poteší možnosťou nazrieť do života našich predkov a uspokojí každého milovníka bohatého slovenského jazyka.

Detaily o knihe

Názov: Slovenské príslovia, porekadlá, úslovia a hádanky

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Knihu ešte nikto nekomentoval, budete prvý.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko minút má hodina?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x