bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Emauzy

Vydavateľ: SLOVART (Vydavateľstvo Slovart, spol. s r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 26.04.2024 02:54

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Emauzy

Román Emauzy rozpráva príbeh o štyroch sedemnásťročných chlapcov, ktorí uviazli v dusivej, nepríjemnej realite. Na prahu dospelosti sa zmietajú medzi pevnými hranicami tradícií a vlastnými rozhodnutiami s fatálnymi dôsledkami. Pohybujú sa medzi školou a miestnym kostolom, pri omši hrajú na gitarách, a ako dobrovoľníci pomáhajú v nemocnici. Do ich mentálnej výbavy patrí neotrasiteľná viera v Boha.
Jedného dňa sa ako víchrica vrúti medzi chlapcov ich spolužiačka Andre, najprv sa zmocní ich myslí, potom ich sŕdc a napokon aj ich tiel. Všetci štyria jej postupne prepadajú a odhaľujú zmysel bolesti, sexu, dokonca aj smrti.

Detaily o knihe

Názov: Emauzy

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Opäť raz päť hviezd pre Baricca (Zuzana Antolová, 24.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Pri tejto Bariccovej knihe sa mi nežiada vyjadrovať sa k jej obsahu. Je na každého osobnom uvážení, či ju bude vnímať ako kritiku cirkvi, ako tu už bolo naznačené, alebo naopak ho táto kniha v jeho presvedčení len utvrdí, resp. či túto rovinu celkom opomenie, odpúta sa od jej náboženského podtónu, a na knihu bude nazerať ako na problematiku rozpadu morálnych hodnôt, prekročenia hraníc stanovených spoločnosťou, rodičmi – teda problémy súvisiace s dospievaním. Alebo ju bude vnímať vo všetkých jej rovinách. Chcem sa však vyjadriť k jej formálnej stránke. Baricco je pre mňa autor, píšuci veľmi svojským štýlom. Čo kniha, to iná, rôznorodá téma, ale originálna príchuť jeho rukopisu v nej nechýba. Navyše, každému textu dodá niečo osobité, niečo navyše, akúsi nadstavbu štýlotvornej stránky. To „niečo“ je aj v tomto texte. Páči sa mi, ako bezmenný rozprávač podáva príbeh v prvej osobe množného čísla, s čím som sa zatiaľ v beletrii nestretla mnoho krát. Rozlišuje medzi „my veriaci“ a „vy ostatní, neveriaci“. Teda my, normálni, správni, dobrí a vy, ktorí stojíte mimo nás, mimo týchto hodnôt. Aj v rámci takto zvolenej témy (dospievanie, rebelantstvo, vzbura, prvé lásky, sex, promiskuita, drogy, zbrane, násilie), ku ktorej sa vyjadruje množstvo súčasných autorov, dokáže byť iný, originálny. Ide o realitu dnešnej doby, či už priamo, alebo nepriamo sa s ňou stretávame dennodenne. Keď je nám niečo podsúvané príliš často, nemáme chuť čítať stále o tom istom. Baricco však má schopnosť podať aj ošúchanú tému tak, že len žasnete... Nie je prvoplánový, jeho texty sú premyslené, nútia hýbať rozumom a premýšlať, vracať sa k už prečítanému a overovať si správnosť pochopeného. Emauzy je ďalšia z jeho kníh, ktorá ma utvrdila v tom, že po jeho textoch nikdy nie je škoda siahnuť.

Priatelstvo, laska, rodina, hnev, bolest, smrt ... alebo co vsetko prezivaju tinedzeri. (Katarína Greňová, 6.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Baricco je pre mna velmi zvlastny a originalny autor. Jeho diela su casto zlozite a, aspon ja osobne, musim niekedy citat niektore veci viackrat, aby davali zmysel. Jeho pribehy sa niekedy zdaju, ze nemaju hlavu ani patu, ale predsa sa vzdy davaju zmysel. A kniha Emauzy nie je vynimka. Autor v tomto pribehu opisuje ako jedno dievca zasiahne do pevneho priatelstva styroch chlapcov. Postupne sledujeme ako sa pre lasku k Andre meni vztah k sebe navzajom. Je to sice utla knizka, ale ukryva v sebe silny pribeh priatelstva, lasky, rodiny, telesnej lasky, hnevu, bolesti a dokonca i smrti. Ale myslim, ze stoji za to po tejto knizke siahnut.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má mačka?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x