bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Dom pri mešite

Vydavateľ: SLOVART (Vydavateľstvo Slovart, spol. s r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.05.2024 02:54

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Dom pri mešite

Dom pri mešite je rodinný román, odohrávajúci sa v iránskom meste Senedžan zhruba v rozpätí tridsiatich rokov (od konca šesťdesiatych do konca deväťdesiatych rokov). Centrálnym motívom je tu „dom pri mešite“, akási správcovská budova mešity a život rozvetvenej zbožnej islamskej rodiny v nej. Autor na tomto spoločenskom mikropriestore opisuje boj medzi vzmáhajúcim sa chomejniovským islamizmom a šachovým režimom, resp. umiernenými islamskými tradicionalistami, generačné i civilizačné konflikty.

Kader Abdolah (1954) je súčasný holandský autor, pochádzajúci z Iránu. Patrí k skupine spisovateľov, ktorí v posledných rokoch dobyli holandskú literárnu scénu a presadili sa najmä vďaka spracovaniu tém a motívov, ktoré v holandskej – ale celkovo aj v európskej – literatúre boli donedávna málo povšimnuté, najmä vzťahy Západu a Východu, východné kultúry, islam atď.

„Túto knihu som napísal pre západný svet. Je o ľuďoch, umení, o náboženstve, o sexualite, o filme, o význame rozhlasu a televízie. Pokúsil som sa poodhrnúť záves a poukázať na to, že islám znamená predovšetkým spôsob života. V Dome pri mešite spracúvam pasáže z Koránu. Ide mi pritom predovšetkým o duch Koránu a o svet , ktorý okolo tejto knihy vznikol, teda nie o Korán ako náboženskú knihu.“
Kader Abdolah

Detaily o knihe

Názov: Dom pri mešite

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Skvelá (Zdena Faragulová, 8.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Dom pri mešite mapuje viacero rokov jednej rodiny na pozadí kultúrnych a politických zmien v Iráne. Úžasným spôsobom zachytáva meniace sa priority v rodine, meniace sa postavenie jej členov a vlastne všetky veľké aj malé zmeny ktoré sa dejú v živote. Knihu som prečítal ana jeden dych a pri poslednej strane som ľutovala, že nepokračuje a túžila som sa dozvedieť o pokračovaní života tejto rodiny. Napriek tomu, že si myslím, e kniha je skvelá odporúčam ju radšej niekomu kto má aspoň úplne základný prehľad o islamskom svete.

Úžasná, napínavá kniha, plná zážitkov (Monika Vinkláriková, 29.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Mám veľmi rada tému náboženstiev. Hlavne mne neznámych. Preto som si kúpila túto knihu. Prvé strany ma veľmi neupútali, ale keď som sa do nej začítala, bola som nešťastná, keď som si musela dať pauzu. Veľmi zaujímavý dej, príbeh. Je plná emócií a človek, ktorý sa do nej začíta, ju už nepustí z ruky. Naozaj odporúčam!

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je šesť krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x