bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Ty si moja bolesť

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 15.06.2024 02:53

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Ty si moja bolesť

Keď mala Hanife 16 rokov, rodičia ju zasnúbili. Svojho manžela spoznala až v deň svadby a onedlho sa im narodila dcéra Ulerika. Rodina však musela utiecť z Kosova, podarilo sa im vybudovať nový život v Nemecku. Rodina sa zdanlivo integrovala do spoločnosti, no manželove násilnícke sklony na seba nedali dlho čakať.
Ulerika zomrela vo veku 16 rokov rukou svojho otca. Bola to vražda v mene cti. Bystrá dievčina bola ako každá iná v jej veku, rada tancovala, pekne sa obliekala, farbila si vlasy, snívala, že sa z nej stane speváčka, a mala priateľa. Tradične vychovaný otec to však nedokázal tolerovať.
Dnes má Hanife Gashiová 38 rokov a svoj život žije v strachu. Napriek tomu sa odhodlala, že viac nebude mlčať. Toto je jej príbeh - príbeh utrpenia uprostred Nemecka.

Detaily o knihe

Názov: Ty si moja bolesť

Originálny názov: Mein Schmerz trägt deinen Namen

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

bolesť (Sisa, 2.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Jednou z mnohých kníh, ktoré som prečítala bola srdcervúca dráma matky, ktorá prežila svoje dieťa. Príbeh Hanifé Gashiovej - Ty si moja bolesť. Môžem povedať, že keď sa mi do rúk dostala táto kniha prvé čo ma napadlo bolo, že och bože, ďalší príbeh obrezanej a nešťastne vydatej dievčiny. Je to smutné, ale takých je veľa. Veľa som od knihy nečakala, ale som rada, že som ju napriek tomu čítala. Mala som pocit, že ja som Hanife. Že ja sa túlam ulicami Kosova, sedím obklopená priateľkami a rodinou a čakám na ženícha, že ja mám sny a plány o tom, ako pôjdem študovať aj keď sa vydám, svet sa mi nezrúti. Cítila som jej strach, jej tlkot srdca, jej smútok a očakávania, že predsa len niečo dopadne dobre. Prešla som jej prvým tehotenstvom aj útekom z Kosova, ich prvými hádkami,nedorozumeniami, bitkami, jej snahou sa osamostatniť. Ja osobne by som tú jej bolesť nezniesla. Viem, že prišli iné deti, práca, pomaly sa odpútavala od muža, ktorý to nezniesol. Plakala som ako malé dieťa, keď Uleriku zabil jej vlastný otec, ja by som ho zabila! Keby niekto takto siahol na moje dieťa. Knihu určite odporúčam, je to nádherný dojemný príbeh a viem, že ostane vo mne ešte veľmi veľmi dlho. Odbivujem túto ženu za jej statočnosť, za jej silu a že sa postavila tradíciam a odolala pokušeniu pomstiť sa za život svojho milovaného dieťaťa. U mňa jedna z top kníh!

Ty si moja bolesť (Katka Hanzelová, 31.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Hanife je albánsko - kosovské dievča, ktoré ako 16 ročné donútia k vydaju za Adema. Jej budúci manžel je 23 ročný mladý muž, ktorý už od začiatku prejavuje svoje sklony k agresivite. Počas vojny sa im podarí emigrovať do Nemecka kde začnú nový život, narodia sa im ďalšie dcéry. agresivita Adema ale nevymizne, ale narastá a začína si ju vybíjať aj na jeho vlastných dcérach.A vyvrcholí to vraždou v mene cti..Ide o jeden z tých lepšie napísaných autobiografických príbehov s pútavým dejom. Celú dobu počas čítania som ale ticho zúrila, že prečo Hanife keď už mohla, neodišla od manžela skôr, jeho správanie bolo veľmi ľahko čitateľné. Klobúk dole nad tým,ako sa rýchlo sa chopila šance a dokázala sa v Nemecku tak dobre adaptovať, zvládla okrem jazyka, kurzov aj autoškolu. Keď sa chce, všetko sa dá, akurát na svoju naivitu doplatila tým najcennejším :/

Smutná skutočnosť (Tatiana Mozdenová, 12.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Pri tejto knihe som plakala skoro stále. Bohužiaľ je stále aktuálne, že tieto zverstvá sa stále vo svete dejú...a vrahovia stále unikajú zákonu. Vrelo odporúčam prečítať všetkým, čo majú záujem spoznať pravú tvár nezmyselných zvykov, ktoré zatemňujú mužské mozgy...

skutočný horor (Andy, 20.3.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Desivý príbeh. Pri čítaní tejto knihy, ale i dávno po tom, ako som ju dočítala, ma doslova mrazilo. Hanife napísala svoj príbeh, aby pomohla iným, no pravdepodobne to pomohlo aj jej vysporiadať sa trochu so stratou dcérky, aj keď nie som si istá, či sa to dá ... Je neuveriteľné, čo všetko dokáže žena zvládnuť, keď "musí". Knihu odporúčam každej žene, ktorej sa zdá, že neexistuje východisko, či už zo vzťahu, v ktorom je im ubližované, alebo "len" cítia, že sa tak môže stať. Vždy sa dá žačať znovu, zdvihnúť hlavu a kráčať ďalej, len to netreba vzdávať. Hanife preukázala vydaním tejto knihy neskutočnú silu a odhodlanie vzoprieť sa. Manželovi. Nezmyselným tradíciám. Zdá sa mi neuveriteľné, že táto vražda v mene "cti" sa udiala v Nemecku v 21. storočí. Zdá sa mi neuveriteľné, že nikto včas nezaregistroval blížiacu katastrofu. Zdá sa mi neuveriteľné, že otec zabije svoju dcéru. Mladú, krásnu, talentovanú...a to všetko pre "česť". Pre mňa neuveriteľné a nepochopiteľné.

H. Gashiová - Ty si moja bolesť (Monika, Nové Zámky, 24.6.2009) Odpovedať

vrelo odporúčam
Uvedený titul som si plánovala zaobstarať už dávnejšie, no nakoniec sa mi to podarilo a nebola som pri jeho čítaní ani trocha sklamaná. Nie je to práve môj najobľúbenejší žáner, no práve jej obsah ma chytil za srdce a prečítala som si ho. Je hrozné a pre človeka, ktorý všetko to, čo si autorka musela vytrpieť, nikdy nezažil, priam neuveriteľné, čím musela autorka prejsť a zároveň je obdivuhodné, že aj keď je dodnes plná bolesti a žiaľu za svojou prvorodenou dcérou, dokázala sa cez to preniesť a podať touto knihou posolstvo aj ostatným ženám, ktoré sú týrané a nevidia východisko a nevedia sa brániť. To, že so všetkými svoju bolesť zdieľa, dokazuje aj to, že je to žena s veľkým srdcom, ktorá aj napriek strate svojho dieťaťa nezostala chladná voči okolitému svetu, ale naopak, povzbudzuje aj ostatné ženy a dievčatá, ktoré sa ocitli v podobne bezvýchodiskovej situácii a ktorých počet je vyšší, ako by sme si mysleli. Preto verím, že prostredníctvom tejto knihy si mnoho žien uvedomí, že všetko závisí len od nich, ich vôle a sily, pretože z každej situácie existuje východisko, len treba zaťať päste a vybojovať si to svoje víťazstvo.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je sedem mínus štyri?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Moja dcéra Ulerika je mŕtva. Zabil ju jej otec. Mala len šestnásť rokov. Áno, nielen v ďalekých krajinách, ale aj uprostred Európy zabíjajú ženy a dievčatá v mene cti. Preto rozprávam o Ulerikinom živote. Je to aj príbeh môjho manželstva. Začalo sa nedobrovoľnou svadbou v Kosove.

Moja kniha má varovať všetky ženy. Neukrývajte modriny pod dlhými rukávmi či šminkami, nepredstierajte, že doma je všetko v poriadku, keď tam zúri peklo! To je Ulerikina posledná vôľa.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x