bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Izba

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 26.04.2024 02:53

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Izba

Neraz sa hovorí, že deti majú vždy pravdu. Aj preto úlohu rozprávača svojho trpkého príbehu zverila Emma Donoghuová päťročnému chlapcovi. Jack je mimoriadny rozprávač hneď z niekoľkých dôvodov: vyrastá v prostredí izby, záhradného domčeka prebudovaného na nedobytnú pevnosť, izolovaný od vonkajšieho sveta. Od svojho narodenia nikdy nebol vo „vonku“ a pozná iba predmety, s ktorými prichádza do styku vo svojej nedobrovoľnej cele. Poznanie o svete nadobúda iba prostredníctvom niekoľkých detských kníh a detských televíznych seriálov. Všetko, čo je mimo izby, je televízne, jedine izba je skutočná. Jeho výlučným medziľudským vzťahom je vzťah k rovnako uväznenej a týranej matke. Pravdaže, tento nielen materský, ale aj priateľský vzťah mu umožňuje duševne dozrievať oveľa rýchlejšie, než dozrievajú jeho rovesníci, a tak nás nemôže prekvapiť, že hoci má iba päť rokov, vie nielen čítať, písať a počítať, ale vie aj prekvapujúco presne a hodnoverne svoj príbeh vyrozprávať.
Donoghuová „vonkajší svet“ chvíľami paroduje – najmä televízne interview s chlapcovou matkou a úryvky z novín, ktoré nastoľuje krivé zrkadlo všetkým necnostiam bulvárnej publicistiky, ale aj nezrozumiteľné mudrovanie psychiatra či čudne usporiadaná rodina chlapcových starých rodičov. Ani chvíľu však nenecháva čitateľa v pochybnostiach, že matka a syn po „veľkom úteku“ začínajú nový život s optimistickou perspektívou.

Z anglického originálu Room (Hachette Book Group, New York 2010) preložil Jozef Kot.

Detaily o knihe

Názov: Izba

Originálny názov: Room

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Ale Pánbožko je skutočný, nazerá žltou tvárou do svetlíka. No dnes ani jeho žltá tvár neprišla, všetko je sivé. (Jana Kufelová, 27.10.2015) Odpovedať

priemerná kniha
Miestami dosť nudné, no predsa nemôžeme očakávať plno zábavy v jednej maličkej izbe, kde svetlík nahrádza slnko. Je zaujímavé sledovať rozdielne správanie človeka, ktorý bol do danej situácie donútený a človeka, ktorý v danej situácii vyrastal. Spisovateľka dokázala vo mne vyvolať nie len pocity kladné k hlavným hrdinom, ale aj záporné, čo považujem za skvelý, premyslený ťah z jej strany. Chlapca som dosť často neznášala. Nezostávalo mi nič iné, len si na neho zvyknúť, tak ako si na neho museli zvykať jeho rodinný príslušníci.

Jack (Veronika Maráčková, 18.2.2015) Odpovedať

príjemné čítanie
Ani dokonalá, ani brak, zaujímavá :)

silná kniha (Monika, 21.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Zo začiatku som sa vôbec nevedela donútiť aby som tú knihu dočítala. Ale z nudy v škole som sa do nej pustila a neľutujem, je to veľmi silná kniha so smutným príbehom malého chlapca.

IZBA (Katarína Dúbravská, 4.5.2014) Odpovedať

príjemné čítanie
Na začiatku som celkom nevedela o čo ide, len sa môžte domnievať zo zážitkov chlapca. Keď to zistíte, je to ešte horšie. Zaujímavý pohľad na svet najmä mimo štyroch stien. Je to kniha, na ktorú musíte myslieť, aj keď ju už dočítate.

Izba (Erika, 26.8.2013) Odpovedať

príjemné čítanie
Čítanie tejto knihy mi išlo ako po masle. Autorka písala jednoduchým a zrozumiteľným štýlom, bez zdĺhavých opisov a dej sa posúval celkom rýchlo. Príbeh bol nápadne inšpirovaný skutočným príbehom Natashy Kampuschovej a dcérou Josefa Fritzla, ktoré boli dlhé roky väznené a týrané svojím únoscom a v druhom prípade vlastným otcom. Autorka urobila akýsi prienik týchto dvoch príbehov, a pridala ešte niečo svoje. Napríklad, že dej sa odohrával v modernejšej "cele". Aspoň čo sa technického zabezpečenia týka, bol malý domček v záhrade za domom zabezpečný sofistikovane a bol tak opevenený, že utiecť sa z neho nedalo. Práve z takéhoto prostredia je príbeh chlapca, 5 - ročného Jacka, ktorý sa narodil v Izbe a jeho matka sa oňho príkladne starala. Bola schopná obetovať preňho všetko a urobiť aj nemožné, a to aj napriek tomu, že jeho otcom bol jej vlastný tyran a únosca. Niektoré pasáže boli fakt veľmi zaujímavé a napínavé, dokonca až neuveriteľné. Kým sa príbeh odohrával v Izbe, kniha ma veľmi bavila. Obdivovala som hlavnú hrdinku, ktorá sa nezbláznila a kvôli synovi sa snažila byť silná a nevzdávala to. Dej sa v strede trochu zamotáva a s napätím som držala palce malému Jackovi, ktorý ani netušil, čo všetko sa skrýva za stenami izby. Ak Vás fascinujú takéto veci, knihu odporúčam!

mení pohľad (Anka, 16.8.2013) Odpovedať

príjemné čítanie
Knihu IZBA som chcela po 50strane zatvoriť a prestať čítať.Nebavila ma ale aj napriek tomu mi to nedalo a dočítala som ju.Kniha mi dala veľmi veľa nakoľko sa pozerám na život a veci okolo mňa iným pohľadom.Veci čo sú pre nás samozrejmé sú pre mnohých iba snom.A som veľmi rada že sa tento príbeh skončil šťastlivo.Pre hlavnú postavu tohto príbehu Muselo byť nesmierne ťažké žiť sedem rokov v jednej izbe,byť zneúžívaná a napriek tomu všetkému vychovať tak skvelého chlapca.V tomto príbehu je napísane ako sa dá prežiť aj nemožné.

skvelá kniha (Anikó, 13.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Naozaj vynikajúca kniha a spôsob rozpravania príbehu - samotným päťročným chlapcom mu dal to správne korenie. Človek celý čas čakal, čo sa udeje. Krásný zjednodušený pohľad malého chlapca na svet, ktorý naozaj žil v tom, že celý svet je len ta jeho izba a vnímanie okolitého sveta tam vonku so snahou aplikovať to, čo poznal iba z izby a z rozpravania mamy.

IZBA (Vera Čáranová, 18.12.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
Zaujímavo napísaná kniha z pohľadu 5 ročného chlapca. Do 3/4 nudná, ale potom sa mi zapáčila a koniec pozitívne zmenil môj pohľad na celý predošlý dej.

Izba (Slavka Duplaková, 21.11.2012) Odpovedať

priemerná kniha
doporucujem ako priemerne citanie.Vcelku sa pacila.

Nuda, strata času (Petra Kiseľová, 9.11.2012) Odpovedať

som sklamaný(á)
Je mi ľúto, že nezdieľam názor s ostatnými komentujúcimi, ale ja musím konštatovať, že anotácia knihy sľubuje viac ako kniha v skutočnosti ponúka, obsahuje. Strašne nudný dej, do čítania som sa musela nútiť. Proste mi to pripadalo také, ako keby autorka ani sama nemala jasnú predstavu, o čom píše, pripadalo mi to ako keby to bol stále len ten prvý hrubý náčrt deja,proste neupravené myšlienkové pochody, osnova. Veľa situácií sa tam začalo napínavo, zaujímavo, no zrazu autorka prešla k opisu ďalšieho dňa, a nič sa neudialo. Keď už sa dostal Jack aj s mamou von z izby, tak tam to začalo byť ale že úplne o ničom. Lebo človek celý čas čaká, že sa stane niečo neočakávané, no bohužiaľ. Čiže jednak nedotiahnutá pointa, a jednak zbytočné vysvetľovanie. Nakoľko anotácia sľubovala nejasné okolnosti väznenia, tak človek čaká niečo šokujúce.No to šokujúce malo byť asi iba to, že Jack je stále navyknutý na svoje staré prostredie medzi štyrmi stenami. Čo však u detí nie je nič neobvyklé, všakže. Takže kto si chce prečítať o únose a následnom väznení, pútavejší príbeh nájde v ktorýchkoľvek novinách.

izba (Martina Čabalová, 16.5.2012) Odpovedať

priemerná kniha
tato kniha bola od zaciatku dost nudná, no postupne ako sa zacali postupne rozuzlovat udalosti tak zacala byt aj zaujimava.

Izba (Miška Krewniaková, 11.5.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha vyrozprávaná malým 5 ročným chlapcom je príbeh, ktorý sa kľudne môže v tomto svete stať. Zo začiatku trošku čudná, než pochopíte súvislosti, ale potom sa to rozbehne a prečítate ju na jeden dych.Bolo až desivé zistenie, že aj sloboda a vonkajší svet môžu byť nepríjemné pre človeka /dieťa/, ktorý pozná od svojho narodenia len 4 steny. Odporúčam, zaujímavá kniha....

Izba (Monika Valábeková, 15.3.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
knihy tohto typu väčšinou nečítam, no už obal ma zaujal..kniha sa čítala veľmi dobre, človek si vie lahko predstavit ako sa obidvaja cítili, človek si uvedomí čo všetko považuje za samozrejmé, aj keď to tak nie je.... výborná téma...

„Väzenie“ z pohľadu dieťaťa vlastne ani nemusí byť väzenie. (Barbora Miklášová, 23.2.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
Jack sa v Izbe narodil a žil prvých päť rokov. Nič iné nepozná. Jeho Mami mu vytvorila vlastný svet, lenže ona je vo väzení nedobrovoľne už sedem rokov a chce ísť von. Prvá polovica knihy je o živote v Izbe a pokuse o útek, druhá o živote tam vonku. Napísané z pohľadu malého chlapca čo dáva celému príbehu ešte silnejší pocit. Jedna z tých kníh, po prečítaní ktorej si môžete povedať, aký šťastný život vlastne máte.

IZBA (Erika, 27.1.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
Zaujímavá knižka, ktorá sa dobre čítala, aj keď dej nie je dvakrát príjemný. Prečítala som ju za pár dní a spomenula som si napríklad aj na Nataschu Kampusch. Určite by som nič také nechcela zažiť.

:-) (Michaela Vicenová, 25.1.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Na knihe ma asi najviac zaujalo to, že je napísaná z pohľadu malého chlapca. Fascinoval ma hlavne ich útek. Bola by som radšej keby bolo viac kapitol o živote v izbe, ale netvrdím, že takto mi to nevyhovuje. Super čítanie!

Skvelá vec :) (Veronika Gubová, 16.1.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Túto knihu som prelúskala za pár dní...napriek tomu že som ju čítala v češtine a mala som aj iné povinností...skvelo napísané, skvelý štýl podania, jednoducho super :)

vynikajúca kniha IZBA (Kaja, 9.1.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Krásna kniha! Pri jej čítani prežívate príbeh spolu s postavami. Deti klamať nevedia, hovoria pravdu tak ako ju vidia svojimi ocami a svojimi otázkami a úvahami vedia trafiť do čierneho. Takto to je aj v tejto knihe. Ukazuje beznádej, ale aj silu človeka bojovať a žiť.Oceňujem aj to že autorka píše aj o začlenovaní postáv do života a neukončuje príbeh umelo vydareným útekom.Je to kniha tvrdá, možno desivá ale pravdivá. Vrelo odporúčam do rúk čitateľom,ktorí maju radi emócie a to nielen z kníh o sladkých románikoch.

už sa k nej nechcem vrátiť (Michaela Töröková, 9.1.2012) Odpovedať

priemerná kniha
Ku knihe Izba som sa dostala náhodou, dokonca som si ani obálku neprečítala úplne podrobne. Len ma zaujalo, že je napísaná z pohľadu 5-ročného chlapčeka. Viem, že deti sú múdre a veľmi vnímavé a častokrát postrehnú veci, ktoré sú pre dospelákov nedôležité. Prečítala som ju za jedne večer, lebo som potrebovala vedieť ako sa to skončí. Ale nechcem ju čítať znovu. Bolo to desivé. Nielen otrasná skúsenosť uväznenej dievčiny, ktorá sa 2x stala mamou a napriek svojej situácii sa dokázala upriamiť na to najdôležitejšie vo svojom živote, na svoje dieťa. A najmä som prežívala celý ten zmätok chlapca, ktorý naraz zistil, že svet sa nekončí iba stenami izby. To, čo bral ako niečo nemenné a skutočné, nakoniec vyzerá úplne inak... Možnože by si kniha zaslúžila viac hviezdičiek, ale ja, ako mama, som sa od toho príbehu nevedela odosobniť a všetko som prežívala s malým veľkým hrdinom...

výborná kniha (Mária Kuncová, 12.12.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Na túto knihu som sa tešila veľmi dlho...nakoniec som si ju minulý tyžden kupila a NELUTUJEM..prečítala som ja za 2 dni nemohla som sa od nej odtrhnut. Stale som premyslala pred spanim čo bude dalej.Strašne som im drzala palce...v zavere som cakala nieco viac ale nevadi...Knihu vrelo odporučam aj ostatnym.

zaujímavá kniha (Danka, 5.12.2011) Odpovedať

príjemné čítanie
Zaujímavý námet na knihu, čítala sa príjemne, ľahko, s napätím som očakávala čo sa udeje každý ďalší deň. Škoda že autorka neopisovala život "vonku" po dlhšiu dobu.

ku knihe IZBA (Blanka Bieliková, 22.8.2011) Odpovedať

príjemné čítanie
Vydarená kniha, ale nič príjemné !!! Páčila sa mi, čítala sa takpovediac sama. Veľmi dobre podaný únik dieťaťa ku konzervatizmu v situáciach, ktoré nezvláda. Keby tento príbeh rozprávala sama matka, asi by ma chytila depresia ...
Všetky komentáre (22)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je osem mínus jeden?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Mama teraz vôbec nie je hladná. Svetlík akoby odsával všetko svetlo, mama je takmer v tme. „Máme jarnú rovnodennosť,“ vraví mama. „Spomínam si, ako v to ráno, keď si sa narodil, o nej hovorili v televízii. Ešte bol vtedy sneh.“
„Čo je rovnodennosť?“
„Noc i deň sú rovnako dlhé.“
Torta nás zdržala, na televíziu už je neskoro. Hodiny ukazujú 20.33. Keď mi mama vyzlieka žltú mikinu, takmer mi odtrhne hlavu. Navlečiem si tričko a umývam si zuby. Mama pristavuje vrecko s odpadkami k dverám a prikladá k nemu zoznam potravín, ktoré potrebujeme. Dnes večer na ňom stojí: Prosím o cestoviny, šošovicu, tuniaka, syr (ak nestojí priveľa) a pomarančový džús. Vďaka.
„Nemôžeme požiadať o hrozno? Hrozno je zdravé.“
Na dolnú časť lístka mama dopíše: Pokiaľ to bude možné, aj hrozno (prípadne iné čerstvé alebo konzervované ovocie).
„Povieš mi nejakú rozprávku?“
„Iba krátku. Povedzme o... Jackovi Ďumbiernikovi.“
Rozpráva rýchlo, ale pútavo. Jack Ďumbiernik vyskočí zo sporáka, kotúľa sa ako živé striebro a nikto ho nedokáže chytiť, ani starena a starec, ani mlatci a oráči. Ale na konci sa prejaví ako hlupák, lebo dovolí líške, aby ho preniesla cez rieku, a tá ho vzápätí zožerie.
Keby som bol taká pochúťka, radšej zjem sám seba, a nepadnem za obeť niekomu inému.
Ešte náš čaká rýchla modlitba, zopneme ruky a privrieme oči. Modlím sa, aby Ján Krstiteľ a malý Ježiško sa prišli pohrať s Dorou a Čižmárikom. Mama sa modlí, aby slnko roztopilo sneh na okne svetlíka.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x