bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Veľké dievča

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 20.04.2024 02:53

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Veľké dievča

Bucľatá, modrooká plavovláska Victoria Dawsonová sa vždy cítila ako nepodarok prírody. Jej otec Jim Dawson je vysoký a štíhly, mama Christina krehká tmavovlasá krásavica. Obaja sú zahľadení do seba a nespokojní s dcériným výzorom. A keď raz Victoria ako šesťročná uvidí fotografiu britskej kráľovnej, pochopí, že keď ju – ako otec vraví – pomenovali po nej, nebolo to pre jej krásu, ale práve naopak, preto, lebo kráľovná bola škaredá. Keď sa jej rodičom po rokoch narodí ďalšie dieťa, jej mladšia sestra Grace, otec sa o staršej dcére vyjadruje ako o testovacej vzorke a je spokojný, že aspoň na druhý pokus sa im dieťa vydarilo – Grace je podľa všetkých dokonalá.
Kým Victoriini rodičia a sestra môžu jesť čokoľvek a nepriberú, Victoria musí rátať kalórie a počúvať otcove znevažujúce poznámky. Otec si všíma, iba koľko jeho dcéra váži, ale keď dosahuje úspechy na univerzite, to ho nezaujíma. Zmrzlina a nadmerné porcie nezdravého jedla poskytujú Victorii útechu, ale iba dočasne. Uvedomuje si, že ak si chce zachovať zdravý rozum, musí od rodičov odísť čo najďalej. A tak sa po promócii presťahuje do New Yorku – podarí sa jej získať miesto učiteľky na súkromnej strednej škole a splní si tým svoj sen. Svojich študentov si obľúbi a rozumie si s nimi. Zato nemá rada vlastné telo a vytrvalo zvádza boj s nadváhou. Hoci medzi ňou a rodičmi vládne napätie, so sestrou vychádza dobre. Nech však Victoria dosahuje akékoľvek úspechy, rodičia ju vždy zneistia. Otec jej stále hovorí, že je jeho „veľké dievča“, a myslí tým, že je tučná, navyše si navráva, že je vtipný, a mama s ním potichu súhlasí. Keď sa Grace zasnúbi s mužom, ktorý je vernou kópiou ich otca, Victoria sa o sestru obáva. Sama nikoho nemá, zdá sa jej, že na celej čiare zlyhala... Podarí sa jej zabudnúť, že rodičia ju celý život znevažovali? Zmieri sa so svojou váhou a výzorom? Stretne aj ona jedného dňa muža svojich snov, ktorý jej dokáže, že aj ona je hodná lásky?

Z anglického originálu Big Girl (Bantam Dell, A Division of Random House, Inc., New York 2010) preložila Tamara Chovanová.

Detaily o knihe

Názov: Veľké dievča

Originálny názov: Big Girl

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

EXKLUZIVNA (Veronika Berdáková Pavlík, 8.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tato kniha sa mi veľmi páčila. Sila hlavnej hrdinky Victorie. Jej túžba učiť a plnohodnotne žiť. Naozaj pekný príbeh. Aj jej láska Colin ju vedela ubrániť pred nevrazivosťou vlastnej rodiny . Naozaj odporúčam. Nie je to iba o dievčati s nadváhou.

Veľké dievča (Petra, 8.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Táto kniha ma príjemne prekvapila, čítala sa veľmi ľahko. Keby som sa riadila čisto len komentármi ku knihe, tak je možné, že si takúto dobrú knihu neprečítam. Hlavná hrdinka síce rieši, že je tučná a neustále drží nejaké diety, ale to nie je to, čo by čitateľa malo zaujať. V tejto knihe je zaujímavo ukázané, ako dokáže rodina ubližovať. Aj keď to nie je vždy naschval. Už od začiatku ma veľmi zasiahlo, ako sa k malej Viktorií rodina chovala, aké komentáre dokázal mať jej otec, ... Po narodení malej sestričky sa správanie rodičov ešte zhoršuje. Viktória sestru zbožňuje a aspoň táto sesterská láska sa jej vracia naspať. Rodičia nemajú pre Viktóriu jediné dobré slovo, či pochvalu a potom, čo sa rozhodne pre inú budúcnosť ako plánoval otec, sa to ešte zhorší. Viktóriu psychicky poznačilo správanie rodiny a to sa odzrkadľuje v každom aspekte jej života. Vzťahy, ktoré mala boli pre ňu sklamaním, či klamstvom. Ďaleko od domova a vplyvu rodičov, sa jej podarí nadviazať silné priateľstvá, nájsť si prácu po ktorej túžila. Má to však dopad na vzťah zo sestrou, ktorá sa začína podobať rodičom. Stojí za to sledovať ako Viktória skúša bojovať sama so sebou, s tým čo z nej urobili rodičia a hladať pritom svoje štastie a lásku.

Veľké Dievča (Barbora Eliašová, 4.11.2011) Odpovedať

priemerná kniha
no popravde, táto kniha ma nejak nezaujala. stále len riešila aká je tučná, potom zase schudla a stále dokola to isté... s tými chlapmi to tiež moc nevyhrala... tak neviem, neviem...

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát osem?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Keď znova šli na večeru po odchode jeho rodičov, bol to pre nich významný míľnik. Bolo to v Deň svätého Valentína a Collin ju vzal na večeru do malej romantickej francúzskej reštaurácie, kde bola skvelá kuchyňa, ale Victoria jedla len veľmi striedmo. Po večeri sa vybrali do jeho bytu. Mal tam pre ňu pripravené šampanské a zlatý náramok s diamantovým srdiečkom – pripol jej ho na zápästie a potom ju pobozkal.
Victoria sa mu doslova roztopila v náručí. Zakrátko spolu klesli na posteľ, rýchlo zo seba zhodili šatstvo a s ním zmizli aj všetky roky osamelosti, ktoré pretrpeli. A v tom okamihu obaja vedeli, ako veľmi sa ľúbia. Pochopili, že si zaslúžia lásku, a dávali si ju plnými priehrštiami.
A odvtedy sa stretávali každý deň. Zašli spolu na večeru, alebo aj zostali doma, chodili do fitnescentra, trávili noci v jeho alebo jej byte a podarilo sa im spojiť dva životy do jedného. A klapalo im to lepšie, ako dúfali.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x