bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Kafka na pobřeží - 2.vydání

Vydavateľ: Odeon CZ (EUROMEDIA GROUP, a.s.)
Jazyk: český
Formát:Kniha
Poradie vydania:2.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 25.04.2024 02:55

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Kafka na pobřeží - 2.vydání

Patnáctiletý Kafka Tamura žije s otcem v centru Tokia; rozhodne se najít matku a sestru, které před mnoha lety zmizely, a uteče z domova. Skrývá se v knihovně v malém městečku, kde pozná stejně "podivné" kolegy. Párkrát se mu zdá, že matku zahlédl, ale je to mýlka. Setká se i s chlapíkem připomínajícím Forresta Gumpa: neví, jak si koupit lístek na vlak, nezná jméno premiéra, zato rozmlouvá s kočkami… Murakamiho román je další, moderní verzí příběhu o Oidipovi. Hrdina se pokouší uniknout otcovskému (oidipovskému) proroctví: Jednou zabiješ svého otce a jednoho dne budeš spát s matkou. Autor se soustředí na osud dvou individualistů, kteří se nedokážou zařadit do společnosti. Jak bývá u autora obvyklé, dílo obsahuje narážky na kulturní ikony euroamerické kultury, nechybí prostředí bordelů, barů ani fantaskní prvky. Po veleúspěšném Norském dřevu Murakami osvědčil, co skvěle umí: "mix" příběhů a nevtíravé propletení japonské a západní mentality.

Detaily o knihe

Názov: Kafka na pobřeží - 2.vydání

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Kafka na pobreží (Petra Kopáčová, 12.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Haruki Murakami - jeho knihy sú ako droga, len jedna proste nestačí a chcete viac a viac. "Zabiješ svojho otca a vyspíš sa so svojou matkou a sestrou." Proroctvo a zároveň kliatba, ktorú vyriekol otec nad svojim synom. Keď chlapec - Kafka Tamura dovŕši 15 rokov, zbalí sa a odíde z domu. V autobuse sa stretáva so Sakurou (myslí si, že by mohla byť jeho sestrou) a potom sa ukrýva sa v knižnici, kde spoznáva knihovníčku Saeki (ženu, do ktorej sa časom zamiluje, aj keď má už 40 rokov a zároveň ju podozrieva, že to ona je jeho matka, žena, ktorá keď odchádzala so sebou vzala svoju adoptovanú dcéru a nie jeho, aj keď on bol mladší a jej skutočný syn) ďalej spoznáva pána Óšimu (pomocníka Saeki, vyzerá ako obyčajný muž, v skutočnosti je to ale žena a gay). Kafka uteká pred veštbou, no v deň, keď sa v lese prebudí s krvavou škvrnou na tričku je zavraždený jeho otec. Kniha je rozdelaná do dvoch na prvý pohľad nesúvisiacich dejových línií. Prvý pojednáva o mladom chlapcovi a druhá 60-ročnom Nakatovy, ktorému sa v dectve prihodila zvláštna udalosť od ktorej je Nakata hlúpi, k šťastiu mu stačí raz za čas zjesť úhora a rozprávať sa s mačičkami. Kniha má v sebe mnoho otázok, ale žiadne odpovede, je na našej fantázií, ako si všetko vyložíme. Má toľko surrealistických prvkov, no všetko do seba perfektne zapadá, aj keď to zo začiatku nie je zrejmé. Úplne obyčajné postavy, no každá z nich skrýva neuveriteľné tajomstvo. Akoby jedna polovica človeky žila na tomto svete, ale tá druhá na mieste, o ktorom nik nemá ani poňatia. Hľadajú svoju druhú polovicu (ako napr. pán Nakata druhú polovicu svojho tieňu, oň prišiel vtedy, keď ohlupol. Verí, že keď ho nájde, bude zas ako predtým.) Odporúčam priaznivcom fanasty (nie fanúšikom čarov, upírov a podobných vecí)a tiež tým ktorý sa radi ponoria do úplne iného sveta, do ktorého je bránou každá z Murakamiho kníh, rovnako ako aj Kafka na pobreží (zasa tu nájdeme odkazy na západnú kultúru, čiže knihy, ale hlavne hudbu.

Haruki Murakami - má ruky nad mrakami (Michaela Töröková, 20.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
takto nazval môjho obľúbeného autora môj manžel, keď mi knihu daroval :). Nevedela som, čo mám čakať, ale sklamaná som nebola. Opäť je tu niekoľko dejových línií, ktoré sa v dôležitom okamihu pretnú a zmenia osudy hlavných postáv. Oidipov motív je samozrejme ľahko čitateľný. Mne sa však páčili postavy, ktoré neboli ploché... hlavne jednoduchý pán Nakata, ktorý až taký jendoduchý nie je, lebo rozumie reči mačiek a má veľmi dôležitú úlohu. Akú, to sa vyrieši na záver. Súvisí s tým aj akási záhadná udalosť, ktorá sa udiala na obyčajnom školskom výlete. Ale je to klasický Murakami, takže nič nie je spočiatku jasné... Páčila sa mi aj postava Ôšima, takisto aj slečny Saeki, ktorá zložila kedysi pieseň Kafka na pobreží (a podľa nej má kniha názov), a samozrejme mladý Kafka, ktorý sa riadi radami svojho staršieho alter ega a je príbehom unášaný... a podobne ako Oidippus, ani on nevie zmeniť nevyhnutné, len odhalí, to, čo bolo skryté.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je tri plus sedem?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x