bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Tajný mandarín

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 20.04.2024 02:53

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Tajný mandarín

Tajný mandarín je to, čo Truman Capote nazval „faction“ – zmes reality a fikcie. Bez mučenia priznávam, že som dbala hlavne na to, aby som vymyslela dobrý príbeh, ale vždy keď to bolo možné, zachovala som historickú presnosť. Fortune uskutočnil niekoľko dobre zdokumentovaných výprav do Ázie a všetko si dôkladne zapisoval, sústredil sa však hlavne na botanické objavy.
Sara Sheridanová

Herečka Mary Penneyová uvrhla hanbu na svoju rodinu. Jej švagor, ambiciózny botanik Robert Fortune, v snahe vyhnúť sa škandálu ju donúti, aby ho sprevádzala na výprave do Číny, kde má pre Východoindickú spoločnosť ukradnúť čajové semená. Robert pred ňou tají skutočnosť, že je špiónom Veľkej Británie, ktorá krátko predtým zvíťazila v ópiovej vojne s Čínou. Je to nebezpečná úloha – Číňania stále považujú Britov za nepriateľov, a keby zistili, že chce vyviezť čajové semená, čakal by ho trest smrti. Mary v ťažkých podmienkach smúti za londýnskym životom a svojím synom, ktorého musela nechať u sestry. Tisícky kilometrov od domova Mary objavuje pocit slobody, ktorý získala prezlečená za muža.

Nezabudnuteľný príbeh o láske, vnútornej sile a nezlomnom odhodlaní – o silnej žene, ktorá sa rozhodne presadiť vo svete mužov, a o mužovi, ktorý sa nezastaví pred ničím, aby splnil svoje túžby.

Z anglického originálu The Secret Mandarin (Avon, HarperCollins Publishers, London) preložila Tamara Chovanová.

Detaily o knihe

Názov: Tajný mandarín

Originálny názov: The Secret Mandarin

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Tajný mandarín (Egapi, 30.10.2012) Odpovedať

neoslovila ma
Knihu som nedočítala, nedokázala som sa stotožniť s hlavnou hrdinkou, jej názory a konanie sa mi zdali byť "uletené" a skôr zo súčasnosti ako z minulosti. Celá kniha na mňa tak pôsobila - aj prostredie, aj dej, akoby príbeh z minulosti rozprávala súčasná hrdinka, málo autentické... nie moja šálka čaju...

Tajne... (Lenka Ptáčková, 29.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Príbeh, ktorý odkrýva postupne sa meniacu nenávisť. Zo zášte, medzi tak od seba odlišujúcimi sa ľuďmi, sa stáva pochopenie a z pochopenia ešte čosi viac. Za iných okolností možno nepredstaviteľné a spoločnosťou neprijateľné sa v ojedinelom rozpoložení stáva uskutočniteľným. Ukazuje tiež nielen vývoj postoja, ale až prerod osobnosti - okolnosti dokážu zmeniť a z udusaného jadra ukrytého niekde v hĺbke sa stáva celok. Klasike sa vymaňuje už len v tom, že sa dej prenáša do Číny (r. 1842), do jej skutočných reálií, hmatateľnej dobovej zášti proti kolonizátorom a aj spôsobom rozprávania. Takmer denníkový spôsob preniknutý cestopisnými črtami s poskromnými, ale zato účelnými dialógmi... vďaka nemu sa stávame svedkami dobrodružnej cesty s neistým koncom. Cez hlavnú postavu sa prelúskame aj k otázkam o právach žien, k prežitiu v neistých a drsných podmienkach (aké je to v dúpäti zmijí?) a o vysporiadaní sa s minulosťou. Obálka možno evokuje v potenciálnom čitateľovi, že ide o prehnane sladkasté ponímanie konceptu, ale dalo by sa povedať, že až opak je pravdou. Vecnosť, nerozvláčnosť a precíznosť tomu dopomáhajú, aj keď sa na mnohých miestach stretáme s nevyvrátiteľným, či nenápadným vtipom ;-) Skrátka je to kniha s mnohovrstvovým presahom a odporúčam ju.

Tajný mandarín (Erika, 6.8.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
Ak sa chcete preniesť do Orientu, tak túto knižku odporúčam. A vedzte, že pri tejto knižke vypijete litre čaju. :)

TM (Katka M., 28.6.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Pri čítaní tejto knihy som dostala chuť na biely čaj. Táto kniha mi pripomenula jednu knihu z prostredia Číny, ktorú som čítala už dávnejšie, ale bola som spokojná aj s touto a vrelo ju odporúčam.Je to dobre napísaná kniha, má zaujímavý dej.

tajný mandarín (Agnesa Šimová, 13.4.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Táto kniha ma zaujala, lebo je vsadená do čínskeho prostredia a nie je to len bezdchý klasický ľúbostný román, ale sú tam opisy cesty po Číne, pestovanie a zber čaju. Samozrejme nesmie chýbať aj láska dvoch ľúdí, ktorí sa na začiatku vúbec nemajú radi, len sa trpia, no postupne achádzajú v tom druhom kvality, ktoré by nikdy nezistili, keby sa na cestu nevydali.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je sedem krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x