bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Hovory k sobě

Vydavateľ: Arista-Baset (Nakladatelství Arista)
Jazyk: český
Formát:Kniha
Počet strán:196
Poradie vydania:1.
Zvyčajne posielame do 8-10 pracovných dní 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 25.04.2024 02:56

Lepšia cena: 12,25 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 12,54 € (vrátane DPH)
Bežná cena:14,58 €
Ušetríte: 2,04 € (zľava 14%)
Lepšia cena
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Hovory k sobě

Marcus Aurelius (121-180) je neobvyklým zjevem ve starověkém písemnictví. Proslul jako římský císař (161-180) a zároveň filozof. Vládl ve velmi neklidné, krizové době, plné válečných konfliktů s barbarskými kmeny, jež útočily na římskou moc. Při výpravě na sever proti Markomanům se r. 179 dostal až na území dnešního Slovenska do oblasti Trenčína. Byl velmi vzdělán a literárně činný. Jeho filozofickou orientaci významně ovlivnilo studium děl stoika Epiktéta.

Dochovala se od něj mj. latinsky psaná korespondence, ale největšího ohlasu dosáhl soubor jeho řecky psaných krátkých filozofických úvah a poznámek, jež si pořizoval během válečných výprav. Byly nazvány Ta eis heauton (?? ??? ??????), česky Hovory k sobě. V nich osobitým způsobem shrnul své myšlenky o lidském údělu a smyslu existence, s maximálním důrazem na etické otázky. Zdůrazňuje v nich pomíjivost lidského bytí, neustálou změnu, vznik a zánik, a odvolává se na princip přirozenosti, na předurčenost všech živých bytostí a jejich rovnost.

Hovory k sobě patří k nejúspěšnějším titulům Antické knihovny, v klasickém překladu Rudolfa Kuthana zde vycházejí již potřetí.

Detaily o knihe

Názov: Hovory k sobě

Objednávací kód NA344703

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Hovory k sobě (Mária Takáčová, 31.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Malá útla knižka napísaná formou zápiskov, ktoré pôvodne neboli určené pre oči iných ľudí. Je veľkým šťastím, že sa poznámky Marca Aurelia zachovali a my si tak môžeme prečítať o čom uvažoval rímsky cisár vo svojom každodennom živote. V Hovoroch sumarizuje svoje životné skúsenosti a ponára sa do úvah o podstate života, sveta a o jeho princípoch. Okrem vlastných názorov uvádza i množstvo myšlienok iných filozofov, najmä stoikov, čo svedčí o jeho mimoriadnej vzdelanosti. Je obdivuhodné, že samotný cisár so všetkými svojimi možnosťami a príležitosťami žil podľa cnostných zásad, ktoré hlása filozofia stoicizmu. Vo svojich zápiskoch spomína, že ich začal písať „v krajine Kvádov nad Grannou“, pričom tak v tom čase Rimania označovali rieku Hron. Pri čítaní tejto knihy si vždy pomyslím na to, že ak raz budem mať príležitosť a budem neďaleko Hrona, túto knihu si vezmem so sebou a aspoň jej časť si prečítam na brehu tejto rieky, tam, kde tieto nadčasové myšlienky pred 2 000 rokmi vznikli. Ani po tak dlhom čase však nestratili aktuálnosť a pri ich čítaní vždy nachádzam nové významy a prekvapuje ma ich univerzálna platnosť. Je to trošku ťažšie čítanie, keďže je napísaná formou osobných poznámok. Nad každou myšlienkou je potrebné opakovane sa zamyslieť a analyzovať jej možný hlbší význam, ktorý je zväčša ukrytý „medzi riadkami“. Toto dielo vám však pri každom ďalšom čítaní odkryje vždy nové tajomstvá a tak nikdy nemáte pocit, že znovu čítate tú istú knihu.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je päť mínus jeden?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x