bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Som rada, že mama zomrela

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:352
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 27.04.2024 02:52

Lepšia cena: 14,20 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 14,53 € (vrátane DPH)
Bežná cena:16,90 €
Ušetríte: 2,37 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 11,80 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Som rada, že mama zomrela

LUCIA VRÁBLICOVÁ číta z knihy SOM RADA, ŽE MAMA ZOMRELA:

Kým je dcéra bez svojej matky? Sama sebou...

Otvorená spoveď Jennette McCurdy o tom, ako sa stala detskou herečkou, o poruchách príjmu potravy, závislosti a o komplikovanom vzťahu s panovačnou matkou, ale aj o tom, ako sa jej znovu podarilo prevziať kontrolu nad vlastným životom.

Jennette McCurdy mala len šesť rokov, keď absolvovala prvý herecký konkurz. Matkiným snom bolo, aby sa jej jediná dcéra stala hviezdou a Jennette pre to robila všetko. Súhlasila s obmedzením príjmu kalórií a vážila sa päťkrát denne. Keď jej mama vyčítala, že má „neviditeľné mihalnice“, pristúpila na rozsiahle estetické premeny, lebo „aj Dakota Fanning si ich farbí“. Mama ju dokonca do šestnástich rokov sprchovala a Jennette sa s ňou delila o svoje denníky, emaily aj všetky príjmy.

V knihe Som rada, že mama zomrela Jennette podrobne rozpráva o všetkom, čo sa dialo, aby splnila mamin sen. Keď dostala hlavnú úlohu v seriáli iCarly, odrazu sa stala slávnou. Jej mama bola vo vytržení. Posielala emaily vedúcim fanklubov a paparazzov oslovovala krstným menom. V Jennette sa však hromadili pocity úzkosti, hanby a sebanenávisti, ktoré vyústili do porúch príjmu potravy, závislosti a viacerých nezdravých vzťahov. Problémy sa ešte zhoršili, keď po získaní úlohy v seriáli Sam&Cat, po boku s Arianou Grande, jej matka zomrela na rakovinu. Jennette napokon zanechala hereckú kariéru, začala sa venovať práci na sebe a prvýkrát mohla sama rozhodovať o tom, čo v živote naozaj chce.

Kniha Som rada, že mama zomrela je úprimný, inšpiratívny príbeh plný čierneho humoru o nezlomnosti, nezávislosti a o radosti z toho, že si Jennette končene môže sama umyť vlasy.

Z anglického originálu I’m Glad My Mom Died (Simon & Schuster, New York 2022) preložila Sára Moyzesová.

Detaily o knihe

Názov: Som rada, že mama zomrela

Originálny názov: I’m Glad My Mom Died

Objednávací kód NA205999

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Som rada, že mama zomrela (Zuzana Čahojová, 4.1.2024) Odpovedať

príjemné čítanie
“Sláva medzi nás vrazila klin, na ktorý som nikdy ani nepomyslela. Toto chcela. A ja som chcela, aby to dostala. Aby bola šťastná. No teraz, keď som slávna, uvedomujem si, že šťastná je len ona. Ja nie. Jej šťastie existuje na úkor môjho. Cítim sa, akoby ma okradla a využila.” Táto kniha rozbúrila vlny slovenského aj zahraničného bookstagramu. Už len názov môže napovedať prečo. Sama som nevedela, čo mám od príbehu čakať. Rozhodne sa nečítalo ľahko o neustálom psychickom týraní, citovom vydieraní a nátlaku byť vo všetkom dokonalá. Od človeka, ktorý vás mal milovať a ochraňovať pred všetkým zlom sveta. Namiesto toho na vás prenáša svoje nesplnené sny, má pre vás nalinkovaný život presne podľa jej predstáv. Nie tých vašich. Verím, že knihu nebolo príjemné písať. Otvoriť vlastnú pandorinu skrinku, dať na papier a myslou sa neustále vracať k detstvu, na ktoré Jennette nemá pekné spomienky, prežiť znova všetky traumy spôsobené niekým, kto ju mal milovať, muselo byť bolestivé. Ale možno aj oslobodzujúce. Často som sa sama seba pýtala, prečo sa matke nepostavila. Keď však nič iné nepoznala, nevidela ako by mal vyzerať milujúci vzťah s rodičom, ťažko vymaní zo zaužívaného stereotypu. Aj keď to je pravidelný psychický nátlak. Napriek téme a očakávanému náročnému čítaniu, mal príbeh spád, bol pútavý a čítal sa dobre. Za mňa odporúčanie ak chcete siahnuť po nie bežnej beletrii. “Zmysel celého môjho života, a to udržať mamu šťastnú a nažive, bol zbytočný. Všetky roky, ktoré som jej venovalala, všetok čas, každú svoju myšlienku a všetko, o čom som si myslela, že by ju potešilo, vyšlo úplne navnivoč. Pretože tu nie je.”

Skvelé! (Katarína, 31.10.2023) Odpovedať

vrelo odporúčam
Rozmýšľam, či tu ostal ešte niekto taký, kto túto knihu nečítal. Ak náhodou áno, mali by ste to čím skôr napraviť. Som rada, že mama zomrela, je pre ľudí so silným žalúdkom a netrpiacimi záchvatmi zúrivosti. Jennette McCurdy totiž rozpráva úplne bez obalu, nesnaží sa nič prikrášliť ani nafúknuť, práveže som miestami nadobudla pocit, akoby si ani poriadne neuvedomovala, akým príšerným detstvom si musela prejsť. Príbeh by som rozdelila na dve časti – detstvo a dospelosť. Jej štýl písania sa stránku od stránky mení, najprv môžete badať nevinné dieťa, ktoré si ani poriadne nevšíma, čo sa okolo neho deje, až sa postupne dostaneme k časti, kedy si aj Jennette všimne, v akej veľkej kaši sa ocitla. Jej mama by sa dala opísať ako jeden veľký teror, ktorý si citovým vydieraním berie všetko, čo mu neodkáže odolať. So svojou dcérou denne manipuluje, dusí ju (našťastie „len“ psychicky), má absolútnu kontrolu nad jej životom. Priznám sa, ja sama som si už v určitom štádiu želala, aby jej mama už konečne zomrela. Niektoré situácie sa skutočne nedali zniesť a len veľmi ťažko si dokážem predstaviť, že by som sama zvládla niečo také. K Jennette pociťujem obrovský obdiv za to, že sa dokázala podeliť o svoj životný príbeh s celým svetom, a najmä za to, že dnes dokáže fungovať ako zdravý jedinec. Ja by som, pravdepodobne, už dávno ušla niekam ďaleko a nikdy sa neotočila. Kruté, drsné, strašidelné, no stojí za každú sekundu vášho času.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je sedem plus štyri?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

„Chcem ti dať taký život, aký som sama nikdy nemala, Net. Chcem ti dať taký život, aký si sama zaslúžim. Život, aký mi tvoji starí rodičia nedovolili mať.“
„Dobre.“ Som nervózna z toho, čo príde.
„Myslím si, že by si sa mala stať herečkou. Bola by si skvelá. Blonďavá modrooká herečka. Také majú všetci v meste radi.“
„V akom meste?“
„V Hollywoode.“
„Nie je Hollywood príliš ďaleko?“
„Asi hodinu a pol odtiaľto. Po diaľnici. Musela by som sa najskôr naučiť jazdiť po diaľnici. No je to obeta, ktorú som ochotná urobiť pre teba, Net. Ja nie som ako moji rodičia. Chcem pre teba len to najlepšie. Odjakživa. Vieš o tom, však?“
„Hej.“
Mama sa odmlčí, tak ako vždy keď sa chystá povedať niečo veľmi dôležité. Zohne sa ku mne, pozrie sa mi do očí, pričom v ruke stále drží prameň mojich vlasov.
„Čo na to povieš? Chcela by si hrať vo filmoch? Chceš sa stať maminou malou herečkou?“
Existuje len jedna správna odpoveď.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x