bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Skôr než zomriem

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.04.2024 02:55

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Skôr než zomriem

Každý z nás vie, že raz zomrie.
Lenže v šestnástich to nečaká nikto.
Smrteľne chorej Tesse Scottovej zostáva iba niekoľko mesiacov života a ona sa rozhodne prežiť ich absolútne naplno. Nechce byť ukrátená o nič, čo život ponúka jej zdravým rovesníkom.
Číslo jeden na jej zozname je sex. A začať chce dnes večer.

Splniť si túžbu nebýva ľahké a zakaždým je tu riziko, že namiesto radosti zažijeme rozčarovanie. A niekedy si nás šťastie vystriehne vo chvíli, keď ho najmenej čakáme.

Tento nevšedný román o neskrotnej túžbe žiť a milovať tvárou v tvár vlastnej smrti je vášnivou oslavou života.

Detaily o knihe

Názov: Skôr než zomriem

Originálny názov: Before I Die

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Dokonalosť ^^ (Júlia Jančová, 3.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Skôr než zomriem patrí k mojim naj knihám. Prečítala som ju už pred mnohými rokmi a v podstate netuším, prečo som si ju vybrala. Možno pre názov, obrazok, obsah... neviem. Len viem, že si ona vybrala mňa. Tessa nie je klasická kladná hrdinka. Je sebecká, protivná, krutá k svojím blízkym, cynická a ironická. A chorá. Berie svoju chorobu ako niečo čo si nezaslúžila, chce s ňou bojovať, ale zároveň na to nemá silu. Možno vám bude Tessa zo začiatku liezť na nervy, ale potom si ju obľúbite. Prečo? Lebo je ako každý z nás, zomiera a správa sa tak preto, aby seba i ostatných pripravila na nevyhnutné. Tessa je však aj citlivá, len to skrýva, túži byť milovaná a žiť. Práve tá neodolateľná túžba po živote je to, čo robí túto knihu výnimočnou. Tessa si užíva každý jeden hlúpy okamih a dokáže ho vidieť očami tak, že sa ten okamih stane krásnym a jedinečným. Jej želania sú zo začiatku triviálne a hlúpe, ale postupne hrdinka dospieva a želá si iné veci, veci, ktoré mi ostatný zažijeme a ona nikdy nie. Kniha nie je klasicky vydieračská, aj keď má pár momentov (môj obľúbený je stretnutie Tessy s otcom na schodoch v noci), pri ktorých mi stekali slzy. Knižka sa číta doslova jedným dychom, prečítala som ju za zhruba 6 hodín a keď som ju zatvorila, nemala som pocit, že smrť je zlá, ale že život je nádherný. Tessa milovala život, túžila po ňom a ja som po ňom začala túžiť tiež a uvedomila som si, že aj keď je život často veĺmi ťažký, stojí za to si vychutnávať jeho maličkosti a každý, kto sa ho dobrovoľne vzdá, robí chybu. Skutočne odporúčam prečítať, táto kniha vám zmení pohľad na svet. :)

Skor nez zomriem (Veronika Jurčišinová, 19.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Patrí medzi moje naj knihy....páči sa mi jej námet, páči sa mi hlavná hrdinka a to ako sa postavila smrti, páči sa mi štýl akým je kniha napísaná... Nie je v nej časť, ktorá by mi nevyhovovala. Dokonalé. Prinúti vás zamieslieť sa nad životom, nad tým či nemrháte zbytočne časom...mňa prinútila aspoň na nejaký čas urobiť konečne niečo, čoho som sa aj možno obávala, ale dôležité v živote nebáť sa, skúšať a hlavne žiť.

skôr než bude neskoro (Mária Chovancová, 14.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Už ani neviem koľko strán som pri čítaní preplakala. Pri tejto knihe si človek uvedomí, že je toho ešte veľa čo chce stihnúť a netreba to odkladať lebo sa môže stať, že už nebude mať možnosť to urobiť.

Oprava (Denisa Nováková, 14.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
//Toto je správny komentár, predchádzajúci patril k inej knihe// Skôr než zomriem patrí k mojim naj knihám. Prečítala som ju už pred mnohými rokmi a v podstate netuším, prečo som si ju vybrala. Možno pre názov, obrazok, obsah... neviem. Len viem, že si ona vybrala mňa. Tessa nie je klasická kladná hrdinka. Je sebecká, protivná, krutá k svojím blízkym, cynická a ironická. A chorá. Berie svoju chorobu ako niečo čo si nezaslúžila, chce s ňou bojovať, ale zároveň na to nemá silu. Možno vám bude Tessa zo začiatku liezť na nervy, ale potom si ju obľúbite. Prečo? Lebo je ako každý z nás, zomiera a správa sa tak preto, aby seba i ostatných pripravila na nevyhnutné. Tessa je však aj citlivá, len to skrýva, túži byť milovaná a žiť. Práve tá neodolateľná túžba po živote je to, čo robí túto knihu výnimočnou. Tessa si užíva každý jeden hlúpy okamih a dokáže ho vidieť očami tak, že sa ten okamih stane krásnym a jedinečným. Jej želania sú zo začiatku triviálne a hlúpe, ale postupne hrdinka dospieva a želá si iné veci, veci, ktoré mi ostatný zažijeme a ona nikdy nie. Kniha nie je klasicky vydieračská, aj keď má pár momentov (môj obľúbený je stretnutie Tessy s otcom na schodoch v noci), pri ktorých mi stekali slzy. Knižka sa číta doslova jedným dychom, prečítala som ju za zhruba 6 hodín a keď som ju zatvorila, nemala som pocit, že smrť je zlá, ale že život je nádherný. Tessa milovala život, túžila po ňom a ja som po ňom začala túžiť tiež a uvedomila som si, že aj keď je život často veĺmi ťažký, stojí za to si vychutnávať jeho maličkosti a každý, kto sa ho dobrovoľne vzdá, robí chybu. Skutočne odporúčam prečítať, táto kniha vám zmení pohľad na svet. :)

Ach, Tessa (Denisa Nováková, 14.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Louvre nebol vždy iba slávnym parížskym múzeom. Kedysi bol kráľovským palácom, v ktorom prežili svoje pohnuté životy a vzájomne viedli mocenské aj osobné boje dve silné kráľovné - Maria Medicejská a Anna Rakúska. Tieto dve ženy neboli iba cudzinkami na francúzskom tróne, ale boli aj matkami, manželkami a političkami. Dej je veľmi podrobný, autorka vie vynikajúco vykresliť charakter a povahu hlavných hrdiniek aj vedľajších postáv. Sledujeme život Márie Medicejskej, ctižiadostivej mladej ženy, ktorej túžba po moci je najprv potlačená jej prelietavým manželom. Mária je zobrazená ako silná vlákyňa, ale aj ako stará a tvrdohlavá žena, ktorá si sama vydláždila cestu do exilu. Ani citlivejšia Anna Rakúska to nemala ľahké. So svokrou za pätami a chladným manželom po boku sa musela potýkať s intrigami kráľovského dvora. Hoci najprv nemohla porodiť dediča, nakoniec sa stala matkou jedného z najdôležitejších kráľov Francúzska - Kráľa Slnko. Obe ženy však spájalo ešte niečo - muži v kardinálskych odevoch, ktorí takmer zničili ich povesť. Autorka vyťahuje množstvo pikošiek a tak sa napríklad dozvieme, že Anna Rakúska sa rada šmýkala v pančuchách po hradných chodbách, alebo že obe kráľovné mali najlepšie priateľky, ktoré im spôsobovali viac problémov ako najväčší nepriatelia. Knižka je výborne napísaná, je plná najrôznejších detailov, ale autorka často nešetrí iróniou a vtipom, svojich hrdinov ukazuje ako trojrozmerné postávy a ja som mala pocit, že čítam historický román, nie knihu faktov. Určite odporúčam všetkým milovníkom histórie.

dodatok :D (Michaela Ličaková, 31.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
chcela som ešte dodať ,že kniha zachytáva hlavne veci ,ktoré sa dejú okolo nás a opisuje ich ako niečo vzácne a to je napríklad padajúce lístie,šum mora,vietor..Veľa ľudí sa trápi už aj nad zanedbateľným problémom ,ale v živote sa dejú omnoho horšie veci a to napríklad aj to čo sa odohráva v knihe. :)

Otvára oči ;) (Michaela Ličaková, 31.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Táto kniha ukáže čitateľovi aké maličkosti nás obklopujú ,aké malé a zároveň krásne. Všetko okolo nás je krásne a zdravý človek si to vôbec neuvedomuje. Zo začiatku sa mi príbeh nepozdával. Nesúhlasila som s Tessiným správaním. Jej zoznam bol však naozaj veľmi zaujímavý. Jej nemilé správanie zo začiatku poburuje lenže ak sa čitateľ vhlby do deja ,začína chápať a prežívať to s hrdinkou príbehu. Je to príbeh na zamyslenie ,človek ma takmer celý čas na tele zimomriavky a nevie sa odtrhnúť ,ako v mojom prípade. Kniha tiež otvára oči. Veľa mladých ľudí v súčastnosti si vôbec neuvedomuje aký krásny je život. Čo je v živote dôležité. A to je rodina a ľudia ,ktorí nás majú radi. A tak túto knihu odporúčam každému a hlavne tým čo si nevážia zdravie.

Krutosť života (Tatiana Mozdenová, 12.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Úžasná kniha....prečítaná na jeden hlt....vrelo odporúčam všetkým.... smutný príbeh mladej baby, ktorá je zmierená so smrťou a je rozhodnutá využiť každú zostávajúcu minútu života...

ŠOK! (Michaela Ducsová, 9.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
To je to, čo ma sprevádzalo knihou a dvojnásobne prišlo na konci. Priznám sa, že nečítam literatúru tohto typu, ktorá je o vážnej chorobe. Viem, že tie knihy sú veľmi smutné a depresívne, hoci väčšinou je na konci happyend. Ale väčšia časť je však smutná a ja práve preto po takých knihách radšej nesiaham. Život je často dosť smutný. Podobne som premýšľala aj pri tejto knihe. Navyše je to kniha o tínedžerke, teda som nemyslela že by to bolo čosi pre mňa. Začala som však čítať a kniha ma odrazu úplne vtiahla do svojho príbehu. Prežívala som spolu s Tessou príbeh, ktorý jej život nadelil. Šestnásťorčné dievča má rakovinu a rozhodne sa spísať si zoznam, čo by chcela stihnúť, skôr než zomrie. Mrazivé zistenie, že také mladé dievča je akosi zmierené s tým, že umrie a chce nejako využiť čas ktorý jej ostáva. Jej emócie a reakcie sú úplne rozbúrené. Často si vybíja zlosť na rodine a mladšom bratovi, akoby sa chcela niekde ventilovať za to, že zomiera a pripadá jej to neférové, že nemala chlapca, že nezažila lásku, prvé milovanie, že nezažije pocit z narodenia vlastného dieťaťa. Na zozname má aj bláznivé veci, chce skúsiť čosi ukradnúť, vyskúšať zopár adrenalínových vecí. Často je cynická, surová, ale aj zúfalá, ale tento pocit, je cítiť často len medzi riadkami. Tessa nie je z tých, ktorí sedia v kúte a plačú. Napriek tomu je to stále mladé dievča, ktoré umiera a ktoré sa s touto situáciou vyrovnáva po svojom. S každou stránkou som bola viac a viac pohltená príbehom a držala som Tesse palce. Ani na okamih som nezapochybovala, že vynájdu liek, alebo sa stane zázrak, alebo ju vylieči láska, ktorú nečakane stretne. Kniha sa však stenčovala a ja som dostávala zlé tušenie, ktorému sa mi nechcelo veriť. Tessa sa postupne upokojila a prijala fakt, že zomrie. V šestnástich rokoch! Desivé. Začala si užívať drobnosti, maličkosti a krásy života a svoju rodinu, brata... jej telo pomaly odchádzalo a mne po lícach začali tiecť slzy. Nikdy som nečítala knihu, ktorá by ma rozplakala. Až teraz. Moje telo obsypali zimomriavky, keď po plných stránkach prišli takmer prázdne, ktoré zachytávali posledné útržky Tessiných myšlienok. Jej posledné sekundy života. Zdalo sa mi, akoby umieral niekto mne veľmi blízky. Tessa mi veľmi prirástla k srdcu. Dlhú chvíľu po dočítaní knihy mi trvalo, kým som prijala fakt, že je fakt koniec a že kniha neskončila patetickým koncom o tom, že Tessina duša odišla na lepšie miesto, alebo že už ju nič nebolí. Skončila s posledným Tessiným výdychom, s jej posledným útržkom spomienky. Bol to ozaj šok. Bola to naozaj prvá kniha, ktorá ma rozplakala a ktorá mi vháňa slzy do očí aj keď ju prečítam po dlhom čase, alebo na ňu len myslím. Odporúčam všetkými desiatimi. Toľko emócií na popísaných stránkach som odvtedy nikde nenašla.

Krása (Sabína Kašperanová, 23.11.2012) Odpovedať

Je to velmi pekne napisane..paci sa mi autorkin styl taky teenagersky.Odporucam kazdemu..je naozaj na zamyslenie.16 rocne dievca a dozvie sa ze jej nezostava vela casu.Pri tejto knihe som si poplakala.Ked si to precitate uvedomite si ako mozeme rycho stratit zivot..:/

Nádhera (Miroslava Pagáčová, 23.5.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Mierne krutá kniha. Mierne dosť krutá. Perfektne rozpracovaná choroba, jej štádiá a nástrahy. Založená na reálnych faktoch, reálnych pocitoch a práve preto je taká jedinečná. Všetky tie Tessine pocity, myšlienky a nápady, jej zážitky a celkovo jej myseľ, je to perfektné. Sebaľútosť v každej vete, iróniou napité stránky, skrývaná bolesť a strach medzi riadkami. Trochu vydieračstva je tam tiež, autorka sa snažila hrať na city; a vyšlo jej to, aspoň u mňa. Vrele odporúčam všetkým tým čitateľom, ktorí si buď niečím zlým prešli, alebo majú dokonalý život a potrebujú si uvedomiť, že bolesť je všade okolo nás. Nič nie je večné, ani ľudské srdce.

krásna kniha (Elena Ondreková, 29.11.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
zaujal ma názov a ešte viac obsah. je to písané štýlom, ktorý zaujme aj menej vášnivého čitateľa.je to príbeh z pohľadu tažko chorého mladého človeka a o to je to smutnejšie. tu si človek veľmi uvedomí, aké vzácne je zdravie. aj záver je napísaný krásne, hoci hlavná hrdinka zomrie. určite odporúčam..

Zaujímavá kniha (Michaela, 23.11.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Keď sa mi dostala do rúk táto kniha, ťahalo ma prečítať ju, ale váhala som. Podľa anotácie som sa bála, že ma to nezaujme, že je to písané, skôr pre mladších. Od prvej strany ma však veľmi pritiahol štýl a to, čo z tých riadkov vyžarovalo. Dojímavé, smutné, ale zároveň cynické a surové. Zvláštna kombinácia. Pri čítaní posledných strán, keď Tessa zomierala som takmer nedýchala a prvýkrát v živote ma kniha rozplakala.

Táto kniha?? (ŽuŽu, 17.11.2010) Odpovedať

vrelo odporúčam
Táto kniha je proste úžasná. Myslím, že na svete sa asi nenájde človek ktorému by sa nepáčila a ktorého by nezaujala. Ja sama nečítam knihy nejak pravidelne pretože ma to čítanie veľakrát nebaví. Ale toto bolo niečo neuveriteľné. Krásna kniha. Bavila ma počas celého čítania. A pritom ja som antičitateľ tak toto ma zlomilo. Aj spisovatelka napíše ďalšiu takúto super knihu tak si na ňu určite nájdem čas...

:) (beka, 14.8.2009) Odpovedať

vrelo odporúčam
tato kniha bola proste nadherna....a rozplakala ma.....precitajte si ju ....stoji to za to

odporúčam (amelie, 29.6.2009) Odpovedať

vrelo odporúčam
uz davno som necitala nieco tak dobre....citlive, tvrde, cynicke, ironicke i zufale zaroven...naozaj odporucam precitat si...

odporúčam (Sisa, 29.6.2009) Odpovedať

0
je to prekrásna kniha,neviem či som niekedy čítala niečo lepšie.Vrelo odporúčam každému
Všetky komentáre (17)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je šesť plus tri?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Všetko je ako predtým – svetlo prenikajúce cez závesy, vzdialený šum premávky, hučanie vody v bojleri. Mohli by byť Hromnice, akurát moje telo je unavenejšie, moja koža priesvitnejšia. Som menej, než som bola včera.
A...
Adam spí na skladacej posteli.
Chcem si sadnúť, ale nenazbieram dosť sily. „Prečo spíš na skladačke?“
Dotkne sa mojej ruky. „V noci si mala bolesti.“
Roztiahne závesy, presne tak ako včera. Stojí pri okne a pozerá von. Obloha za ním je bledá a vodnatá.

Milovali sme sa dvadsaťsedem ráz a v jednej posteli sme spali šesťdesiatdva nocí a to je kopec lásky.

„Raňajky?“ spýta sa.

Nechcem byť mŕtva.
Týmto spôsobom som bola milovaná prikrátko.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x