bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Dievča s vrkočmi

Vydavateľ: Absynt (Vydavateľstvo Absynt, s.r.o.)
Edícia:Mladý Absynt
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:324
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 27.04.2024 03:00

Lepšia cena: 15,04 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 15,39 € (vrátane DPH)
Bežná cena:17,90 €
Ušetríte: 2,51 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 12,50 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Dievča s vrkočmi

Vojna videná očami tínedžerky? Nie, toto je omnoho viac. Toto je vojna prežitá celým telom, celou tínedžerskou dušou.

Strávte dramatické chvíle po boku najmladšej holandskej odbojárky, ktorá odvážne bojovala proti nacistom. Keď mala Freddie štrnásť rokov, vypukla druhá svetová vojna. O dva roky neskôr boli spolu so staršou sestrou Truus požiadané, aby sa stali súčasťou odboja, ktorý v Holandsku naberal na sile. Lákali vysoko postavených dôstojníkov nemeckej armády do lesa na vymyslené schôdzky, kde boli následne zastrelení. V sedemnástich Freddie po prvý raz niekoho sama zabila. So sestrou sa vrhali do čoraz nebezpečnejších akcií a medzi tým všetkým Freddie prežívala obyčajné trápenia zamilovaného dievčaťa.

Nečakajte obyčajnú knihu o druhej svetovej vojne. Dievča s vrkočmi je príbeh, ktorý nemá časové ani geografické ohraničenie. Sugestívne a surové rozprávanie odhaľuje krehký príbeh o dospievaní, v ktorom hrajú hlavnú úlohu statočnosť a vojna. Oceňovaná holandská spisovateľka Wilma Geldof nás vezme do sveta, ktorý by nemal existovať, ale existuje. Vtedy aj dnes.

Tento vzrušujúci príbeh o zrade a dôvere, lojalite a láske je založený na živote najmladšej holandskej odbojárky Freddie Oversteegen z Haarlemu, ktorá spolu so svojou sestrou Truus pracovala pre odbojovú skupinu, ktorej neskoršou členkou bola aj legendárna Hannie Schaft známa ako Dievča s červenými vlasmi. Bol preložený do viacerých jazykov a čaká ho filmové spracovanie.

Knihu Dievča s vrkočmi do slovenčiny preložila Marta Maňáková a je určená pre čitateľky a čitateľov vo veku 15+.

Detaily o knihe

Názov: Dievča s vrkočmi

Originálny názov: Het meisje met de vlechtjes

Objednávací kód NA672435

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Dievča s vrkočmi (Kristína Rydlová, 26.8.2023) Odpovedať

príjemné čítanie
Dievča s vrkočmi je YA príbeh odohrávajúci v období druhej svetovej vojny, založený na skutočných udalostiach. Je v ňom vyrozprávaný príbeh najmladšej holandskej odbojárky Freddie, ktorá so sestrou a ďalšími členmi odbojovej skupiny bojovala proti nacistom. Prečítala som už viacero vojnových príbehov a toto bol zasa úplne iný pohľad na všetky tieto tragické udalosti. Môžem povedať, že s príbehom som spokojná, no teraz si dám zasa na nejaký čas s podobnými príbehmi pokoj, pretože ma vždy dosť emočne vyčerpávajú. Freddie bola odvážne mladé dievča, za čo má môj obdiv, ja by som asi nemala odvahu pustiť sa do podobných náročných a nebezpečných úloh. Páčilo sa mi, že nechcela len tak sedieť doma na zadku a snažila sa pomáhať, kdekoľvek to bolo možné. Neraz sa púšťala do vecí, ktoré by mali problém zvládnuť i dospelí muži. Zároveň však bola i trochu naivná, neskúsená, čo ju mohlo neraz dostať do poriadnych ťažkostí. V príbehu sme mali možnosť sledovať, ako sa na nej vojna podpísala, psychicky i fyzicky. O tom, čo robila, nesmela nikomu povedať, čo naštrbilo vzťahy s jej blízkymi, napríklad s mamou a jej milým. So sestrou boli svedkami mnohých krutostí, ktoré i medzi nimi dvoma navzájom spôsobili trhliny. Neskôr si už takmer vôbec nebola istá, komu môže veriť... Keď ide človek urobiť niečo "zlé", hovorí si, že to robí s dobrým úmyslom, ale každá minca má dve strany. Niektorým ľuďom životy zachráni, iných, naopak, dostane do ohrozenia. Človek už potom ani nevie, čo je dobré, a čo zlé. Páčilo sa mi, ako to autorka v príbehu vykreslila. Niektoré scény sa mi čítali dosť ťažko, napríklad udalosť ohľadom jedného malého chlapca. To bol pre mňa jeden z najemotívnejších momentov celej knihy a zlomil mi srdce. Bolo tu však aj pár príjemnejších, odľahčenejších momentov, napríklad prvá láska Freddie či jej vzťah s jednou staršou Židovkou, ktorá sa stala jej bútľavou vŕbou. Oceňujem, že súčasťou knihy sú i dobové fotografie či slovník vysvetľujúci niektoré pojmy. Celkovo bola kniha pekne spracovaná. Čo viac dodať, ak máte radi históriu a chceli by ste sa pozrieť na udalosti druhej svetovej vojny z trochu iného pohľadu, mohla by vás táto kniha zaujať.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát päť?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x