bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Ženy v lesku ľalií

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 25.04.2024 02:54

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 6,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Ženy v lesku ľalií

Ak úlohou básnikov bolo živiť sny a symbolicky vytvárať postavenie ženy ako vládkyne, historikom nezostáva nič iné, iba upozorňovať na to, že tieto sny celkom nezodpovedajú pravdivému obrazu skutočnosti. Pre feudálnu spoločnosť bol totiž sobáš kráľovskej dcéry predovšetkým predmetom rokovania a politického licitovania a len málokto sa pri tom skutočne zaujímal o náklonnosť srdca. Príbehy žien žijúcich v lesku (ale aj v tieni) zlatých ľalií vôbec neboli príbehmi z románov, v ktorých je čitateľovi hneď jasné, kto je kladný a kto záporný hrdina. V ich živote neexistovalo ostré rozhranie medzi dobrom a zlom, pretože skutočný život nikdy neprial, nepraje a ani priať nebude podobným zjednodušeniam a schémam. Keď sa chceme vrátiť v prúde času späť a spolu s nimi opäť prežiť ich osudy, musíme si uvedomiť, že dejiny sú ako kniha, ktorá sa nedá dopísať, lebo v záujme väčšiny ľudí je znova a znova sa vracať k minulosti a prostredníctvom jej poznania pochopiť lepšie vlastnú prítomnosť.

Dostupné verzie titulu

Ženy v lesku ľalií Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Ženy v lesku ľalií

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Recenzie

Hodnotenie čitateľov

super (Renáta Žúborová, 16.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Strašne rada čítam knihy tohto žánru.Preto sa v tom stále šprtám.

skvelé (Lucia Mihalová, 5.2.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Vážne vrelo odporúčam, aj keď moje hodnotenie určite nieje objektívne, keďže knihy tohto typu milujem... je to skvele napísaná kniha, ktorá nezachytáva iba suché fakty, ako to u kníh tohoto typu zvykne byť, ale vo forme románu pútavo popisuje 4 životné príbehy. Človek má miestami pocit, že je vťahovaný do deja a žije daný príbeh tiež. Veľmi sa teším, že pribudla do mojej zbierky a knižnice :-)

Obdivuhodné (Eva Ava Šranková, 5.10.2011) Odpovedať

0
Ženy v lesku ľalií – pre mňa dielo, v ktorom autor dokonale zachytil ducha doby, kedy štátne alebo rodinné záujmy a často iba túžba po väčšej moci, prevládali nad prirodzenými ľudskými citmi. V štyroch príbehoch, ktoré akoby boli vystrihnuté z románu (napriek tomu, že kniha je odrazom faktu, je písaná ako román, od ktorého sa čitateľ, resp. milovník histórie môže iba s námahou odtrhnúť) môžeme čítať o tom, že ani ľudia z kráľovských alebo vojvodských rodín, nemali vždy na ružiach ustlané. Aj keď boli členmi šľachtických domov - dokonca tých najvyšších, nebolo to pre nich vždy iba príjemné a už vôbec nie šťastné... Čas hlbokého stredoveku možno v dnešnej dobe označiť ako „temné“ obdobie, ktoré sa nemalou formou zapísalo do svetových dejín. Osobne o ňom zvyknem hovoriť, že bolo krásnym obdobím v čase krutej doby, keď často najväčším nepriateľom ženy bol práve muž. Po prečítaní tohto diela, ktoré okrem iného s rozhodnosťou odporúčam, si uvedomujem jedno: našla som autora, ktorého čitateľkou sa stávam. Svojou precíznou prácou podáva známe i menej známe informácie formou, ktorú nesmierne obdivujem.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát päť?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Stredoveká spoločnosť pokladala cudzoložstvo ženy za veľmi ťažký hriech, priamo ohrozujúci rodinu, pretože spochybňovalo nárok jej manžela na otcovstvo detí, ktoré mu porodila. Veľmi vážne k nemu pristupovala aj cirkev. V prípade cudzoložstva burgundských neviest Filipa IV. Pekného nešlo iba o to, že z jeho synov spravili paroháčov. Okrem toho, že porušili sľub manželskej vernosti, čo samo o sebe bolo trestuhodné, udržiavali nepovolený ľúbostný pomer s mužmi, ktorí sa prehrešili proti cti tým, že porušili feudálne puto spáchaním cudzoložstva s osobami kráľovského majestátu. Spať so ženou svojho lénneho pána znamenalo podľa vtedajšieho práva spáchať zločin velezrady, a ten sa trestal smrťou.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x