bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Záhrada pre úžitok- 2.vydanie

Vydavateľ: Plat4M Books s.r.o (Plat4M Books, s.r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:2.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.04.2024 02:57

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Záhrada pre úžitok- 2.vydanie

V časti Ovocinárstvo profesor Hričovský podrobne popisuje požiadavky ovocných druhov na prostredie, podrobne sa venuje problematike podpníkov pre ovocné druhy, ďalej klasickým a súčasným pestovateľským tvarom. V ďalšej časti knihy sa opakovane pri jednotlivých ovocných druhoch zaoberá tvarmi vhodnými pre pestovanie, nemalú pozornosť venuje výberu odrôd, kde predstavuje tie najodolnejšie voči rôznym chorobám. Záhradkári v knihe pri jednotlivých odrodách privítajú aj rady týkajúce sa prípravy pozemku, termínom výsadby, ako aj agrotechnike v záhrade. Ivan Hričovský praktickými radami a postupmi odporúča reguláciu opadu plodov, a to najmä ručnou prebierkou. U každého ovocného druhu počnúc jabloňami, cez hrušky, čerešne, ďalej jahody a maliny až po menej známe ovocné druhy ako sú zemolez, brusnice či rakytník rešetliakovitý v záhrade venuje pozornosť ochrane jednotlivých druhov ovocia. Čitateľ si so záujmom isto prečíta aj tú časť knihy, kde sa venuje oberaniu a uskladňovaniu ovocia.

V časti Zeleninárstvo profesorka Valšíková okrem iného prináša rady, ako plánovať pestovanie zeleniny v záhrade, poukazuje na pestovateľské zásady, ktoré vedú ku kvalitnej úrode jednotlivých druhov, venuje sa najznámejším chorobám a škodcom a postupom, ako predchádzať ich rozširovaniu, ďalej predstavuje účinné pestovateľské postupy a nepochybne zaujímavou súčasťou knihy je kapitola pestovanie zeleniny v chránených priestoroch. Autorka sa pri jednotlivých druhoch zeleniny podrobne venuje ich botanickej charakteristike, nárokom na pôdu a prostredie, príprave pôdy a hnojeniu, jednotlivým krokom pri pestovaní a ošetrovaní a v neposlednom rade zberu a kvalite trhového tovaru. Nájdeme tu aj informácie o pôvode a význame pri výžive, podrobnosti o osive a sadive, príprave pôdy a výsadby, ďalej o rýchlení a rady o pestovaní v pareniskách, fóliovníkoch a skleníkoch.

V časti Vinohradníctvo docent Hronský začína zdôrazňovaním významu pestovania viniča hroznorodého v záhradkách a jeho požiadavkami na prostredie. Venuje sa formou praktických rád rastu, zretiu a prezrievaniu hrozna, významu slnečného žiarenia, geografickým podmienkam a organizmom v pôde, členeniu vinohradníckych regiónov Slovenska podľa bonitných kategórií. Podstatnú časť tejto kapitoly autor venuje stolovým a muštovým odrodám, popisuje rozdelenie odrôd podľa stupňa skorosti zretia hrozna. Veľký dôraz kladie na rozmnožovanie viniča, štepeniu, výsadbe v záhradke, ošetrovaniu, rezu, tvarovaniu dreva po reze, voľbe vedenia a tvarovaniu kra viniča. Dôležitou súčasťou sú aj technológie pestovania - obrábanie pôdy vo vinohradoch, výživa a hnojenie viniča ošetrovanim krov.

Detaily o knihe

Názov: Záhrada pre úžitok- 2.vydanie

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Knihu ešte nikto nekomentoval, budete prvý.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je štyri krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x