bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Edícia:Edícia svetový bestseller
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:328
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 18.03.2024 02:52

Lepšia cena: 11,68 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 11,95 € (vrátane DPH)
Bežná cena:13,90 €
Ušetríte: 1,95 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 9,70 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol

Ak nemáš čo povedať, čuš! 

Po prečítaní tejto knihy neveriacky krútite hlavou a pýtate sa: „Akú fantáziu, do čerta, musí mať jej autor?“ Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol určite len tak ľahko nezmizne z vašej knižnice. Alebo áno?

„Nemal som sto rokov po celý život. Je to pre mňa celkom nové.“ 

Allan Karlsson má sto rokov, a čuduj sa svete, na umretie sa necíti -  i keď, povedzme si úprimne, od muža v jeho veku sa to očakáva. Nikdy nepatril k náročným ľuďom, „chcel posteľ, poriadne jedlo, niečo robiť a v pravidelných intervaloch kvapku pálenky.“ A ako to už býva, just dostal viac...

„Rozmýšľam o jednej veci,“ povedal Allan.
„Čo?“ nahnevane sa spýtal Stalin.
„Nechceli by ste si oholiť tie fúzy?“
Tým sa večera skončila, pretože tlmočník omdlel.

Láskavý humor a situácie, v ktorých sa hlavný hrdina ocitá, vás úprimne rozosmejú, lebo hoci sa o to nijakým zvláštnym spôsobom nepokúša, ocitá sa v centre udalostí, čo menia dejiny. Stretol sa s Francom, Trumanom, Mao Ce-tungom, Stalinom a Churchillom. Osobne poznal prezidentov Johnsona a de Gaulla. Prežil gulag, zachránil život Einsteinovmu nevlastnému bratovi, pôsobil ako agent CIA, Rusom prezradil návod na zostrojenie atómovej bomby, prešiel Himaláje a objavil recept, ako z kozieho mlieka vyrobiť pálenku (na tento objav bol obzvlášť hrdý). Pritiahnuté za vlasy? Na prvý pohľad možno, autor však udalosti dávkuje v stráviteľných množstvách a vy mu to zhltnete aj s navijakom.

„S nevinou je to všelijako, podľa toho, z čej perspektívy sa na to pozeráte.“

V knihe sa prelína minulosť s prítomnosťou. Storočný starček, ktorý ušiel z domova dôchodcov sa v malom mestečku stal senzáciou. Pátra po ňom polícia a investigatívni novinári. Z jeho zmiznutia má úprimnú radosť asi len sestra Alice, ktorá bola s Allanom na nože od prvej chvíle, keď sa jej opýtal, či sa „človek bez jej dovolenia môže vysrať.“

„Na dobrodružstvo nikdy nie ste starý.“ Veru nie. Ani na krádež kufra s 50 miliónmi, ani na boj so zločineckým gangom alebo skamarátenie sa so slonom. Pardon, slonicou. A dokonca nikdy nie ste starý ani na manželstvo. Allan sa ženil, keď dovŕšil 101 rokov. S Amandou sa „mali vždy o čom rozprávať a za ruky sa držali obzvlášť pevne. Kvôli rovnováhe.“

„Nič nie je večné, možno iba všeobecná hlúposť.“

Zo švédskeho originálu Hundraåringen som klev ut genom Fönstret och försvann (Pocketförlaget, Stockholm 2009) preložila Jana Melichárková.

Dostupné verzie titulu

Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol Elektronická kniha

Výhodná ponuka

Detaily o knihe

Názov: Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol

Originálny názov: Hundraaringen som klev ut genom fönstret och försvann

Objednávací kód NA201853

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Čitateľské recenzie

Všechny recenze (10)

Hodnotenie čitateľov

hodnotenie (Andrea Grofčíková, 20.4.2022) Odpovedať

neoslovila ma
Od tejto knihy som mala vysoké očakávania, pretože sa o nej jedným časom veľa rozprávalo a aj preto, že príbeh napísal severský autor. Avšak, zostala som sklamaná. Mňa nebavila, do čítania som sa nútila a čakala som, kedy sa príbeh konečne skončí, aby som knihu mohla odložiť späť do poličky a viac ju nevytiahnuť.

Tak toto je veľdielo! (Ropko, 8.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tak táto kniha ma doslova odfúkla do tramtárie, tak dobre som sa v živote nikdy nenasmial, ako pri čítaní tohto Diela s veľkým D. Pre mňa osobne top dielo! :D Allan Karlsson celý svoj život žil úžasne jednoduchým spôsobom, úprimne, robil čo iloval a ničím sa nezaťažoval. Vedel si ho užiť a vedel ho aj prežiť, nie len prežívať. Krásna kniha, ako aj pokračovanie. ... no a tie prelínačky prítomnosti s minulosťou, to je "dovidenia" :D

najlepší starček (Jana Špaleková, 20.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
precestovala som sním celý svet, všetko som mu uverila a všetko som sním prežila, vela humoru uplne super, za prvý večer som dala 7 kapitol a keď som na druhý deň rozprávala manželovi o čom to je , tak začal čítať i on, a to naposledy čítal tak pred 20 rokmi nejakú knihu :-D

Veľmi milé čítanie! (Beťa Parobková, 7.6.2016) Odpovedať

príjemné čítanie
Storočný starček je presne ten typ knihy, ktorý by som odporúčala všetkým, ktorý majú práve zlú náladu! :) Všetko v nej bolo napísané priamo, ale v odľahčenej forme a aj preto som sa na knihe veľmi zabavila. Humor autora mi pekne sadol a príbeh, ktorý stále odbiehal z jedného pohľadu k druhému, ma vtiahol do deja a každú stránku som s nadšením hltala! :) Vždy, keď som si myslela, čo sa stane, tak na ďalšej strane sa mi to ani raz nepotvrdilo, takže o prekvapenie som vôbec neprišla! Veľmi pekné a milé čítanie, ktoré mi padlo vhod v letných dňoch! :)

Stroročný starček.... (zuzana novotná, 6.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Úžasná knižka od ktorej sa nedá odtrhnúť. Mala som ju požičanú z knižnice no zaujala ma natoľko že som ju musela mať aj vo svojej knižnici. Neskutočný príbeh ktorý som doslova hltala. S každou stránkou som bola viac a viac zvedavá ako to pokračuje. Som čitateľkou krimi ale takáto oddychovka veľmi poteší....

Zmena prichádza v podobe 100-ročneho Allana. (Simona Marková, 3.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol je trefný názov pre túto uletenú knihu. Táto kniha potvrdzje že vek je iba čislo. V knihe sa vratime do minulosti, ale vačšinu času budeme v prítomnosti.Tento storoťný starček menom Allan zažil v minulosti toľko zaujímavych vecí, ktoré su miestami až neuveriteľné. Čítanim tejto knihy zistite že život ma zmysel v každom veku. Váš život sa može zmeniť v každej sekunde vášho života dokonca aj keď iba musíte postražiť kufor. Táto kniha.. Čo dodať. Musíte si ju prečítať. PS: Kniha obsahuje čierny humor, vulgarizmy. Takže ak čierny humor nieje vaša šalka kávy asi si tuto knihu moc neužijete.

Vtipná (Barbora, 3.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Niektoré knihy sú písané tak, že kým prečítate jednu stranu, zaberie to dosť času. To nie je prípad Storočného starčeka. Kniha sa čítala ľahko ako pierko a bola vtipná. Celý dej sa niesol v iracionálnom duchu. To čo prežil počas jedného storočia Alan je absurdné a to nehovorím o tom ako sa zo všetkého vylízali na konci knihy. No napriek tomu je to najlepšia humoristická kniha akú som kedy čítala. Autor ma skvelý zmysel pre humor - odporúčam aj Analfabetku.

fajn (Monika, 1.6.2016) Odpovedať

príjemné čítanie
Knihu som precitala pomerne rychlo, dobre sa citala, ale treba sa naladit na styl pisania a humoru. Niektore hostorky boli usmevne, take lahke citanie. A starcek mal naozaj zaujimavy zivot :)

Zažite dobrodružstvo so storočným starčekom (Kristína Dudziaková, 31.1.2015) Odpovedať

príjemné čítanie
Humor a situácie, v ktorých sa hlavný hrdina ocitá, vás úprimne rozosmejú, lebo hoci sa o to nijakým zvláštnym spôsobom nepokúša, ocitá sa v centre udalostí, čo menia dejiny. V knihe sa prelína minulosť s prítomnosťou. Starček, ktorý ušiel z domova dôchodcov na svoje 100 ročné narodeniny a tým zmeškal aj svoju oslavu, sa v malom mestečku stal senzáciou. Pátra po ňom polícia a investigatívni novinári. Z jeho zmiznutia má úprimnú radosť asi len sestra Alice, ktorá bola s Allanom na nože od prvej chvíle. Počas Allanovom úteku stihne niekoľko vecí.Ukradnúť kufor s 50 miliónmi,bojovať so zločineckým gangom,nájsť troch spojencov a taktiež- skamarátiť sa so slonicou Sonjou. Allan sa taktiež oženil,keď mal 101 rokov s Amandou. Kniha sa mi páčila.I keď ma minulosť nudila. Je to oddychová kniha,ktorá určite stojí za prečítanie. Každopádne je to milá, zábavná a oddychová kniha.

Úžasná kniha (monika, 24.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
kniha veselá, plná absurdných situácií, tak absurdných, až by mohli byť skutočné :-D

Zaujímavá kniha (Adela, 20.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Je to zaujímavá kniha plná rôznych absurdných situácií, "historických" udalostí, zvratov, nečakaných prekvapení. Rozhodne ju odporúčam prečítať, už som ju aj požičala na čítanie mojej rodine :)

úžasne vtipné (Kornélia Bobáľová, 17.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Zábavné čítanie, humorné situacie, premyslený akčný dej, dramatické zvraty, prelínanie minulosti so súčastnosťou. Perfektné dielo. Teším sa na ďalšie knihy od tohto autora.

"Pustila som sa do nej a už ju nepustila!!!" (Miriam Brišová, 11.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha s názvom, ktorý hneď na prvý pohľad zaujme. Názov vlastne prezradzuje hlavnú pointu celej knihy, ktorá má originálny humor. Výbuchy smiechu boli pravidlom. Plus si človek pripomenie históriu 21. storočia. Dosť ma pobavila...Taký štýl písania mi veľmi vyhovoval, mám rada rôzne druhy kníh, ale ako oddychovku by som určite odporučila túto knihu. Nachádzala sa v mojej čítačke dlhší čas a prišlo skúškové obdobie, ktoré je pre čitanie kníh vždy najvhodnejšie :D tak som sa do nej pustila a už ju nepustila :)

o starcekovi (Katarina Magyarova, 9.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Rychle, humorne citanie, dobra oddychovka

Zábavné dobrodrúžstvo s Alanom (Kristína Dudziaková, 8.1.2015) Odpovedať

príjemné čítanie
V knihe sa strieda minulosť s prítomnosťou. V minulosti sa dozvieme čo robil Alan, keď bol mladší a aké dobrodrúžstvá zažil. Minulosť má, žiaľ, moc nebavila, ale pokiaľ vás zaujímajú dejiny, bude sa vám to páčiť. No prítomnosť? Tá bola, dokonalá? Snáď na každej stráne sa zasmejete. A to, čo zažíva Alan, je skvelé. Zasmejete sa ako nikdy predtým. Do knihy sa tak vžijete a budete si myslieť, že ste tam s Alanom. Je len na vás, či sa rozhodnete stráviť s ním zábavné dobrodrúžstvo alebo nie :).

uzasna kniha (Janka Brišová, 7.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Naozaj odporucam, vtipne, plne prekvapeni, zvratov...navodov ako brat situacie, ktore nam zivot prinasa...:), jednoducho kniha, ktora sa neda odlozit.

=) (Zuzana Palušáková, 6.1.2015) Odpovedať

príjemné čítanie
Túto knižku sme mali doma dlhšie kým som sa k nej dostala. Pri čítani knižky som sa zabavila. Pekne ukazuje, že život je o imrpovizácii a často o udalostiach ktoré sa náhodne udeju. Nik nevie čo mu deň prinesie presne ako to nikdy nevedeli ani hlavný hrdinovia knižky. Niekedy sú to úsmevné situácie inokedy nie moc príjemné. Vtipné je aj dosadenie slona do príbehu :) nakoľko je tam ako domáce zvieratko.

Pecka (Janet, 4.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
čítala som ju 2x, ale pobaví a pripomenie, že je to realita-ráno nevieš, čo ťa čaká :) oddychovka a moja srdcovka.

Super kniha, odporúčam! (Adriána, 4.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha na ktorú som sa veľmi tešila! Veľmi dobre a humorne napísaná. Prečítala som ju za pár hodín. Pri príhodách storočného starčeka sa nedá neusmievať. Vrelo odporúčam.

fajn (Ivan Hlavac, 4.1.2015) Odpovedať

príjemné čítanie
Čakal som oveľa viac, keďže to bol taký bestseler. Ale bolo to celkom fajn čítnie. Miestami pobavilo. Analfabetka bola však lepšia. A Napriek tomu odporúčam prečítať.

Čo na nej ľudia vidia? (Monika Hencová, 3.1.2015) Odpovedať

neoslovila ma
Knihu mám doma už rok a nedokážem ju dočítať aká je príšerne nudná. Ako môže byť bestseller? A nedávajú jej ľudia 5 hviezdičiek iba pre tú zlatú nálepku? Pre mňa naozaj nezaujímavé a nudné čítanie. A to prelínanie dejov ma rozčulovalo.

zaujimava (Katarína Giertlová, 30.10.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Od tejto knihy som očakávala niečo oveľa viac, kedže to bola veľmi dobre ohlasovaná kniha. Návet a myšlienka super ale príliš veľa minulosti a niektore pasáže boli až nudné. Ale niektoré zasa veľmi smiešne. Určite si kúpim aj Analfabetku :)

Forrest Gump starší (Lucia Lieskovanová, 13.9.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kto čítal Forresta tomu Allan od začiatku "prirastie" k srdiečku.Je to skvelý,zábavný príbeh.Prelínanie prítomnosti s minulosťou a zážitkami a skutkami,ktoré vykonal Allan je pri čítaní pútavé,vtiahne do deja.To ako navrhoval,aby sa Stalin oholil.......:o) Je to taká učebnica dejín - s nadhľadom samozrejme.Autor však odhaľuje /s dávkou cynizmu/aj tú skutočnosť,ktorá sa možno niekomu nebude páčiť.Mnoho udalostí a rozhodnutí "vodcov" doby bolo postavených na hlavu. Knižku určite odporúčam prečítať.Oddýchnete si pri nej,zabavíte sa a vyčaruje vám úsmev na tvári.

vynikajuca (Janka Ondrejková, 30.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
ked nastal boom tejto knihy tak som si myslela,z eto bude hlupost,kupila som si ju az teraz len zo zvedavosti,ze precitam ked uzz je taka uzastna a poviem vam ona je naozaj uzastna,je plna humoru,smiala somsa od zaciatku do konca,manzel na mna divne pozeral,ze ako sa mozem tak smiat pri knizke ,ale ked ju cital aj on dopadol rovnako,nic som nepocula len rehot :) je az neuveritelne ake situacie autor dokazal vymysliet,cloveku sa az rozum niekedy zastavoval,ze ako ho to mohlo napadnut,no proste super knizka ktoru mozem vsetkym lenn odporucit

Vtipná (Nikola Hamarová, 29.5.2014) Odpovedať

príjemné čítanie
No čo k nej dodať.. Kniha je už pomaly fenomén.. Nečítam tento žáner, ani neznámych autorov, ale rozhodla som sa ju kúpiť kvôli veľkej reklame. Páčila sa mi aj samotná obálka. Niekedy sa mi možno kniha čítala ťažšie a jej čítanie mi trvalo dlhšie, ako pri iných knihách, ale inak bola zábavná, až nereálna. Miestami absurdná. Niekedy som sa naozaj musela smiať. Ale oceňujem, nápad veľmi dobrý. Určite neľutujem jej kúpu. Práve naopak, chystám sa kúpiť aj druhú knihu od autora Analfabetka, ktorá vedela počítať.

Dobrá kniha plná humoru nestarne - aj ak je napísaná o starom mužovi :) (Ivanka, 25.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knihu som si zakúpila počas boom-u a aj keď z nejakého dôvodu ma väčšina bestsellers nechytá, predsa táto ma akosi zaujala. Možno preto, že spisovateľom je Jonasson - švéd. Teda úplne iná kultúra ako sme doteraz zvyknutí (väčšinou Anglicko, Amerika a naše Slovensko). A keď aj iná kultúra tak aj iný štýl písania. A veru po prvých stranách sa to potvrdilo. Prelínanie minulosti s prítomnosťou v kapitolách boli veľmi zaujímavo napísané, vôbec to neruší a nepôsobí chaoticky. Práve naopak. Vťahuje to čitateľa do originálneho a vtipného príbehu, ktorý stojí za to prečítať a tak prežiť (opäť) so starým Allanom. Kniha je originálna nie len samotnými situáciami a skladbou, ale aj charakterom starčeka a už tým samotným - že ide o starčeka. Tým to dáva akýsi nový pohľad aj pre mladého človeka na starobu a prežívanie starých ľudí v modernej dobe. Odporúčam knihu prečítať každému od 15 rokov. A kto aj nepatrí medzi ľudí, čo radi čítajú po tejto knihe ich táto záľuba dostane a siahnu aj po Jonassonovej novinke - Analfabetke. Ale to je už iný príbeh :)

Kniha vs. film (Edina, 24.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Včera sme si s priateľom pozreli film Storočný starček. Knihu som si prečítala v novembri, a veľmi sa mi páčila, je neuveriteľné ako môže mať autor takúto fantáziu. Aj film bol zábavný, lenže ako to všetci milovníci kníh poznajú film je iba slabý odvar knižného príbehu. Priateľ knihu nečítal a veľmi dobre sa zabával na príbehu storočného Alana :) Určite si kúpim aj ďalšiu knihu autora.

Dobré čítanie (Jolana Sadvarová, 23.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Potom,ako bola táto novinka veľmi propagovaná,som bola veľmi zvedavá,či bude naozaj aj taká dobrá.Áno,je dobrá,prelína sa v nej minulosť Allana s prítomnosťou,čo oceňujem,ľahšie sa v tom čitateľ orientuje,niekedy až neuveriteľné kam všade život zavial tohoto muža a ako s nadhľadom a vtipom sa nad všetkým dokázal povzniesť a z každej situácie vyťažil čo najviac pre naberanie skúsenosti...Nemá chybu,veľmi dobré čítanie a už sa teším na nedeľu,kedy uvidím film a budem môcť porovnať,čo bolo lepšie..

originálna kniha (Nika, 22.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Je to tak trochu zmes . Hlavne humoru , detektívky a histórie . V tejto knihe sa prelínajú dve časové línie , no vôbec to neničí zážitok z deja , dokonca ešte o to viac je pútavý . Neuveriteľné , ako autor dokázal skombinovať toľko historických udalostí a nepôsobilo to chaoticky . Svetové dejiny opísané tak zábavnou formou inde nenájdete . Aj Allan je veľmi sympatická hlavná postava , už len jeho postojom. Nič ho neštve , zo všetkým si nejak poradí, dokáže vidieť všetko s humorom . Vlastne celá kniha je prepletená nesileným humorom ktorý chytí každého. Veľmi pohodové čítanie, dobré na relax. Autor má úžasnú fantáziu a vynaliezavosť. Odporúčam .

Odporúčam čítať každému (Duša, 21.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
...po dlhom čase sa mi konečne dostala do rúk (alebo do postele?) kniha, ktorú som priam zhltla. Čítala sa výborne a kvôli nej som ostávala hore dlho do noci. Aj keď je príbeh vymyslený, hrdina sa vám vryje pod kožu, aj keď kadečo povyvádza, je vám stále sympatický. Na vyše je príbeh veľmi vtipný, nápaditý a príjemný. Pripomínalo mi to trochu Forresta Gumpa....tak dočítania!

Nikdy predtým (Simona Bagová, 19.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Naozaj, nikdy predtým som takúto knihu nečítala. Usmievavý očarujúci príbeh, ľahké a nauveriteľne vtipné čítanie vhodné pre ľudí, ktorí majú radi drsní, čierni i jemne intelektuálni humor - každý si u Starčeka nájde to svoje. Aj to, čo vyznievao neuveriteľne, tu vyznieva skoro "veriacky". Knižku som vyhrala od bux.sk ešte v predtlačenej mäkkej forme, no čítala sa skvelo a už pešla rukou nejdného môjho priateľa. Zvonku ošúchaná, no obsah stále skvelý. Presne ako starček Allan - kto ho stretne, nech sa má na pozore. či už negatívne alebo pozitívne, celkom určite zvrtne jeho život hore nohami. Musím povedať, že ak jed obyčajne čítavam skôr romantiku alebo historické knihy, tu bolo z každého rožku trošku. Avantgardná severská kniha, ktorá v sebe skrýva koomédiu, krimi, romancu i sarkazmus naraz - to je Storočný starček, ktorý... je skvelou voľbou na čítanie :)

Oddychovka (Veronika Fujáková, 17.5.2014) Odpovedať

príjemné čítanie
Pripomína mi to Foresta Gumpa s jeho nereálnymi a náhodne sa udianými príbehmi, keďže všade bol, s každým sa stretol a všetko videl pričom nevie ako a prečo. Vtipné, trefné, trúfalé, ale k dokonalosti tomu chýbal hlbší zmysel. Ale ako oddychové čítanie vhodné :)

Palec hore pán Jonasson ;) (Patrícia, 15.5.2014) Odpovedať

príjemné čítanie
Allan Karlsson sa rozhodol odísť bez ohlásenia. Všetko aj napriek tomu, že dnes sa v domove dôchodcov oslavujú jeho presne sté narodeniny. A zmizol naozaj originálnym spôsobom. Vyliezol z okna. Ani nevedel kam vôbec chce ísť. Nohy ho viedli na autobusovú stanicu, kam aj potom šiel. Mladý chlap ho na stanici požiadal, či mu postráži obrovský kufor, pokiaľ on vykoná potrebu. Ako inak súhlasil. Len tak, z nenazdajky ho napadlo, prečo by som si nemohol ten kufor zobrať? Možno je v ňom užitočné teplé oblečenie. Nanešťastie ho zobral. Potom nastúpil na autobus, ktorý išiel nevedno kam. Tu sa začína dobrodružstvo storočného starčeka. Kapitoly sa striedajú tak, že raz je tam súčasnosť, inokedy minulosť. Minulosť je písaná od roku 1905 po 2005. Teda od Allanovho narodenia. Keďže mu rodičia zomreli keď bol ešte malý, tak sa učil a žil sám. Našiel si zamestnanie a pokračoval v živote ďalej. Čo sa týka jeho putovania, tak je to vážne zaujímavé. Samotné putovanie z miesta na miesto z jedného kontinenta na druhý. Od Mexika, Spojené štáty cez Španielsko, Francúzsko, Švédsko po Rusko, Kóreu a Bali. Autor nás nešetrí dejepisom a poznávaním čias z pred sto rokov. Už len keď si pomyslím že tento starček precestoval doslova celý svet a k tomu spoznal osobne napríklad takých prezidentov ako Churchill, Roosvelt alebo Nixon. Takisto aj Stalina alebo Mao Ce-Tunga. Knižka je písaná humorne a tak pekne, že ma bavila. Na dejepise sme sa učili aj veci, ktoré sa spomínali v knihe. Lenže problém bol v tom, že nie dostatočne a nie dopodrobna. Tu som si to mohla nahradiť, pretože som si zapamätala kladné a záporné udalosti, ktoré som nevedela. Príbeh je to pútavý a zábavný. Allan stretával počas úteku osoby ako napríklad členov a vodcu zločineckého gangu Never Again, červenovlásku chovajúcu slona alebo zlodejov a pouličného obchodníka. V každom prípade sa tu určite pobavíte a nebudete sa nudiť. Životný príbeh Allana, jeho kariéru počas ktorej sa ukáže, že okrem výbušnín dokáže rozumieť aj iným veciam a chtiac či nechtiac svojimi činmi ovplyvní nie len osud Európy, ale snáď všetkých kontinentov. Aj napriek tomu, že je kniha určená starším čitateľom, myslím že sa bude páčiť povedzme aj o niečo mladším ročníkom. Pol boda jej strhávam len kvôli tomu, pretože občas sa vyskytli opisi, ktoré boli viacej zdĺhavé.

Storocny starcek,ktory vyliezol z okna a zmizol (Gabriela Matusikova, 8.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tuto knizku mi odporucila kamaratka a mozem len povedat,ze je uzasna. Nieco uplne ine.Ja som bola velmi milo prekvapena,ako spisovatel bravurne opisal historiu a sklbil to dohromady.

Allan Karlsson - 100-rocny starcek s neuveritelnymi zazitkami (Majka Macejová, 8.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Najlepšia kniha, aká sa mi v poslednej dobe dostala do rúk. Nečakané zápletky a zvraty udalostí, perfektne zasadené do svetových dejín, hlavná postava plná prekvapení, užívajúca si, čo život prináša. Allan Karlsson je pre mňa vzorom bezstarostného človeka s obrovským nadhľadom, ktorý dnes v spoločnosti často chýba. Všetci sa za niečím ženú a nemajú čas sa zastaviť a vychutnať slasti, ktoré život prináša, a aj preto ich život končí skoro a nenaplnený. Knihu odporúčam všetkým, ktorý chcú uniknúť z každodenného stereotypu a starostí.

Starček (Jana Lužbeťáková, 8.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Veľmi dobrá kniha, ktorá ma veľmi zaujala. Starček bola veľmi zaujímavá literárna postava, teším sa aj na film, ale myslím si, že ako vždy kniha bude tá NAJ

Skvelá zábava (Lenka Barvirčáková, 4.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Prečítala som zopár recenzií a zaujal ma aj obal knihy a tak som si ju aj ja kúpila. Kúpu neľutujem. Kniha ma skvelo pobavila a uvoľnila. Dej je dosť nereálny, no aj tak knihu ďalej čítate a nahlas sa rehocete (aspoň v mojom prípade. Páčil sa mi dedkov prístip k životu a jeho skromnosť. A celý dej knihy.

Top kniha (Marcela Šagátová, 4.5.2014) Odpovedať

Jedna z najlepších kníh aké som kedy čítala! Po veľkej reklame a prečítaní viacerých recenzií som sa rozhodla ju konečne prečítať a veľmi sa oplatilo! Tak som sa ešte nezasmiala pri žiadnej knihe, všetkým vrelo odporúčam!! :) Už sa teším na autorovu druhú knihu - analfabetku :))

Humor (Michaela Majerčíková, 4.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Humor - to slovo by som použila na definovanie tejto knihy. Inteligenty humor, veľmi pútavý a jednoduchý dej. Náhle nečakané zvraty. Úžasná kniha! Až občas verím tomu, že sa to naozaj stalo!

starček :) (Sofia Orišková, 4.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Pri tejto knihe ma upútal 1. názov, 2. obálka. Po prečítaní som zistila, že to nebola žiadna "mainstreamovka". Túto knihu by si mal prečítať každý zamračený, depresívny, smutný človek. Čas pri čítaní som nevnímala, bola som tichým (alebo hlučným? smiala som sa dosť...) pozorovateľom príbehu starčeka. Super kniha, prečítajte si ju!

Ú Ž A S N Á :) (Lia, 4.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Úžasná - toto slovo presne vystihuje túto knihu :) V živote som sa pri čítaní toľko nenasmiala ... Pri niektorých pasážach som ani nevedela prestať. Hlavný hrdina Allan Emanuel Karlsson , pohodový, stovečku oslavujúci starček, má pred sebou ďalšiu životnú výzvu. Utečie z domova pred oslavou vlastných narodenín. Na autobusovej stanici dostane na postráženie kufrík, ktorý keďže je poctivý, stráži aj v autobuse, ktorým odchádza preč. Hľadá ho polícia a taktiež majiteľ kufríka ... Kým prebieha toto pátranie, autor vyrozpráva Allanov životný príbeh. Vôbec nebol nudný, ako by sa niekto nazdával. Stretol všetkých významných politikov, ktorých len mohol a za tých jeho 100 rokov sa toho nazbieralo. Najsmiešnejšia bola časť, keď sa stretol s baťuškom Stalinom a opýtal sa ho, kedy si chce oholiť fúzy... :) Osvojiť si jeho prístup k životu, tak to by bolo skvelé ...

Storocny... (Sona, 3.5.2014) Odpovedať

priemerná kniha
Pochvala autorovi za bujnu fantaziu a spravny suchy humor, ale ten styl, ze vsetko videl, vsetko zazil, vsetko vie, mi velmi pripomenila Foresta Gumpa. Celkovy dojem je vsak dobry a stojivza precitanie.

Terapia humorom (Anka, 3.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Mne vadili tie spomienky z histórie, ktorými sa prelínala hlavná dejová linia. Zdržovalo ma to. Ale inak sranda veľká. Moja 65 ročná maminka knihu zhltla za 2 večery a nahlas sa pritom smiala. Ako terapiu humorom vrelo odporúčam.

Kniha nad všetky ostatné knihy a pre všetkých! (Lenka Ďurčeková, 3.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tento úžasný ?dobrodružný román?, neviem, aký to má presne žáner, ale určite to prekonáva všetky žánre, (dobre, to hovorím teraz, lebo som nečítala niečo lepšie, si možno niekto pomyslel :D), bol vážne fantastický! Taká oddychovka, pri ktorej sa budete stále usmievať a občas aj nahlas smiať. Určite je to kniha vhodná pre všetky vekové kategórie, aj keď si myslím, že tí menší - desaťroční by mali asi mišung z tej 2. svetovej vojny. (Ale povedzme si pravdu. Kto z takých malých detí čítava knihy, keď knihy nečíta ani väčšina našich rovesníkov? Je to strašné! Túto knihu by som donútila prečítať všetkých a hneď by zmenili názor!) Napriek tomu, že kniha patrí do Edície svetový bestseller, sa mi nehorázne páčila. Teraz si asi pomyslíte, čo to tu rozprávam za nezmysly, ale už som čítala pár kníh, ako napr. Predtým ako som ťa poznala, ktoré tam tiež patrili, no a vôbec ma neoslovili tak ako táto kniha. Niektoré by som najradšej odtiaľ vyhodila! Tento román zaujme čitateľa už na prvý pohľad. Obálka, ktorú predstavuje obrovské okno so starčekom s kufrom a v papučiach, vystihuje tak, ako aj názov knihy, tak aj samotný príbeh. Príbeh je rozdelený na kapitoly, ktoré sa odohrávajú v súčasnosti, a na kapitoly, ktoré sa týkajú Allanovej minulosti. Celý dej je takto rozkúskovaný, ale nakoniec sa v závere príbehu tieto časti spoja. A nebojte sa! Nemáte v tom potom žiadny neporiadok. :) Hlavnou postavou je storočný Allan Emanuel Karlsson, chlapík, ktorý si ma získal už na začiatku príbehu. Večne optimistický, múdry človek, ktorý sa vedel vynájsť v každej situácii. (Skoro v každej. :D) - Dobrý večer, pán predseda vlády, - povedal Allan. - Som maršal Kirill Afanasjevič Mereckov zo Sovietskeho zväzu. - To teda nie ste, - povedal Kim Ir-sen. - Veľmi dobre poznám maršala Mereckova. - Hups, - povedal Allan. Allana som si obľúbila aj vďaka tomu, že precestoval polovicu sveta (Švédsko, Španielsko, Amerika, Čína, Sovietsky zväz, Kórea, a neviem, čo ešte) a ovládal minimálne 5 jazykov - švedčinu, španielčinu, angličtinu, čínštinu, ruštinu, a možno ešte aj iné, ktoré sa tam nespomínali, alebo skôr, ktoré sa tam spomínali a ja som na nich zabudla. :D Allan prešiel kus sveta, a ak sa niečo naučil, tak to, že najväčšie a najnezmyselnejšie konflikty na svete sú založené na princípe: "Ty si hlúpy, nie to ty si hlúpy, nie to ty si hlúpy." Okrem Allana tam však vystupovali aj celosvetovo známe osobnosti ako Stalin, Churchil, prezident Roosevelt, Mao Cetung, Albert Einstein (a jeho brat Herbert) a mnoho ďalších. Nechýbali tam však ani priatelia, či nepriatelia, ktorých si vedel získať aj ako storočný starček. Každý z nich mal svoju osobnosť. Príbeh však nebol iba taký obyčajný. Najskôr útek oknom, krádež kufra, získanie nepriateľov, ale aj priateľov, a nakoniec skoro trojnásobná vražda. Pri storočnom starčekovi sa nikdy nikto nenudí. :)

Fantastické (Hana Marková, 1.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha vás okamžite vtiahne a nebudete sa od nej chcieť odtrhnúť. Budete si myslieť že tieto udalosti sa naozaj stali, ako ja! :D Zábavnú situácie nemajú konca-kraja a aj preto dávam 5 hviezdičiek.

Dobrodružstvo (Petra Valášková, 1.5.2014) Odpovedať

príjemné čítanie
Túto knihu práve čítam v angličtine a neviem sa vynačudovať nad autorovou fantáziou a vynaliezavosťou. Dej je poprepletaný všelijakými dobrodružnými situáciami a hlavná postava, starček, sa so všetkým dokáže vysporiadať s maximálnym pokojom. Odporúčam čitateľom, ktorých nudia nezaujímavé opisy prostredia. Také niečo tu nenájdete ;)

výborná (Martina Jabrocká, 20.9.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Vynikajúca kniha, pri ktorej sa človek zasmeje. Miestami až neuveriteľné zážitky, ktoré starček zažíva ju robia o to zaujímavejšou.

Prehnaná reklamná kampaň (Zuzana Boskovičová, 30.8.2013) Odpovedať

príjemné čítanie
Knihu som si kúpila na základe dosť masívnej reklamy v rámci internetových kníhkupectiev, niežeby ma sklamala, splnila očakávania, ale nebola to až taká bomba, ako by sa dalo čakať podľa reklamnej kampane. Bolo to však zábavné čítanie, aj keď ku koncu knihy sa mi zdalo, že to autor trošku popohnal, keď nechal Alana dovolenkovať niekoľko rokov, tento priestor sa dal ešte využiť na ďalšie dobrodružstvá.

Milujem Allana (Emília Bíla, 26.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Táto kniha ma zaujala najprv svojím názvom, potom obálkou, a tak som si ju objednala. S obavou som obracala prvé stránky a postupne som zisťovala, že nemám čo ľutovať. Za svoj život som prečítala už nemálo kníh, no toto je druhá kniha,pri čítaní ktorej som sa dokázala pobaviť.Je to klenot, ktorý nielen pobaví, ale ukáže človeku, že život sa dá prežiť aj inak, ako to dnes vidíme. Závidím Allanovi jeho prístup k životu,stoický kľud pri svojráznom riešení problémov, dobrodružstvá, prostredníctvom ktorých precestoval celý svet a spoznal známych ľudí. Nevadili mi ani dve dejové línie, lebo plnili svoj účel, dokonca ani vulgarizmy, ktoré tiež v tej knihe mali svoje miesto / čo inokedy veľmi nemusím /. A akoby Allan povedal - všetko bolo tak ako bolo a všetko bude ako bude...

Úžasný starček (Katka, 25.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Musím sa priznať že ja som po tejto knižke ,,pokukávala,, keď ešte nebola na Slovensku vydaná, a vravela som si že to bude super kniha. A o nejaký čas na to, všade kam som sa pozrela, som čítala chvály na túto knihu, každý mi ju odporúčal aby som si ju prečítala, že je jednoducho skvelá. A tak som si ju teda prečítala. Úprimne, nemyslím si že som niekedy v živote čítala knihu, ktorej názov by tak presne vystihol o čom tá kniha je. Príbeh sa odohráva vo Švédsku, a je o živote a dobrodružstvách nášho hrdinu Allana Karlssona, ktorý na svoje sté narodeniny vyliezol z okna domova dôchodcov a zmizol. Potom sa vydáva na cestu, počas ktorej ukradne kufor (ktorý, ako sa neskôr ukáže je plný peňazí a patrí zločincom). Potom nasleduje nepravdepodobný, ale veľmi zábavný príbeh o drogových díleroch, ktorí sa snažia sledovať peniaze a polícia začína celonárodný hon na Allana,kvôli trojnásobnej vražde. Ako kniha pokračuje, Allan okolo seba zhromažďuje naozaj pestrú zmes charakterovo zaujímavých postáv, plus slona. Nejakým zázrakom sa Allanovi a jeho skupinke darí zostať o krok napred pred políciou po väčšinu knihy. Ďalšia časť knihy popisuje Allanov doterajší život. Ako sa mu nechtiac podarilo byť na správnom mieste v zlom čase, čím ovplyvnil sériu podujatí a zmenil beh dejín dvadsiateho storočia. Pokiaľ ide o mňa, táto kniha je čistá zábava. Moje čítanie síce nesprevádzali výbuchy smiechu, avšak zistila som, že sa takmer pri čítaní takmer nepretržite usmievam. Povedala by som že toto je jedna z tých oddychovejších kníh, ktoré by som odporúčala každému.

Obdivuhodný život starčeka :) (Petra, 19.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tak toto je prototyp knihy, pri ktorej môžete stráviť chvíle plné oddychu a smiechu. Starký si vás svojou prostorekosťou i neľahkým, no zaujímavým osudom ihneď získa. Za jeho úsmevom sa skrýva množstvo príbehov, ktoré by mu nejeden smrteľník závidel. V knihe sa striedajú dve časové roviny. Zatiaľ čo prítomnosť prebieha na území Švédska, s minulosťou sa prenesiete do celého sveta. Prstom na riadkoch :) Štýl, akým je kniha písaná, ma zaujal od prvej strany, vyvolával vo mne pozitívne pocity, smiech, teplo pri srdci :) Neskutočne som sa pobavila a od stránok som sa nemohla odtrhnúť. Najviac si ma získala postava Alana, ktorý aj keď nebol celkom bezúhonný, nekonal s úmyslom ublížiť, nebol škodoradostný a doprial aj ostatným. Závidím mu jeho dobrodružný život a som rada, že ma aspoň takto ,,vo fantázii" brával všade so sebou a všetky tie neuveriteľné udalosti som prežívala s ním :)

Starcek alergicky na ideologiu (Jana Mackova, 19.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Alan- storočný starček vyliezol z okná a zmizol... Úplne samozrejmy čin, ktorý vyplýva zo smerovania jeho života. Prefektna kniha. Alan mal naozaj 9 životov. Taký prostoreky, spontánny človek. No chcela by som ho stretnút. :-) Kniha je veľmi zaujímavo pisana. Raz ste v prítomnosti ai žijete s Alanom život potom, ako vyliezol z okna. Neskôr s ním prežívate jeho sto rokov. No akčny život viedol- návod na zostrojenie atómovej bomby, gulagy v Rusku, život na Bali. Príbeh má mnoho kriminálnych scen, ale vyvolajú tak jedine napätie v brusnom svalstve a úsmevom na tvári. Autor podá situáciu tragi-komicky. No a nedá my upozornit na Alanov jazykový prejav. Také super ,,hlody,,. Napr. alergia na ideológiu. A este jedna myšlienka: "Ked sa človek dostane do zreleho veku, oveľa ľahšie a rýchlejšie spozná, čo je správne." Ved Aj Alan sa oženil prvýkrát ako 100-ročný. :-) Žeby akurát dozrel? ....

príjemné (Darina, 17.8.2013) Odpovedať

príjemné čítanie
Príjemné čítanie, miestami takmer na hlasné zasmiatie :-), na začiatku som sa obávala, čo z toho bude, pre mňa sa to tak tažšie, "suchšie" , rozbiehalo, ale potom to nabralo tú správnu rýchlosť :-) neľutujem, že knižka je súčasťou mojej knižnice, v ktorej žiadna knižka nebola prečítaná iba raz :-)

Dala som na recenzie od BUX (Adriana Brišová, 17.8.2013) Odpovedať

Dala som na hodnotenia s recenzie z Bux.sk, kúpila som si ju a mala som trochu obavy, že to nebude šálka môjho čaju (radšej mám detektívky) ... a musím povedať, že ma kniha veľmi milo prekvapila ... čítala som a čítala a tak dobre som sa u knihy snáď ešte nebavila ... naozaj odporúčam :-) Je to skvelá knižka :D

:) (Erika Kučáková, 15.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Dnes som otvorila prvú stránku knihy a už som ju nezatvorila, kým som sa nedopracovala na koniec. Je naozaj skvelá, miestami som sa na nej nahlas smiala :) Veľmi mi pripomenula knižného Forresta Gumpa, ktorý mal tiež neuveriteľný život. Páčil sa mi starčekov prístup k životu. O ničom dlho nepremýšľa a všetko berie s nadhľadom. Treba si prečítať :)

Fantastické!!! ... (Emily, 9.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Oceňujem obálku. Tá samotná našepkáva, že to nebude len také obyčajné čítanie. Keď som si ľahla so starčekom do postele, najprv som sa nudila. Živo som si ho predstavila, ako sa pomaličky šuchce uličkami v svojich ocikaných papučiach. Absolútne ma nezaujímalo, aké mal detstvo, kto bol jeho otec a mama. (neskôr som si uvedomila, že to malo svoj význam...) Mne osobne výrok "Tých, čo hovoria iba pravdu, nemá cenu počúvať" už na začiatku garantoval, že to bude "dobrá haluz". Istým spôsobom mi Alanov príbeh pripomenul historky z podsvetia Pulp Fiction... nie obsahovo, ale častým výskytom absurdných scén. Autor Jonas Jonasson dokonale popretkával minulosť s prítomnosťou. Žiadna postava v tomto príbehu tam nebola zbytočná. Keď už som si aj pomyslela, že z tejto šlamastiky sa teda Alan nevyhrabe... vedela som, že sa mu to nakoniec podarí (veď predsa to bol jeho príbeh a dožil sa 100 rokov)... Storočného starčeka mám v slovenskom aj v českom jazyku, určite sa pozriem aj na českú verziu a potom zhodnotím, komu sa to podarilo lepšie interpretovať.

Dost dobre :) (Martin T., 8.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
davno som sa tak nahlas nezasmial pri knihe, odporucam vsetkym, ktori sa vedia vcitit do situacie, kopec absurdit v dejovej linii to len dotvara, vykreslenie postav tiez stoji za to, fakt nadhera, ked citam, ze sa niekto nudil, tak potom neviem, co ho zaujme, pre mna po dlhom case fakt vyborna oddychova kniha

skvelé (Zuzana, 8.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Starček je jednoducho skvelý! Jeho životný príbeh je tak nepravdepodobný, až sa tomu dá uveriť, že taký starček niekde žije. Je to vtipné a príjemné čítanie. A starčekov postoj k životu, tak pozitívny, tak nekonfliktný. Brať život taký, aký je. Ak sa niekto chce dožiť sto rokov, mal by si z neho vziať príklad. Skvelé oddychové čítanie, veselé i poučné.

invencia s humorom (Martin, 8.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kto by od storočného starčeka očakával také nápadité a briskné odpovede a duchaplnosť v každej situácii, v ktorej sa ocitol. Vďaka autorovej invencii. Allanovi prajem ďalších sto rokov života.

Martinka (Martinka, 8.8.2013) Odpovedať

príjemné čítanie
Príbeh sa mi páčil, bolo to sem tam také absurdné až vtipné..krásna rozprávočka :)

Storocny starcek... (Frantik, 7.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
a je to neskutočná kniha....teda dve v jednej. Príbeh ako Allan uteká s 50 miliónmi po celom Švédsku je vtipný a ešte vtipnejšie sú jeho zážitky, keď stretol Stalina, Churchilla, prešiel Himaláje, zachránil Einsteina...toto je neskutočná kniha, do ktorej keď sa zahryznete, nebudete môcť prestať. Odporúčam komukoľvek, mladým. starším - prosto kniha pre všetkých na dobrú náladu!

Vtipná (Martina B., 5.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
davno som sa tak nahlas nezasmial pri knihe, odporucam vsetkym, ktori sa vedia vcitit do situacie, kopec absurdit v dejovej linii to len dotvara, vykreslenie postav tiez stoji za to, fakt nadhera, ked citam, ze sa niekto nudil, tak potom neviem, co ho zaujme, pre mna po dlhom case fakt vyborna oddychova kniha

allan (Viktoria, 5.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Příběh o storočném staříkovi. Na první pohled se ptáte, čím pak může své čtenáře knížka zaujat. No, mně zaujala táhle novinkauž svým názvem, netradiční obálkou a především hroubkou. Kolik toho předse můžetakovej stařík ve svých 100 letech zažít? To byla má první otázka při pohledu na knížku. Ale po přečtení jsem byla nejen překvapená, ale také pobavená. Tenhle příběh patří mezi tě, ktrékdyž začnete číst, už nepustíte z ruky, dokudsenepřečtěte až na poslední stranu.Hlavný hrdina AllanKarlsson je na svůj vysoký věkaktivnívícejako dnešní mláděž a dobrodružstvá, kterájsou v knizepopsánajsounejen logicky uspořádaná, napsánalehkým a zrozumitelnímjazykem, ale i vtipná a v neposlednímřadu i poučná. Na jednéstraně je sumár druhé světovéválky, kterýseve škole učíme několika let. O čempaktedy je? Jsou to jako by dva příběhy, nebo lépeříct, dvě knihy v jedné. Jedenpříběhvypráví o tom, jak Allanslaví 100 let existenci na světě a ten druhý je retrospekce o jeho životě. Zatímcosepřipravujemega oslava jeho storočnice v domovědůchodcůse starostom, místnítisk a množstvo lidí, Allan má úplnějiné plány a tak uniká vesvých „cikacíchpapučích“ za dobrodružstvím do světa. V zápětí je celá krajina kvůliútěkuAllana, na nohách a hledá možná uněseného, možná dementníhodědečka. Ten sezatím náhodou dostane k kufru plnom švédskych milónů....zmrazí „majitele“ kufru, člena jednézločiněcké skupiny Never Again, v ledničce..... a na jeho cestě za dobrodružstvímzůstávavícemrtvol a nevysvětlitelnýchudálostí, než by čitatelvůbecčekal. Allanamezi tím hledánejenpolicie, ale i členové zločinecké skupiny Never Again. K jeho úspěšnémuútěku mu napomáhá i štěstí, které si nese z minulosti. Vždyťtenhlekdysi-mladíkvečeřelse Stalinom, zabránil atentátu na Churchilla, přátelilse s Trumanom, zachránil v pořadítřetí ženu MaoCe-tunga.... Tohle a ještěmnohemvícesedočtěte v knizeJ. Jassona. Citát uveděn na bux.sk vystihuje knihu naprostopřesně: „Bláznivá kniha prekonávajúca všetky očakávania!“ (Stern, 2011) Je to zábavní a literárně nenáročný příběh, jež je plný absurdního a ironického humoru, pro který není nic svaté.

allan (Viktoria, 5.8.2013) Odpovedať

niektoré slova mi spojilo dokopy, tak sa vopred ospravedlnujem :)

recenzia (Iveta Hrickova, 2.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
pre mna jednoznacne kandidat na knihu tohto roka. velmi mily a vtipny pribeh. paci sa mi prepajanie s minulostou. ano, trosku to pripomina foresta gumpa, ale je to tak skvelo spracovane, ze sa tento detail da odpustit. milujem najma uzasny zaver, ktory nam jednoducho odkazuje, ze kazdy mame sancu na zmenu svojho zivota, i ked by sme mali mat sto rokov. mily sled uzasnych udalosti, dlho som sa na knihe tak dobre nezasmiala. bola to jedna z knih, ktore sa nutim citat pomaly, aby mi "rychlo neutiekla" :-)

Skvelá knižka na jeden hlt (Barbora Kuzmická, 2.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Storočný starček Allan je skvelá postava, ktorá zažila asi všetko, čo sa zažiť dá :) zábavná kniha plná prekvapení a absurdít, ktoré sa čakať a predvídať nedajú..pre mňa jednoznačne top tohto leta, aspoň zatiaľ :)

Supeeer (Bianisko, 1.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Super kniha, ukáže čitateľom, že nikdy netreba prestať žiť. Príkladom je aj tento starček, ktorý aj keď má pokročilý vek (možno aj trochu pokročilejší)prežil dobrodružstvo, ktoré zažije len málokto. Veľmi inšpiratívne a zaujímavé čítanie.

Starček (Luba, 1.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Naozaj výborné čítanie, autorova fantázia je obdivuhodná. Avšak treba vzdať hold aj prekladateľke, ktorá svoju prácu zvládla bravúrne.

Vtiahne a nepustí vás (z deja)! (lara22f, 1.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tejto knihe som chvíľu odolávala, znova a znova som ju brala do rúk a po pár stránkach odložila. Deň keď som prelomila prvé strany a starček Allan ma vtiahol do deja, už sa mi nedalo knihu vytrhnúť z rúk. Krásne a vtipne napísaná kniha. Hlavný hrdina si vás získa a nedokážete s ním prestať pokračovať v čítaní jeho životného osudu.V niečom podobný Švejkovi a v niečom Forrestovi Gumpovi, ale aj tak svojský Allan. Storočného starčeka, ktorý vyliezol z okna a zmizol budete milovať.

Vynikajúce (jana vargová, 1.8.2013) Odpovedať

príjemné čítanie
život nekončí, ako si niektorí myslia po päťdesiatke (60, 70, 80.... 100). Neveríte? Oplatí sa otvoriť túto knihu, ktorá mi občas pripomínala Foresta Gumpa. Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš.

starcek je vyborny :) (Jana Koubeková, 1.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
vyborna kniha..v knnihe paralelne prebiehaju dva pribehy, jeden zo starcekovej pritomnosti, druhy rozprava o jeho zivote od narodenia az kym sa na konci oba nespoja do jedneho..rozpravanie o Allanovej minulosti je pritom vyborne vystavane historickymi faktami a velmi humorne podfarbene autorovou fantaziou..clovek sa az niekedy cuduje (a zaroven so sirokym usmevom tlieska), ako dokazal spojit niektore udalosti :) pribeh z pritomnosti vsak tiez vtipnymi scenami nezaostava..takze ako som zacala, tak aj skoncim..naozaj vyborne citanie, lahke, zabavne, osviezujuce..palec hore a vrelo odporucam..

Nemá chybu (Monika Hudecová, 10.7.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nemá chybu - niet čo dodať. Snáď len toľko, že aj obálka je úžasná, stačilo sa mi pozrieť na dedka a už som sa usmievala. Tento príbeh by trebalo sfilmovať, ale véééééľmi dobre.

Bez chyby (Katarína Súkupová, 1.7.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Pri čítaní sa človek často pristihne, ako sa usmieva. Pri sledovaní dedkových príhod jednoducho zabudnete na čas a zamyslíte sa nad tým, prečo sa vlastne rozčulujete nad vecami, ktoré aj tak nezmeníte a prečo sa hnevať, keď sa môžete nehnevať?

TOP KNIHA (Andrea Čechovičová, 27.6.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Výborné zábavné čítanie , klobúk dolu pred autorovými vedomosťami a vtipom, s akým nám ponúka príbeh . Odporúčam každému, kto chce pri čítaní oddychovať a dobre sa baviť.

super super super (allan karllson, 30.5.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Neskutocne dobre citanie. Vrelo kazdemu odporucam. Uz davno som sa tak nepobavil pri citani knihy. Skvele napisane.

Bombové (Jana Uherčíková, 3.5.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Čítala som síce v češtine, ale podľa anotácie usudzujem, že slovenský preklad za českým vôbec nezaostáva (čo sa stáva bohužiaľ málokedy). Výborná, vtipná oddychovka, na ktorú budete ešte dlho spomínať :) Kniha je doslova "bombová" (pochopíte keď prečítate) plná neočakávaných zvratov a komických situácií. A prístup dedka k životu je úžasný. Úplný salám-párek :D Skvelé!
Všetky komentáre (76)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko minút má hodina?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Hulth ďalej dosvedčil, že Karlsson bol skôr na úteku, nie že by mal nejaký konkrétny cieľ cesty. Chcel sa rýchlo dostať z Malmköpingu, smer a spôsob dopravy boli preňho nepodstatné.
Potvrdila to aj Jessica Björkmanová, družka šoféra autobusu Lennarta Ramnéra. Šofér autobusu nemohol byť ešte vypočutý, pretože sa napchal kopou tabletiek na spanie. Ale svedectvo Björkmanovej pôsobilo vierohodne. Karlsson si u Ramnéra kúpil lístok za určitú sumu. Cieľom sa náhodou stala zastávka stanica Byringe. Náhodou. Nie je nijaký dôvod myslieť si, že práve tam na Karlssona niekto alebo niečo čakalo.
Príbeh má však aj ďalšiu časť. Pokladník Hulth si síce nevšimol, či Karlsson pred nástupom do autobusu smerom na Byringe ukradol alebo neukradol kufor, ale bolo mu to okamžite jasné zo zúrivej reakcie pravdepodobného člena zločineckej organizácie Never Again.
Jessica Björkmanová nespomenula nijaký kufor v súvislosti s tým, čo sa jej podarilo dostať zo zdrogovaného druha, ale fax z Eskilstuny uvádzal, že na stanici Byringe vystúpil najprv Karlsson, okolo 15.20 plus mínus nejaké minúty, a potom člen Never Again, asi o štyri hodiny neskôr, a odtiaľ odišli na neznáme miesto. Prvý menovaný, ktorý ťahal za sebou kufor, je sto rokov starý, posledne menovaný je asi o sedemdesiat-sedemdesiatpäť rokov mladší.

Táto kniha je súčasťou kompletu s týmito dielmi:

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x