bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Ostrov tučniakov

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 16.05.2024 02:58

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Ostrov tučniakov

Staručký svätec Mael zablúdi na neznámy ostrov, a keďže mu už oči neslúžia, pokladá jeho obyvateľov za ľudí a pokrstí ich. Spôsobí tým problémy Stvoriteľovi a cirkevným otcom, ktorí po dlhých diskusiách v raji napokon uznajú, že omylom pokrstené tučniaky treba premeniť na ľudí...
Takto sa začína história tučniackeho národa - história moderného sveta a západnej civilizácie v kocke, neľútostná svätokrádežná satira i hravá paródia na dejiny Francúzska od počiatkov po "civilizovaný" novovek s apokalyptickým presahom do budúcnosti, pretože história nemá konca a všetko sa cyklicky opakuje, pretože ľudia sú nepoučiteľní... S elegantným nadhľadom a iskrivou iróniou Anatole France obnažuje podstatu všetkého, čo sa vo Francúzsku - a nielen tam - vydáva za vznešené a nedotknuteľné. Jeho trpká utópia už neukazuje šialenstvo jednotlivca, ale organizované šialenstvo ľudí. Pripomína diela Rabelaisa, Swifta i Orwella - vyvoláva smiech aj zimomriavky, a pre nás je viac ako predtým aktuálna.

Detaily o knihe

Názov: Ostrov tučniakov

Originálny názov: L´ile des Pingouins

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Recenzie

Hodnotenie čitateľov

Knihu ešte nikto nekomentoval, budete prvý.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má holub?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Obrátil sa k svojej žene, ktorá kvitla od rozkoše a neverou ešte opeknela, bolestne sa na ňu zadíval a povedal:
- S ním si nemala.
A mal pravdu. V rámci vlády Evelína milovať nemala!
Tak hrozne trpel, že schytil revolver a zreval: "Zabijem ho!" No zišlo mu na um, že minister pôšt a telegrafov nemôže zabiť predsedu vlády, a strčil revolver späť do zásuvky nočného stolíka.
Týždne plynuli, no neutíšili jeho trýzeň. Každé ráno zakryl ranu pancierom silného muža a hľadal v práci a poctách pokoj, ktorý mu unikal. Každú nedeľu odhaľoval busty, sochy, fontány a víťazné oblúky, otváral nemocnice, zdravotné strediská, tržnice, trhoviská a bitúnky, uvádzal do prevádzky železničné trate, artézske studne, prieplavy a kanály, a prednášal rozochvené prejavy. Spaľovaný aktivitou hltal jeden spis za druhým a za týždeň štrnásťkrát zmenil farbu poštových známok. Jednako len dostával také záchvaty žiaľu a zúrivosti, že sa šiel pominúť, a celé dni býval nepríčetný. Keby bol zamestnaný v nejakej súkromnej inštitúcii, hneď by to zistili, ale oveľa ťažšie je rozpoznať pomätenosť či šialenstvo v štátnej správe!

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x