bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Chrámy-Drevené kostolíky na Slovensku

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 16.05.2024 02:58

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Chrámy-Drevené kostolíky na Slovensku

V spontánnych prejavoch tvorcov drevených kostolíkov sa harmonicky spája duchovné i umelecké dedičstvo Východu i Západu. Z tristo sa ich zachovalo asi päťdesiat. Vyrástli pred niekoľkými storočiami uprostred lesov severovýchodu Slovenska. Tvorili a tvoria posvätný priestor, ktorý vyznieva v plnom zmysle a bohatosti až vtedy, keď sa v ňom slávi liturgia, pre ktorú vznikli. Pre starobylosť i aktuálne posolstvo "vyjadrujúce multikonfesionálnu a multikulturálnu symbiózu" bolo v júli 2008 osem z nich zaradených aj do svetového kultúrneho dedičstva medzinárodnej organizácie UNESCO.
Tri štvrtiny zo všetkých zachovaných kostolíkov slúžia gréckokatolíckemu obradu, v ktorom je centrálnym miestom svätyňa oddelená ikonostasom, najkrajším a symbolicky najbohatším prvkom týchto chrámov. Práve ten je aj dominantou fotografií Karola Kállaya a sprievodného meditačného slova Mariána Gavendu. Fotografie i reflexie učia medzi riadkami bežnej reality života čítať duchovné posolstvá. V tom spočíva originálne podanie i stále nová aktuálnosť tohto diela. Knihu dopĺňajú texty Miloša Dudáša, ktorý čitateľovi približuje architektúru drevených kostolíkov.

Detaily o knihe

Názov: Chrámy-Drevené kostolíky na Slovensku

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

skvost (milka, 15.3.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tak táto kniha je skvostom v našej domácej knižnici. Dostala som ju od dcérky na narodeniny a musím uznať, že nič hodnotnejšie a krajšie doma nemám. Z tejto knihy priam dýcha história. A nie hocijaká. Tá naša, Slovenska, obyčajná, pritom však famózna a neopakovateľná. Večer, keď sa chcem niečím nadchnúť, tak si v nej prelistujem a čo to prečítam. Tak sa večer čo večer dozvedám o neuveriteľných miestach, ktoré v našich Slovenských dedinkách opatrujeme. Naozaj som o nich nikde inde nepočula, nečítala, a to už nie som najmladšia. Veď kto kedy, okrem rodákov, počul o Šemetkovciach a o ich kostolíku s nádherným oltárom, či o chráme v Lukove a to ani nevravím o Hraničnom... ÚŽASNÉ. A na leto mám už vyhliadnuté okolité miesta, kde sa pôjdem určite pozrieť a na vlastné oči pokochať. Fotky Karola Kállaya sú dokonalé a bez nich by táto kniha nebola ničím. Tým nechcem podceňovať úžasné komentáre pána Gavendu a Miloška Dudáša. No ako sa vraví, lepšie je raz vidieť, ako stokrát počuť. A tu to platí dvojnásobne. Oceňujem aj preklad do angličtiny. Je skvelý a je to veľmi dobré. Kniha sa tak dá podarovať aj zahraničným priateľom a spropagovať tak našu nádhernú krajinu vo svete.

nádherná (Magdaléna Bernátová, 25.11.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Toto je jedna nádherná, hodnotná kniha. Samozrejme nádherné fotografie Majstra Kállaya. Dýcha z ich veľmi príjemná, pokojná atmosféra týchto kostolíkov. Možno, že tie kostolíky nenavštívite všetky osobne, ale rošírite si obzory a zharmonizujete si dušičku, keď to bude potrebovať.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je šesť deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x