bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Súmrak dňa

Vydavateľ: ODEON (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:280
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.03.2024 03:51

Lepšia cena: 10,84 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 11,09 € (vrátane DPH)
Bežná cena:12,90 €
Ušetríte: 1,81 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 8,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Súmrak dňa

Pán Stevens niekoľko desaťročí pracoval ako komorník v Darlington Halle, najprv u lorda Darlingtona, neskôr u bohatého Američana Farradaya, ktorý si sídlo kúpil.
Príbeh komorníka Stevensa sa odohráva v dvoch časových líniách: v súčasnosti – Stevens dostane list od bývalej gazdinej sídla slečny Kentonovej, a v minulosti, v návrate do čias, keď spolu v sídle slúžili. Súčasný majiteľ navrhne Stevensovi, aby si vzal pár dní voľna. Stevens ponuku využije na cestu po Británii s cieľom stretnúť sa so slečnou Kentonovou a zistiť, či je v manželstve naozaj taká nešťastná, ako naznačila v liste. Na ceste po Anglicku rozjíma nad hodnotami a tradíciami v povojnovom Anglicku, keď sa starý svet so svojimi istotami rúca, nad vzťahom k otcovi, ktorý tiež bol v Darlington Halle komorníkom, no najmä nad podstatou pojmu dôstojnosť, ktorá podľa Stevensa odlišuje mimoriadne kompetentných komorníkov od tých „veľkých“ a je to dar od prírody tak ako ženská krása.
Stevens sa napokon naozaj so slečnou Kentonovou stretne. Toto stretnutie odhalí príbeh nešťastnej lásky dvoch ľudí, ktorí sa celý život milovali, napriek tomu sa medzi nimi nevyvinul iný než profesionálny vzťah, a to pre Stevensovo úsilie byť lojálnym, „dôstojným“ komorníkom bez štipky emócií či nároku na vlastné úvahy o povahe sveta a osobný život.

Z anglického originálu The Remains of the Day (Faber and Faber, London 2005) preložil Peter Kerlik.

Dostupné verzie titulu

Súmrak dňa Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Súmrak dňa

Originálny názov: The Remains of the Day

Objednávací kód NA202865

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Čitateľské recenzie

Hodnotenie čitateľov

Dielo nositeľa Nobelovej ceny (Monika Kádeková, 24.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Týmto dielom si ma Kazuo Ishiguro úplne podmanil. A potvrdil oprávnenosť získania Nobelovej ceny za literatúru. Je výborným rozprávačom, ktorý vás vtiahne do atmosféry anglických zvyklostí, ktorých sa celý život pridŕža pán Stevens. Ten sa so svojou rolou komorníka identifikoval až natoľko, že jej je nadovšetko oddaný a zdá sa, že táto lojalita napĺňa jeho život zmysluplnosťou. Ale je to naozaj tak, alebo sa len pán Stevens snaží vyhnúť výzvam súkromného života? Román ponúka veľa podnetov na zamýšľanie, bez toho, aby Ishiguro odhaľoval "správne odpovede". Dej knihy nie je závratný, ale o to podľa mňa autorovi ani nešlo. A tiež to nie hlavné kritérium kvality diela. Mňa si získal pokojný tón rozprávania, akoby som sa hojdala na vlnách mora v člne. Zároveň vnímam, že hlavná postava si prechádza osobnými búrkami, i keď veľmi dobre maskovanými distingvovanosťou či konzervatívnym nazeraním na plnenie si pracovných povinností. Určite neostanem iba pri tomto jednom autorovom diele. Som zvedavá čím novým prekvapí Ishiguro v knihách Neopúšťaj ma a Klára a Slnko.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je jeden krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Z dverí knižnice vidieť cez vstupnú halu rovno na hlavný vchod. Veľmi nápadne, doslova uprostred inak prázdnej a vyleštenej podlahy ležala lopatka na smeti, na ktorú ma upozornila slečna Kentonová.
Udrelo mi to do očí ako bezvýznamná, ale neprístojná chyba; lopatka na smeti bola nápadná nielen z piatich dverí na prízemí, ale aj zo schodiska a z balkónov na prvom poschodí. Prešiel som cez halu a zdvihol som ten urážlivý predmet, skôr než som si uvedomil plné dôsledky; spomenul som si, že asi pred polhodinou môj otec zametal vstupnú halu. Spočiatku som len ťažko pripustil, že by bol urobil takú chybu. Čoskoro som si však uvedomil, že takéto bezvýznamné pošmyknutia sa zavše môžu stať hocikomu, a moje podráždenie sa obrátilo proti slečne Kentonovej, lebo sa pokúsila narobiť okolo tejto udalosti toľko zbytočných rečí.
Potom, asi o týždeň neskôr, som kráčal po zadnej chodbe z kuchyne, keď slečna Kentonová vyšla zo svojej izby a predniesla vyhlásenie, ktoré si iste pripravila už vopred; bolo to niečo v tom zmysle, že hoci veľmi nerada upozorňuje na chyby, ktoré robia moji podriadení, obaja musíme pracovať ako tím a ona dúfa, že nebudem váhať a upozorním ju, ak podobné chyby urobia jej podriadené. Potom mi ukázala niekoľko kusov striebra pripravených na večeru, na ktorých ostali viditeľné zvyšky po čistení.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x