bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Ako ne(za)biť pubertiaka

Vydavateľ: Janette Suchá - JES (Janette Suchá - JES)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:46

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Ako ne(za)biť pubertiaka

Jedinečná kniha pre rodičov tínedžerov s pochopením a s ľahkosťou vysvetľuje čo sa s tínedžerom deje a ponúka prekvapivé riešenia každodenných ale i náročných situácií v dospievaní.
Puberta je veľmi náročným a prelomovým obdobím v živote dieťaťa. Dochádza nielen k výrazným telesným zmenám ale najmä psychickému dozrievaniu. Dospievanie a osamostatňovanie dieťaťa od rodičov býva často veľmi búrlivé a náročné.
Kniha Ako ne(za)biť puberťáka obsahuje jednoduché rady ako prejsť pubertou svojho dieťaťa ľahšie. Ako už názov napovedá, je odľahčená a poskytuje namiesto ťažkých nezrozumiteľných informácií jednoduché vysvetlenia a rady, konkrétne modelové situácie a príbehy z poradne, teda z reálneho života.
Informácie, ktoré obsahuje sú komplexné a zahŕňajú oblasť telesného vývoja, psychických zmien, nástrahy ako je alkohol, drogy, šikana, internet, rozoberajú najčastejšie chyby vo výchove a rady ako zvládnuť konkrétne situácie.

Detaily o knihe

Názov: Ako ne(za)biť pubertiaka

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Skvelý pomocník (ľuba kukučková, 4.12.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ak máte doma pubertiaka alebo -tiačku a na vlastnú pubertu ste už zabudli, táto knižka vám sadne ako... ehm, istá časť tela na šerbel. Autorka s ľahkým humorom a dostatočným odstupom radí priamo pubertiakom, ale aj ich rodičom, ako zvládnuť toto kritické obdobie v živote mladých ľudí, aby sme im neublížili ani ich priveľmi nepestovali v bavlnke. Veľmi dobré, hutné aj chutné čítanie.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko mesiacov má rok?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Tínedžer rád kritizuje
Kritické myslenie nastupuje medzi 13. – 14. rokom. Tínedžerovi sa rozvíjajú schopnosti a zrazu spoznáva, že svet nie je taký dokonalý, ako mu predstierali. Rodičia už nie sú dokonalí. Začne objavovať veci, ktoré si doteraz nevšímal.

Tínedžeri vidia všetko len zo svojho egoistického pohľadu. K sebe sú zhovievaví. Pretože im chýba sociálna skúsenosť, nevidia ostatné situácie a vplyvy. Na kritiku vlastnej osoby reagujú prehnane až agresívne, ale len pre svoje budujúce sa a krehké sebavedomie.

Arogantné drzé decko
Neodmysliteľnou súčasťou prejavov dospievania je arogancia a drzosť. Tínedžer chce byť veľmi rýchlo dospelý a samostatný, nezávislý od rodičov. Tieto vonkajšie prejavy v ňom umocňujú pocit, po ktorom túži. Arogancia však len prekrýva pocit neistoty a nestability. Čím horšie sa tínedžer cíti, tým je nepríjemnejší a drzejší. U tínedžera sú zmätené pocity, ktoré nevie spracovať normálne, búria sa v ňom hormóny, ovládajú ho neznáme emócie, nemá skúsenosti, aby tento obrovský nával zvládol. Nás však jeho drzosť vytáča do vývrtky, znásobuje sa hnev, kričíme, vyhrážame sa, zastrašujeme a dostávame sa do začarovaného kruhu. Nevieme a nechápeme, čo sa v ňom odohráva. Skúste tieto prejavy brať ako fakt. Nie je to jeho opovážlivosť a drzosť, je to jednoducho puberta. Patrí to k dospievaniu. Snažte sa dieťa pochopiť a podať mu pomocnú ruku, ak treba. Rozhodne to nie je nič, čo by v rodičovi malo vzbudiť búrlivé reakcie, ale skôr pochopenie.
Hladko to nepôjde
Puberta je jednoducho puberta. Ani ten najlepší vzťah s dieťaťom nie je zárukou harmonického priebehu dospievania. Búrky, konfrontácie a rôzne názory sú prirodzené. Berte to tak. Počas puberty svojho dieťaťa sa stretnete so zúfalstvom, bezradnosťou a pocitom bezmocnosti. Zažije to každý rodič. Tieto búrky však oveľa horšie znášajú tínedžeri ako rodičia, ich prežívanie je intenzívnejšie, aj keď vonkajšie prejavy tomu nenasvedčujú. Dôsledkom sú úteky z domu, či dokonca samovraždy. Rodičia často ani netušia, čo sa s ich deťmi deje. Práve tínedžeri si najčastejšie siahajú na život. Nemajú totiž skúsenosti, aby dokázali svoje problémy riešiť s nadhľadom. Stačí, ak prídu nezhody s rodičom, v škole, či s kamarátom alebo láskou a bezvýchodisková situácia je na svete.
Vzdorovanie a rebelovanie
Rebelovanie prichádza, ak sa dieťa cíti obmedzované. Pravdou však je, že v puberte sa cíti každé dieťa obmedzované. Niektorí rodičia sú však vo výchove liberálnejší, iní držia dieťa veľmi nakrátko. Všetko mu zakazujú a myslia si, že len takýmto spôsobom dosiahnu, aby ich dieťa bolo slušné, netúlalo sa po nociach, nestretávalo sa s nevhodnými kamarátmi, nesiahlo po cigaretách, alkohole, či drogách a vyhlo sa sexu. Takéto riešenie je však veľmi prvoplánové a mylné. Potláča v dieťati vlastnú osobnosť, dieťa je izolované od reálneho života a do budúcnosti nepripravené. Nehovoriac o tom, že pri prvej príležitosti sa správa ako „odtrhnutý vagón“ a všetko chce vyskúšať. Čo ak zase nebude mať príležitosť. Takže práve takáto výchova sa javí ako výrazne riziková a nevhodná. Výsledkom je nesamostatný jedinec, nepripravený na život. O ďalších vplyvoch na psychiku a správanie v dospelosti ani nehovoriac. Deti prísnych rodičov často po nociach utekajú z domu, holdujú tetovaniam, pírsingom, vyhľadávajú natruc podivné partie, ktoré ich veľmi ľahko zlákajú, pretože im na rozdiel od rodičov ponúknu pochopenie. Jednorazové alkoholické excesy, fajčenie potajme a ďalšie zakázané veci ich aspoň na chvíľu oslobodzujú od priveľmi silného tlaku rodičov.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x