bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Hlava XXII

Vydavateľ: SLOVART (Vydavateľstvo Slovart, spol. s r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:2.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 26.04.2024 02:54

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Hlava XXII

Hlava XXII sa nepodobá žiadnej knihe, ktorú ste čítali. Má svoj štýl, svoju logiku, svoj výnimočný charakter a rukopis.
Neustále balansuje medzi komikou a hororom. Je výstredne zábavná a pôsobivá. Je originálna. Majster satiry, irónie i čierneho humoru, Joseph Heller, kriticky vnímal modernú spoločnosť a jej plyv na jednotlivca, nezmyselnosť a hrôzy vojny, byrokraciu, ale aj politiku, ktorá nás ovláda v mene zdravého rozumu a všeobecného blaha.

Detaily o knihe

Názov: Hlava XXII

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Paródia na vojnu (Monika Kádeková, 17.1.2015) Odpovedať

Pre mna bola kniha Hlava XXII. zaujimavou parodiou na vojnu - autor, ktorý si ju sam zazil na vlastnej kozi, vedel velmi dobre vystihnut tu pravu podstatu vojny - ze v nej casto ide opat o sebecke ciele a jesitnost mocnych, dokonca i tych, ktori su do nej priamo zapojeni - aj ti sa chcu vo vojenskej hierarchii vysvihnut vyssie, hlavne aby ziskali uznanie a aby sa vyhli naozajstnemu boju (a to bohuzial aj za cenu zivotov inych). Yossarian, povazovany vacsinou svojich spolubojovnikov za blazna a nadejneho dezertera, je vo svojej podstate ten najnormalnejsi vo svojej letke, pretoze celou svojou bytostou sa snazi uniknut velmi pravdepodobnej smrti a takisto zabijaniu ludi, proti ktorym vlastne vobec nic nema. a preto je tak lahke sa s nim identifikovat. Kniha je urcite aktualna aj v dnesnych casoch, no na to, aby ju mocipani pochopili je potrebna aj uprimna sebareflexia, ktora bohuzial tymto ludom vo velkej miere chyba.

Proste klasika (Barbora Plutová, 4.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha, ktorú som si kúpila aj napriek pre mnohých študentov odstrašujúcemu slovu "povinná literatúra". Skvelo napísaná kniha, ktorá stojí na čestnom mieste v mojej poličke. Je až prekvapujúce, že sa do jedného zväzku dokáže vtesnať smiech, plač ale i trpký autorov pohľad na vojnu, ktorú sám prežil. Vrelo odporúčam.

Správne načasovanie (VeveNika, 10.3.2013) Odpovedať

príjemné čítanie
Hoci je táto kniha v osnovách, ja som ju ako násťročná nevedela spracovať. V podstate som sa k nej dostávala 7X. Ako keby človek potreboval mať niečo odžité, aby si ju vychutnal a dala mu čo mu má dať. Súhlasím, že to nie je na rýchle čítanie, to by len škodilo, človek musí po prečítani aj spracovať myšlienky. Naučíte sa, že svet je absurdný a vy ste sa práve zobudili z inej planéty.

necakana (Lenka, 18.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
toto nieje len taka hocijaka kniha ktoru zhltnete za 2 dni, ako to mam ja vzdy vo zvyku. na tuto knihu treba cas. cas vsetko vstrebat a zamysliet sa nad tym. niekde sa cloveku chcelo smiat inde zase plakat. kniha je skvela. aj na zamyslenie. clovek nad niektorymi vecami len nemo sedi a nechape. skvela.!!!!

knižný unikát (Martina Putoráková, 3.12.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha Hlava XXII je doslova unikátom. Hellerovský štýl Vás donúti až k hlasitému smiechu a zároveň máte aj slzy na krajíčku. Takto to bolo teda aspoň u mňa. Nie je to kniha, ktorú zlúsknete za deň či dva, ale určite sa k nej vrátite viackrát vo svojom živote. Nájdete v nej hlavne kopec humoru, ale zároveň aj množstvo absurdity, irónie, satity a geniálne myšlienky autora, ktoré su nenapodobiteľné :)

Skutočná bizarnosť (Mirka, 28.11.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Táto knižka je súčasťou učebnej osnovy, ale kým ju neprečítate tak môžete celú vojnovú literatúru hodiť do koša. Skutočne neskutočne príbeh, podaný tak, že neviete či sa máte smiať alebo držať za hlavu nad tým čo všetko je možné a to hlavne vo vojne. Autor ponúka príbeh postáv, ku ktorým si hneď vybudujete vzťah a bude prežívať každý jeden riadok. Ak ste fanúšikom irónie, satiry vloženej do kvalitnej literatúry, nie len jednoduchého relaxačného čítania, tak Hlava XXII ako zákon, ktorým sa všetko obhajuje ale nikto ho v skutočnosti nepozná, je to najlepšie po čom môžete siahnuť. Bol spracovaný aj film, ale ani ZĎALEKA sa nepribližuje tejto fenomenálnej knižke. Ak chcete v živote prečítať len jednu knižku /čo by bola neskutočná škola/ tak odporúčam práve túto.
Všetky komentáre (6)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má vlk?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x