bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Dokonalý pár (Dokonalý pár 1)

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 8,30 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Dokonalý pár (Dokonalý pár 1)

Funkcionári rozhodujú o všetkom.
Koho budete milovať. Kde budete pracovať. Kedy zomriete.

V dokonalom svete je všetko dokonalé. Dokonalí ľudia žijú dokonale naplánovaný život a zomierajú v dokonale pripravenom čase. Dokonalý systém im na želanie pridelí dokonalého partnera a narodia sa dokonalé deti. Čo sa však stane, ak sa niekto proti toľkej dokonalosti postaví? Čo ak niekto objaví cit, ktorý možno nie je dokonalý, ale zato úprimný? Ako ho uchráni pred funkcionármi „dokonalej“ spoločnosti?
Cassia verila, že rozhodnutia funkcionárov sú vždy správne. Veď podriadiť sa im je len minimálna cena za dlhý život, ideálnu prácu a dokonalého životného partnera. Preto keď sa na displeji ako Cassiin nový partner objaví jej najlepší kamarát, nepochybuje, že je to ten pravý... až kým sa na tom istom displeji tesne pred vypnutím nemihne aj úplne iná tvár. Odrazu musí riešiť čosi nepredstaviteľné – vybrať si medzi Xanderom a Kyom, medzi jediným životom, aký kedy poznala, a cestou, po ktorej sa doteraz nikto nevydal. Musí sa rozhodnúť medzi dokonalosťou a láskou.

Dokonalý pár je príbeh z budúcnosti postavený na literárnych kvalitách starej dobrej minulosti. Je to prvá časť trilógie, pokračovanie s názvom Crossed vyjde v Ikare v druhej polovici roka 2012. V USA sa bleskovo zaradil medzi bestsellery a pripravuje sa aj filmové spracovanie.

Z anglického originálu Matched (Dutton Books, a member of Penguin Group USA Inc., New York 2010) preložil Patrick Frank.

Detaily o knihe

Názov: Dokonalý pár (Dokonalý pár 1)

Originálny názov: Matched

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Čitateľské recenzie

Hodnotenie čitateľov

Nápaditá (Petra Zmatková, 9.1.2015) Odpovedať

príjemné čítanie
Chceli by ste, aby vám niekto vybral partnera? Asi by to každému zjednodušilo život, ale čo keby vás vláda stále kontrolovala? To už neznie tak dobre... Je to skvelá kniha s dobrým obsahom, jediná vec, ktorú by som vytkla je to, že to nebolo doslova strhujúce čítanie

Nakoniec sa oplatilo :) (Lenka Boriková, 4.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Túto knižku som dostala na moje meniny od kamarátky... od 4. júna mi ležala na poličke a ja som sa na ňu len mračila.. Veľmi som ju chcela a ked som ju mala doma, tak som sa nevedela dokopať k tomu aby som ju čítala... Až raz som sa odhodlala a prečítala prvých 20 strán.. Moja reakcia?- Nudááá.... a tak knižka oddychovala na poličke ďalej..No pred Vianocami mi jej prišlo ľúto :D a povedala som si, že jej dám ešte šancu a dobre som urobila :)... Je to kniha z úplne iného sveta... Ak radi čítate fantasy knihy tak táto je tá pravá :)... čítala som už veľa fantasy kníh a po divergencii a knihách o anjeloch ma zas konečne niečo zaujalo :).. nieje to váá kniha ale určite stojí za to :) a ja sa už chystám na objednanie druhej časti :).. aj keď je druhá časť napísaná po česky, stojí za to prečítať si ju :)...

super kniha (Jank Brišová, 3.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha, ktora sa neda odlozit...naozaj odporucam precitat. Tu som si opat uvedomila ake je to uzasne mat moznost slobodneho rozhodnutia....

Úžasné :) (Romana Holíková, 30.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Keď som túto knihu začala čítať, neočakávala som od nej veľa. A bola to pravda, vôbec sa tam neudialo veľa vecí. Dej nebol takmer vôbec akčný. Napriek tomu som musela čítať ďalej a ďalej. Dokonalý pár je jemný, krásny romantický príbeh o zakázanej láske, ktorý vás núti hltať stránky. Hlavná hrdinka je inteligentná a má perfektné analytické zmýšľanie. Zaujímavo spracovaný dystopický svet, ktorý spočiatku vyzerá dokonalo, ale v skutočnosti je viac zákerný, ako by ste čakali. Teším sa na pokračovanie :)

Dokonalý pár (Ivka, 17.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Táto kniha ma na prvý pohľad zaujala svojou obálkou a neskôr aj svojím dejom. Predstavte si svet, ktorý je dokonale premyslený. Keď dosiahnete sedemnásť rokov, dokonale prepracovaný systém vám vyberie partnera, ktorý vám je podľa dokonalých pravidiel pridelený. Spolu budete žiť dokonalý život, budete mať dokonalé deti a v presne stanovený deň o ktorom budete vedieť zomriete. Trochu desivé však? Na jednej strane sa môžete na smrť pripraviť, rozlúčiť sa s rodinou a priateľmi, ale v ich živote chýba spontánnosť, nerobia žiadne chyby z ktorých sa môžu poučiť. Podľa mňa by žiť v takom svete bola nuda naviac keby som nemohla o svojom živote rozhodovať ja ale niekto iný. Nečudo, že Cassia sa vzoprela tejto spoločnosti, knihu som prečítala doslova na jeden hlt a Cassii držím palce, aby svoj život prežila podľa vlastných predstáv. Teším sa na pokračovania :)

Dokonalá kniha ;D (Alex Zabáková, 6.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Táto kniha ma zaujala hneď ako som ju zbadala, má krásny zelený obal a zaujímavý nadpis. Tak som si ju u vás objednala, nevedela som sa dočkať kedy mi príde. Hneď ako prišiel balík som začala knižku čítať- už na prvej strane ma štýl písania a dej zaujal. Táto knižka je proste super nevedela som sa od nej odtrhnúť a zaujímavé na tom je že ma ani jedna kapitola či strana nenudila! Stala sa jednou z mojích najoblúbenejších knih. Na 100% odporúčam prečítať-úplne iný pohlad na knihy,skvelý a odlisný nápad ;) Som rada že som si ju kúpila ani na chvílu som neolutovala! BIG LIKE :*

nie až tak dokonalé ako tvrdí názov knihy.... (Barbora Kožáková, 29.11.2012) Odpovedať

Ako už pár ľudí možno spomenulo, myslela som si, že sa mi podarilo natrafiť na knihu, ktorá bude buď rovnako dobrá ako Hry o život, alebo dokonca lepšia...Už po prvej kapitole som bola sklamaná. Nápad to nebol zlý, spracovanie ale dosť pokulhávalo. Mená ma štvali, príbeh "veškerý žádný" a o hĺbke ani nejdem hovoriť. Možno som čakala priveľa a možno to len nie je kniha pre mňa...Len akosi začínam mať pocit, že upírske šialenstvo nahradili apokalyptické rýchlovečky zbúchané na kolene. Ak som niekoho urazila tak sa ospravedlňujem...

dobra kniha (ANNA PACUTOVA, 14.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha je velmi pekne napisana. Odporucila by som ju skor tym mladsim rocnikom ale aj mna zaujala a predstavovala som si co by som robila ja keby mi vybrali partnera.Hlavna hrdinka je podla mna priliz vyspela na svoj vek.Knihu som si kupila vo vypredaji a nevedela som ze je to trilogia,nemam rada ked musim cakat na pokracovanie a prave teraz sa mi to stalo... cakam na dvojku...neviem sa dockat...

Dokonalý pár (Soňa Gažiová, 12.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tak úžastnú knihu som už dávno nečítala. Každému môžem vrelo odporúčať. Teším sa na ďaľšie pokračovanie dúfam ževýjde v decembri.

Svet je dokonalý! (Evelin Kissová, 5.11.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
Kniha má vytvorený naozaj skvelý svet! Prepracovaný "Dokonalý" svet, kde za váš všetko rozhodnú sa síce môže zdať zlý a bez vlastnej vôle ľudu, ale dokonale funguje. Je to iba sila zvyku. Veľmi sa mi páčilo, aké prvky autorka do príbehu vložila. Knihe chýba len akcia, ktorá by ma zdvihla zo stoličky, ale inak je krásne čitateľná 8)

wau (Jana Suchá, 2.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Prvé dojmy- obálka veľmi pekná, úryvok zaujímavý a pútavý. Obdivujem autorku za vytvorenie úplne nového sveta, novej spoločnosti s vlastnými pravidlami...z tých predstáv mi behá mráz po chrbte. Neviem si ani predstaviť toľkú "dokonalosť". Postavy sú veľmi sympatické a štýl písania prirodzený a príjemný na čítanie. Rovnako kladne hodnotím aj zápletky a priebeh deja, čo vás núti obracať jednu stránku za druhou a pomedzi riadky aj rozmýšľať. "Nekráčať vo fraku." ako to pomenovala autorka. :) teším sa na pokračovanie a odporúčam. :)

Trošku sklamanie (Ivana, 1.11.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
Na túto knihu som sa neskutočne tešila a očakávala som od nej naozaj veľa. Možno preto som bola sklamaná. Nebolo to v tom, žeby kniha bola zlá ale bola tam menej akcie až ku koncu sa to tam rozbehlo. Dystopický svet bol v tejto knihe zvládnutý dokonale. Nedokážem si predstaviť, že by som mala v takom svete žiť. Romantika bola v tejto knihe krásna vzťahy boli prepracované. Ako som už povedala jediné čo mi na knihe chýbalo bolo viac akcie.

recenzia (Majka K., 31.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Prave som prečítala poslednu stranku a musim sa s vami podeliť o moje pocity..wauuu...zaujímavý príbeh a postavy opísané tak ako keby ste ich poznali niekoľko rokov...Dej knihy je napísany v buducnosti a všetko riadi Spoločnosť...predstavte si,že oni Vam určia partnera ked budete mať 17 rokov..predstavte si život bez chorob a viete dopredu,že na kolko rokov umriete-každý umrie v rovnakom veku..no už nebudem prezradzat..naozaj mala som dilemu či je to dobre,že všetko je naprogramované a dokonalé,alebo práve naopak je to strašne obmedzujúce a nemate právo rozhodovať o svojom živote...veľmi zaujímava kniha teším sa na pokračovanie...strašne chcem vedieť ak sa to skončí...Nepáči sa mi ak ľudia porovnávaju túto knihu s knihou Hry o život,pretože obidve knihy boli vynimočne a každá bola iná.Odporúčam prečítať ja ešte stále o tom všetkom premýšľam,pretože kniha Vas prinúti popremyšľať o niektorých veciach...

Dokonalá (Laura Adamkovičová, 14.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nestáva sa často, že ma tento typ knihy zaujme. Trochu ma prekvapil jej koniec. Skončila nedokončene, tak aby navnadila čitateľa, čakať na jej pokračovanie, po prípade na film. veľmi sa teším. Táto kniha ma často núti uvažovať nad tým, či existuje niečo také dokonalé, a aké by to bolo, keby všetko bolo také dokonalé, aké je to v nej. Toľko špekulácií, na ktoré som prišla vďaka čítaniu tejto knihy, by ma nikdy nenapadlo. Práve preto ma tak zaujala a odporúčam ju všetkým mojim známym. Naozaj DOKONALÁ KNIHA!!!

Perfektná (Silvia Klabníková, 23.5.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Na túto knihu som čakala strašne dlho. Už len podľa tých prvých prezenčných viet, ktorými sa nás vydavateľstvo snažilo upútať, som vedela, že sa do nej zamilujem. Prvé plus je ľahký štýl, stránky sa obracajú takmer samé, plynulo prechádzajúci dej. Ďalšie výhody sú fantasy žáner, na ktorý moja veková kategória teraz "letí", pútavý a neokukaný dej. Utópia. Dlho nevyšla kniha s týmto námetom. A takto precízne spracovaná. Vytvorený nový svet, v ktorom neexistuje jedinej chybičky. Pomyselná línia ukazujúca námet na skvelú spoločnosť, bez možnosti ozajstnej realizácie, no za to pútavejšej. Nevedieť kto bude vašou druhou polovičkou? Geniálne. Toľko ku knihe. Dej tu rozvíjať nebudem, prečítajte si sami :P

nedokonale dokonalý režim (black woman, 23.3.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Dokonalý svet, dokonalá škola, dokonalá kariéra, dokonalý pár, dokonalé deti,dokonalý život,dokonalá smrť...Mohla by som menovať ešte dlho.Cassie však dokáže ,že dokonalý partner neexistuje. Existuje len láska, priateľstvo a dôvera.Funkcionári jej určili za partnera Xandra.Je to jej najlepší priateľ.Poznajú sa od malička.Napriek k tomu k nemu cíti len kamarátsku lásku.Nič viac,nič menej.Lenže Ky,aberant,jej partner na turistike, je iný. Tajomný, a jeho tajomstvá sú následne aj jej.Učí ju písať drievkom do hliny. Tie písmenká sú pre ňu malým prejavom rebelantstva.V hlbke srdca však túži po nedokonalom živote s nedokonalým človekom.Ich nedokonalá láska musí prežiť aj odlúčenie. Funkcionári poslali Kya do provincií bojovať vo vojne. Cassie sa ho rozhodne nájsť.Za lásku, aj keď nedokonalú sa oplatí bojovať.

príjemné prekvapenie (Dana Vyhlídková, 23.3.2012) Odpovedať

Túto knihu som dostala prednedávnom na narodeniny. Je to prvá kniha ku ktorej som si neprečítala obsah a urobila som dobre. Je vhodná pre tých čo sa neboja myslieť. Ukazuje aké nebezpečné môže byť, ak sa ľudia nechajú ovládať a ak zanevrú na svoje schopnosti a vlastne na seba samého. Aj keď je kniha viac menej príbehom lásky je možné v nej nájsť veľa skrytých odkazov. Autorka rozhodne vie písať! :) Teším sa na druhú časť.

Dokonalý pár verzus nedokonalá spoločnosť (Angelika Sebőková, 21.3.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Táto knižka ma veľmi príjemne prekvapila, prečítala som ju doslova ´na jeden hlt´. Príbeh je mimoriadne pútavý, spomedzi rady distopických románov patrí k tým najlepším. Osud Cassie, Ky-a a Xandra Vás donúti premýšľať nad tým, ako asi bude knižka ďalej pokračovať a taktiež si budete predstavovať aké by asi bolo žiť v spoločnosti, v ktorej máte všetko dopredu "naordinované". Čo sa však stane keď situácia prestane ísť podľa plánu?

Dokonalosť neexistuje :) (kvietok, 14.3.2012) Odpovedať

priemerná kniha
K siahnutiu po tejto knižke ma viedli tri veci: kráásna obálka (milujem zelenú), fakt, že milujem utopistické veci a viera, že pôjde o čosi rovnako dobré ako Hry o život. Hmm.. obálka krásnou ostala, náčrt utópie tam bol (prehĺtanie tabletiek je už ale prežitok), no na Hry o život, ktoré mali tú silu a schopnosť chytiť aj ľudí starších a, dovolím si tvrdiť, náročnejších ako sú odchovanci Twilightu či Upírskych denníkov, sa nechytajú. Inak je toto dielko slabučké, vykreslenie postáv plytké, vzťahy neveriteľné a motivácia ich činov preexponovaná. Celkový dojem z prečítania knižky vystihuje fakt, že ma takmer vôbec nezaujíma, čo autorka "pripravila" do ďalších knižiek a otázka - o čom tu chce niekto natočiť film?

Dokonalý pár = dokonalá kniha (Mária Breštenská, 5.3.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
V minulosti som sa skôr stránila dystopickej literatúre, ktorou hlavným motívom je spoločnosť riadená podľa prísnych pravidiel. Ally Condieová ma však na plnej čiare presvedčila o opaku. Autorka vytvorila dokonalú spoločnosť. No na konci si však mnohí možno položia otázku, či spoločnosť bola naozaj taká „dokonalá“ a či sa tá naša, reálna, pomaly ale isto nezačíta podobať na tú vymyslenú. Do knižky som sa „zažrala“ už na prvých stranách, kedy autorka uvádzala čitateľov do deja. No odtrhnúť sa od knižky bolo možné až na samom konci. Condieová bravúrne prepracovala všetky charaktery a do bodky premyslela celý príbeh. Na každom rohu sa objavujú nové a nové tajomstvá a klamstvá, ktoré sú súčasťou „dokonalej“ spoločnosti. Dokonalý pár právom nesie meno, ktoré má. Pretože knižka je naozaj dokonalá...
Všetky komentáre (20)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát deväť?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Pri triedení som sa zamerala na rytmus, vzorce správania a výdrž subjektov. Videla som pomalších s rovnomernými pohybmi, ktorí stíhali viac, ako by človek očakával. Videla som rýchlych a presných, ktorí boli jednoznačne najlepší. Videla som, ako sa ich ruky pohybujú medzi prúdmi vriacej vody, ako sa k nim presúva prúd misiek a ako ich po jednej umývajú.
Nevidela som ľudí. Nevidela som tváre.
Keď ubehli tri hodiny, ktoré mi vyhradili, bolo mi jasné, že som tých pracovníkov vytriedila dobre. Vedela som, že som určila najlepších z celej skupiny.
Potom som však neodolala a pozrela sa na číslo pracovníka v samom strede, presne medzi najlepšími a najhoršími z tejto zmeny.
Zdvihla som zrak od tabuľky. To číslo patrilo Kyovi.
Chcelo sa mi plakať a smiať zároveň. Bolo to, akoby mi posielal nemý odkaz. Nikto nedokáže zapadnúť do kolektívu tak ako on. Nik nezvládol umenie priemernosti tak dokonale. Niekoľko sekúnd som si to číslo dovolila sledovať ako chalana v modrých normošatách s tmavými vlasmi. Inštinkt mi vravel, že patrí do lepšej, efektívnejšej skupiny, ktorá dostane lepšie pracovné zaradenie. Možno ich pošlú niekam preč z mesta, ale aspoň neostane trčať v tejto hroznej hale. Na druhej strane som však mala pocit, že to jednoducho nedokážem. Aký by bol môj život bez neho?

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x