bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Darebák

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 25.04.2024 02:54

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Darebák

Próza takmer spomienková, osobný dejepis málo známeho, ale zrelého prozaika, vychádza po vyše dvadsiatich rokoch od napísania. Vtedajšiu skutočnosť, predovšetkým rozporuplnú situáciu mladých mestských ľudí, nám autor podáva formou dialógov. Cítime v ňom však celkovú atmosféru života v osemdesiatych rokoch, na istom hodnotovom rozhraní, ale i tvorivé ovzdušie, keď v próze prevládala skratka a metafora. Krásne sny a špinavá realita. Zbierka poviedok Darebák mapuje očami Juraja 8X ulice Bratislavy od detských faciek po skutočné údery osudu. Autor ustavične prekračuje krehkú hranicu medzi fatamorgánou lásky a živočíšnosťou sexu. Život nevychádzal podľa jeho snov ani v plánovito riadenej spoločnosti pred nežnou revolúciou, keď popri červených hviezdach svietili len okná nočných kaviarní, ale ani po nej... Súbor poviedok bol pôvodne predložený na lektorovanie pre vydavateľstvo Slovenský spisovateľ, mestské poviedky však nevyhovovali vtedajším „budovateľským“ požiadavkám kladeným na prózu. Autorovi však zostávali naklonení renomovaní spisovatelia, najmä Vincent Šikula, v tom čase vedúci redaktor pôvodnej prózy vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ, a redaktor Štefan Moravčík, ktorý s presnou znalosťou pomerov navrhol na zbierku názov Hra na rovinu. Riadením osudu sa po rokoch stala redaktorkou zbierky Darebák práve manželka spisovateľa Vincenta Šikulu pani Anka.

Detaily o knihe

Názov: Darebák

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Knihu ešte nikto nekomentoval, budete prvý.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má bocian?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Vystúpil som pred budovou, kde pracovala, a zavolal z búdky pri vrátnici. Odmietol som ísť hore, a tak pribehla. Rozpustené vlasy, nízke čižmičky s barančinovým lemom.
– Radšej ma nebozkávaj, – rozhliadla sa opatrne.
– Prišiel som ti zaželať príjemné sviatky, – podal som jej voňavku.
– Nikdy som ti nič nedala, – skúmala ma.
– Viac, ako si myslíš.
– Mohli sme sa spolu zapísať na nejaký kurz, – zľakla sa blížiacej rozlúčky.
– Videli by sme sa častejšie? – podľahol som nečakanému nápadu.
– Prídem cez obed domov, kedy ti bude vyhovovať.
– Nevolaj mi, – prosil som, viac než prikazoval.
Mechanicky ma vyprevádzala z vestibulu na chodník. Zatúžil som ju podoprieť. Štvrtý stupeň od krásnej na druhú. Miss päťročnice. Čas, ktorý žijeme. Produkciu kompromisov splníme na dvesto percent, súdruhovia. Úchytkom som cez plece zazrel uháňajúci kĺbový autobus. Objal som Moniku. Pritisla sa ku mne. Opäť mi na hrudi tepalo jej znepokojené srdce. Sám tlačím výkaly, v ktorých plávam. Bože, taká si úžasná, ale čo z toho? K perám mi prilipli horúce ústa. Toľko spoločného. Otcovia v dyme, jeden brat v nebi a druhý v Kanade. Ruky si zakliesnila na mojom temene. Upútali ma jej oči. Usmažíš sa v pekle, hovorili s láskou.
Naveky zostanem vetroňom nad Zlatými pieskami.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x