bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Odviate vetrom, 2. vydanie

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:2.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.05.2024 02:53

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Odviate vetrom, 2. vydanie

Dramatický ľúbostný príbeh Scarlett O´Harovej a Rhetta Butlera z americkej občianskej vojny dojímal i provokoval celé generácie čitateľov a dodnes patrí k najčítanejším románom. Scarlett, krásnu, rozmaznanú, tvrdohlavú dcéru plantážnika vychovávajú ako pravú južanskú dámu, ktorá sa má podriaďovať prísnym spoločenským zvyklostiam a tradíciám. Jej výbušná povaha sa však proti týmto putám vzbúri, keď sa zaľúbi do romantického Ashleyho Wilkesa a rozhodne sa ho získať za každú cenu napriek tomu, že je zasnúbený s inou ženou. Keď sa Ashley ožení s Melaniou, Scarlett sa z trucu vydá za jej brata. Do ich života však zasiahne vojna. Ashley odchádza do boja. Scarlett s malým synom a Melaniou žijú v Atlante, kde do ich života opäť vstupuje arogantný kapitán Rhett Butler. Scarlett síce prijíma jeho dvorenie, ale lásky k Ashleymu sa nevie vzdať. Až keď Georgiu zasiahne vojna, Scarlett sa zmení. Z vrtošivého rozmaznaného dievčatka sa stane samostatná ctižiadostivá žena, ktorá robí všetko pre to, aby zachránila nielen svoju milovanú plantáž, ale aj životy svojich najbližších. Po smrti svojho druhého muža Franka sa vydá po tretí raz - na veľké prekvapenie a pohoršenie celej Atlanty za Rhetta Butlera. Začína sa ich búrlivé manželstvo plné nepochopenia, sporov a nedorozumení. Stále je tu totiž Scarlettina zakázaná láska k Ashleymu...

Detaily o knihe

Názov: Odviate vetrom, 2. vydanie

Originálny názov: Gone with the Wind

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Moja srdcova zalezitost (Lucia, 3.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knihu Odviate vetrom som prvy krat citala na zakladnej skole, druhy krat na strednej, treti krat na vysokej, skratka raz za par rokov v pravidelnych intervaloch ju s radostou zhltnem na posedenie. V kazdej etape mojho zivota ma zaujalo, rozosmialo ci rozlutostilo nieco ine, s touto knihou som rastla, vyvijala sa a ostane navzdy mojou srdcovkou. A priznavam- cely zivot som beznadejne zamilovana do Rhetta Butlera!

Odviate vetrom (Dominika, 29.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Keď som sa pred pár dňami pustila do čítania knihy Odviate vetrom, ani na um mi nezišlo, že ma tak zaujme. História a konkrétne obdobie spred vyše sto rokov, ktoré je také odlišné od prítomnosti, že sa javí ako presvedčivý výplod detailnej fantázie, nie sú veľmi parketou mojich záujmov. Aspoň to som si donedávna myslela. Opisy Tary, Atlanty, celej Georgie a ďalších štátov, dámskych a pánskych šiat, etikety, ktorej by sme sa v dnešnej dobe len ťažko priučili, mi tak rozprúdili predstavivosť, až ma načisto pohltila atmosféra príbehu zasiahnutého vojnou Konfederácie proti Únii. Strana za stranou mi objasňovala podrobnosti podmienok, za akých prebiehala,spôsob, akým ovplyvňovala životy ľudí, aj aké pocity v nich vyvolávala. Vedomie, že osudy postáv boli raz skutočnými, že krv, bolesť, hlad a bieda vstúpili do mnohých životov, ma nútili o to naliehavejšie ich obracať. Scarlett nebola práve typickou hlavnou hrdinkou. Pôsobila naozaj ako jedna z milióna. Ocenila som postupný vývoj jej osobnosti, na ktorú mal veľký vplyv záhadný, sveta skúsený, ku klebetám ľahostajný Rhett správne predvídajúci vývoj vojny. Spoločnosti bol tŕňom v oku pre svoje trefné poznámky, občas zosmiešňujúco vyjadrujúce len čistú pravdu, ktorú okolie radšej odsudzovalo, než by dopustili, aby naštrbila ich hrdosť, mylné presvedčenia a nádej. Tak je to vlastne aj dnes. Koľkokrát by sme si radšej zapchali uši, než by sme si mali vypočuť nelákavú pravdu; koľkokrát nás vlastná tvrdohlavosť priviedla na hranicu prehry. Táto kniha mi dala do života veľa. Realita bola pri jej čítaní akoby odviata vetrom z mojej mysle. Napĺňali ju len inšpirujúce úvahy a dej majstrovsky napísaný talentovanou autorkou a životom samým.

Klasika klasík... (EvCe, 12.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
..je fascinujúce, že aj po toľkých rokoch, koľko ubehlo od jej vydania, sa táto kniha stále dostáva do rúk (čím ďalej - tým mladších) čitateliek a necháva v nich hlbokú stopu. Ja sama som sa k nej vrátila už asi po 3x...Príbeh, ktorý vás nikdy nebude nudiť, príbeh o ktorom sa toľko popísalo, kritizovalo, ospevovalo, vysmievalo. Všetko tu bolo. A všetko tu aj bude - pokiaľ tu bude Odviate vetrom, pretože táto kniha je klasika klasík a nedá vám vydýchnuť. Pri niektorých pasážach musíte knihu na chvíľu odložiť a nechať si prečítané rozležať v hlave. Rozhodne nepatrí tento príbeh medzi plytké, rýchlo sa čítajúce. Všetko má svoj čas. Rovnako aj táto kniha, na ktorú treba dozrieť. V každom veku a životnej situácií vám ukáže niečo iné, objavíte v nej stále nové a nové pohľady na život, na lásku, na odpustenie, na zabudnutie. Podľa toho, v akej životnej fáze sa zrovna nachádzate. Dovolím si tvrdiť, že tak ako Biblia, tak aj kniha Odviate vetrom by určite nemala chýbať v žiadnej správnej domácej knižnici ;-)

knižná klasika (Martina Putoráková, 2.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Azda ani neexistuje žena, ktorá by nepočula o príbehu lásky medzi Scarlett a Rhettom. Film som videla uz dávnejšie, no ku knihe som sa dostala až teraz, a musím uznať, že hoci filmové spracovanie má niečo do seba, s knihou sa veru porovnávať nedá. Spisovateľka mala ten dar, že dokázala dokonalým opisom deja vtiahnuť čitateľa do búrlivého príbehu lásky medzi dvoma tvrdohlavými ľuďmi. Na jednej strane som hlavnej hrdinke fandila, hlavne vtedy, keď sa v dobe, kedy ženy len vyšívali, či trávili dni posedením pri čaji, rozhodla podnikať a získať finančnú nezávisloť, no vôbec sa mi nepáčilo jej správanie k deťom. Vlastne jej bránili v honbe za bohatstvom a tak ich odstavila na vedľajšiu koľaj. Veľmi sa mi páčil opis prostredia, šiat a zvykov, aké v tej dobe boli samozrejmosťou. Dokonalý knižný zážitok, vrelo odporúčam!

Očarujúci príbeh ! (Petra Pankuličová, 13.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Túto knihu som prečítala pred dvoma rokmi, ale dodnes vo mne prenechala hlbokú stopu. Je to tá najúžasnejšia kniha akú som kedy prečítala. Autorka tak živo opisuje dej, že miestami môžete cítiť vietor na tvári, počuť erdžanie koňov a cítiť prach vojny. Vrelo juodporúčam každému, kto chce mať nezabudnuteľný zážitok :)

Odporúčam! (Veronika, 26.7.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knižku som si prečítala až po prezretí filmu a priam som sa do nej zamilovala! Opisy, charaktery, dej, zápletky... to všetko táto kniha obsahuje v najlepšej kvalite. Margaret Mitchellová dala do odviate vetrom celé svoje srdce ktoré už ani inú knihu nenapísalo. Je to kniha ktorá Vás po 60 stranách chytí a nepustí až do konca. Odporúčam! Nieje to niaká stará vykopávka! Má dej a chytí takmer každú vekovú kategoriu. A mimochodom aj film s Clarkom Gabelom a Vievien Leigh bo na svoju dobu aj túto dubu úžastný! :)

Zážitok (Miroslava Pagáčová, 15.5.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Klasika. Mám len 15, ale práve takéto knihy ma berú. Som zamilovaná do tematiky "juh a sever". A práve táto kniha pohladila moje očakávania. Scarlett je na jednej strane nesmierne rozmaznané protivné dievča, na druhej silná žena, ktorá prežíva dni vojny ako najlepšie vie. Chráni svojich blízkych a aj ľudí, ku ktorým je povinná niečo cítiť. Rhett. Och Rhett! Do jeho charakteru som sa doslova zamilovala. Zlý aj dobrý, milý aj drzý. Je to práve ten typ "zlého chlapa" na aký ženy letia. No a príbeh. Nemusím sa ani vyjadrovať, ako Ma pohltila každá stránka, každý opis šiat, prostredia, dialógy, vznešenosť a kultivovaná drzosť doby. Vojna, nádeje a dezilúzie. To všetko sa pomiešalo a vtiahlo ma do deja. Koniec možno nebol taký, ako romantické duše očakávajú, no podľa môjho názoru to lepšie skončiť nemohlo. Ďakujem skvelej spisovateľke, že mi dala možnosť prežiť vojnu juhu proti severu v jednom z najkrajších knižných príbehov.

Vynikajúca (Ingrid Petríková, 29.11.2009) Odpovedať

vrelo odporúčam
Táto kniha je skvelým oddychovým čítaním. Ja som ju čítala niekoľkokrát a vždy sa k nej rada vrátim.
Všetky komentáre (8)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je päť plus sedem?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Chvíľku stála a pripomínala si niektoré podrobnosti, stromoradie tmavých cédrov, čo viedlo k Tare, trávniky porastené jazmínovými krami, ktorých zeleň sa odrážala od bielych múrov, trepotajúce sa biele záclony. A bude tam aj pestúnka. Odrazu zúfalo túžila za pestúnkou, ako túžievala za ňou, keď bola malým dievčatkom, túžila si položiť hlavu na jej široké prsia, túžila, aby ju hrčovitá čierna ruka pohladkala po vlasoch. Pestúnka, posledné puto s dávnymi časmi.
S odhodlaním svojich predkov, ktorí neuznávali porážku, ani keď sa im zaškerila do tváre, zaťato zdvihla bradu. Ešte môže získať Rhetta. Vedela, že môže. Nebolo chlapa, ktorého by nebola dostala, keď si to vzala do hlavy.
O tom všetkom porozmýšľam zajtra na Tare. Vtedy to už budem môcť vydržať. Zajtra si vymyslím, ako ho zase získať. Aj zajtra je deň.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x