bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Rozprávkar

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 02:53

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Rozprávkar

Vo štvrtom románe Barbary Nesvadbovej sa opäť stretávame s jedinečnou Karlou a – ako vždy – so zástupmi jej milencov. Zložité a ťažko uskutočniteľné rozchody si Karla kompenzuje v náručí iných mužov…
Do hry vstupuje aj Dana, ďalšia osudová žena Márovho života. Príbehy sa začínajú prelínať, myšlienky a žiarlivosť oboch žien sú si občas podobné, rovnako ako vydieranie, plač a slzy. Rýchle odchody od jednej k druhej, výhovorky, klamstvá…
Tentoraz je to aj smutné prelínanie: nie je tu len láska a sex, ale aj staroba a zomieranie. A medzi tým všetkým, priamo v centre, ako neuralgický bod, okolo ktorého sa všetko krúti, postava Máru, milenca, podvodníka, umelca života.
Živé asociatívne rozprávanie, v ktorom sa autorka nebojí odhaľovať svoje slabé či silné ženské stránky, v ktorom nahlas deklaruje, že záleží iba na láske... Aj preto je jej Rozprávkar príbeh na zamyslenie.

Z českého originálu Pohádkář, Praha 2008, preložila Elena Šikulová.
Verše Mariny Cvetajevovej preložili Marián Heveši a Ján Majerník.

Detaily o knihe

Názov: Rozprávkar

Originálny názov: Pohádkář

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

rozprávkar (stanka, 5.1.2015) Odpovedať

príjemné čítanie
Toto bola moja prvá kniha od Nesvadbovej. očakávania som nemala veľké, snáď preto ma príjemne prekvapila. Opisuje realne problémy s láskou,priateľstvom, vzťahmi a peniazmi,ktoré pochopia len ženy resp. ľudia, ktorí majú už niečo odžité, zložili si ružové okuliare a s láskou prežili nejedno trápenie. Hlavná hrdinka Karla je obeťou závislosti na jednom mužovi, ktorý žije životom podvodníka nielen co sa financií týka. Slzy ,plač, citové vydierania ale aj túžba, vášeň a sex sú neodeliteľnou súčasťou a hlavnou ideou knihy a preberajú sa na každej stránke a hlavne sú to problémy,ktoré denne stretávame aj my v našich životoch.Myslím, že kniha stojí za prečítanie, dokonca by mala byť viac čítané ako lovestory príbehy, treba sa aj nad takou ružovou témou akou je láska zamyslieť a niekedy na nu hľadieť reálnymi očami.

občas som sa strácala (Martina, 7.9.2014) Odpovedať

priemerná kniha
Očakávala som viac. Autorkin štýl mi nejako nesadol, o to viac, že občas som sa strácala v tom, o ktorej postave -Karle či Dane- práve autorka píše. Príbehy sa mi zdali až príliš komplikované a vykreslenie niektorých situácií až príliš naturálne.

Rozprávkar (Daniela, 11.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Pri čítaní tejto knihy som bola príjemne prekvapená hĺbkou myšlienok autorky, šírkou opisovaných životných dejov. Nezamerala sa v knihe len na čisto "ženské love story". Pre mňa toto čítanie malo väčší zmysel ako knihy z edície Evita press. Kniha je menej jemná, viac realistická, určite s náznakmi humoru ... ale hlavne, dievčatá, ukazuje nám obraz, ako muži s nami vedia zemetať a my sme im vlastne za to vďačné. Odporúčam určite túto knižku prečítať. Ale iba ženám, ktoré niečo v živote prežili, aby chápali hrdinky ... lebo toto je život. Teším sa na ďalšie čítanie kníh od B.Nesvadbovej.

milé poučné dielko (Anet, 23.2.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
Priznám sa, že som od tejto knihy čakala málo, ale rozhodne nesklamala, ba naopak, príjemne ma prekvapila. Hlavná hrdinka Karla je žena, akých je nás veľa, žije láskou a rozprávkarom, ktorým je jej manžel Mára. Je to typický chlap, ktorý žije svoj život, plný hrdosti a chýba mu zodpovednosť. Veľmi často v zahľadenosti do seba zabúda na svoje okolie. Miluje ženy, avšak nejde mu o ich city, práve naopak, zraňuje ich. Karla sa ocitá v jednom kole hlúpych rozchodov a hľadá toho pravého, pri ktorom chce zabudnúť na toho, na ktorom jej skutočne záležalo. Vrhá sa do náručia ďalšieho a ďalšieho muža. Dôležitú úlohu tu hrá matka Karly, pomocou ktorej rád sa má Karla dopracovať k skutočnému šťastiu a snu každej ženy. Radí jej, aby napriek všetkému žila len a len svojím mužom a jeho potrebami. Radí dcére, aby si uvedomila, že dlhodobý partnerský vzťah nevybuduje v podväzkoch. Zaujímavo poňatý jednoduchý príbeh, ktorý však ani zďaleka nie je nudný, naopak, je plný otázok o zmysle života a ľudskej konečnosti. Vlastne toho, čo všetci prežívame.

Obyčajne neobyčajný „Rozprávkar“ (Soňa Blašková, 8.12.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Prečítala som dve knihy od Barbory Nesvadbovej a od ďalšej som veľa neočakávala. Musím sa priznať, že knihy s typicky ženskými témami a postojmi, považujem za nezaujímavé. Rozprávkar bol však skvelým oddychovým čítaním, analytickou cestou do hlbín ženskej duše a všetkých trápení, ktoré mali niečo spoločného s mužmi. Nie je to však len o láske, vášni ale i životných stratách. Hlavná hrdinka je dospelou ženou, a zmieta sa nielen v milostných pádoch a útrapách, ale i tých životných, ktoré ešte dlho po prečítaní zanechali vo mne nezodpovedané otázky týkajúce sa zmyslu života, vlastnej konečnosti. S týmito témami je Karla v diele často konfrontovaná, takže nejde len o milostné problémy. A práve v tomto je tento román iný. V niekoľkých kapitolách som sa však chvíľami strácala, lebo som netušila, za ktorú hrdinku práve autorka dvíha meč či Karlu alebo Danu. Celá kniha je písaná v prvej osobe a nie vždy je zreteľné, ktorá z Márových žien je práve na „pretrase“. Prelínajú sa tu príbehy, myšlienky, žiarlivosť oboch žien, ktoré sú miestami dokonale podobné. Pripadalo mi to mierne schyzofrenické, čo však podčiarkovalo neobyčajnosť a zaujímavosť. Rozprávkar je príbeh obyčajných ľudí, obyčajných mužov a obyčajných žien, ktorí žijú svoje obyčajné životy, túžby, priania a vzťahy...Obyčajný príbeh, ktorý sa odohráva všade okolo nás, dnes a denne. Musím konštatovať však, že neobyčajne napísaný a spracovaný, jednoduchý príbeh, ktorý núti zamyslieť sa nad zložitými otázkami života.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko mesiacov má rok?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Vyšiel von prvý. Snežilo. Hodil do mňa guľu. V tom záblesku, v tej chvíli som videla toho „starého Máru“. „Vypadni, zmizni z môjho života. Strať sa. Nechcem ťa vidieť. Áno, zlomil si mi srdce. Ak sa táto fráza dá naplniť, tak tebe sa to nepochybne podarilo. Buď aspoň trošičku, trošilinku neegoistický. Zabudni na to milovanie. A choď domov, kde ťa čaká niekto iný. Niekto, s kým ti je lepšie.“

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x