bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Knihy od autora Giuseppe Tomasi di Lampedusa

Palermský rodák Giuseppe Tomasi di Lampedusa (1896 – 1957) sa celý život chystal napísať román o svojom pradedovi astronómovi, ktorý by zároveň zachytával jeden z najvzrušujúcejších okamihov talianskeho obrodenia, slávnu Garibaldiho výpravu s tisícimi dobrovoľníkmi na Sicíliu v roku 1860.

Gepard vyšiel v roku 1958 po autorovej smrti a ihneď si získal srdcia čitateľov. Odmenili ho cenou Strega, preložili do väčšiny svetových jazykov a v roku 1963 vytvoril Luchino Visconti jeho filmovú verziu s Burtom Lancasterom v úlohe dona Fabrizia a s Claudiou Cardinale a Alainom Delonom v úlohách mladých zaľúbencov, zbohatlíckej krásavice Angeliky a šľachtica revolucionára Tancrediho, ktorého životná devíza nám znie povedome: „Ak chceme, aby všetko ostalo tak, ako je, musí sa všetko zmeniť!“

Výnimočnosť Lampedusovho umeleckého činu je zrejmá i dnes, a takisto jeho nadčasová aktuálnosť. Striedanie moci a kľúčové problémy v prelomovom období zjednocovania Talianska autor zobrazuje očami aristokrata nielen pôvodom, ale najmä duchom. Jeho jasnozrivý, a preto osamelý knieža zo Saliny patrí k najfascinujúcejším postavám európskej literatúry konca novoveku. Komorný príbeh osvieteného a múdreho jedinca uprostred masy nevedomých, no rozumných, je preniknutý vedomím neodvratného zániku vlastnej triedy a „nemennosti“ sicílskeho údelu. Bolestné rozjímanie nad zmyslom života však nadľahčuje humor a sebairónia, ako aj clivá neha a poézia vo vycizelovanom románovom tvare.

Gepard vychádza v prepracovanom preklade Michaely Jurovskej podľa nového a definitívneho (zrevidovaného) vydania talianskeho originálu z roku 2002.

Neboli nájdené žiadne knihy od tohto autora odpovedajúce daným kritériám.

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD

Zasielanie noviniek zdarma na váš e-mail


x