bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Knihy od autora Bowles Paul

Americký spisovateľ Paul Bowles (30. 12. 1910 v New Yorku - 18. 11. 1999 v Tangeri) upriamil svoj životný aj umelecký program na dotyky s európskou a severoafrickou kultúrou. Patril k skupine spisovateľov a umelcov zgrupovaných v Paríži okolo avantgardnej literátky Getrudy Steinovej, na ktorej radu navštívil spolu so svojím priateľom, hudobným skladateľom Aaronom Coplandom, Maroko, Alžírsko a Tunisko, a potom vyše päťdesiat rokov prežil v Maroku.

Napriek sporadickým literárnym pokusom sa sprvu venoval najmä hudobnej tvorbe (komponoval baletné a operné diela, sonáty, vokálnu a scénickú hudbu) a stal sa uznávaným skladateľom. Až roku 1945 sa vrátil k svojmu pôvodnému záujmu o literatúru. Jeho prvý román Chránenci neba (1948) sa stal významnou literárnou udalosťou (režisér Bernardo Bertolucci sa k nemu vrátil filmovou adaptáciou roku 1990, v ktorej sa Bowles predstavil aj herecky v epizódnej postave).

Postupne vyšli jeho ďalšie romány Nech zíde dolu (1952), Pavúčí dom (1955), Vysoko nad týmto svetom (1966) a Ďaleko od domova (1991). Bowles je zároveň autorom desiatich poviedkových kníh, štyroch básnických zbierok, cestopisov a autobiografie. Prekladal najmä z marockej literatúry, ale aj existencialistov, napríklad Sartra. Medzi jeho blízkych priateľov patrili americkí bítnici Allen Ginsberg, William S. Burroughs a Gregory Corso.
Zobrazujem: 1 až 1 z 1
Zobraziť po: 5 | 10 | 20 | 40 | 80

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD

Zasielanie noviniek zdarma na váš e-mail


x