bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Mala som to písať v prítomnom čase

Vydavateľ: Artforum (ARTFORUM, spol. s r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 03.06.2024 02:56

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 6,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Mala som to písať v prítomnom čase

Román s ľahkými autobiografickými črtami, je príbehom dvadsaťjedenročnej študentky literatúry, Dorte Hansenovej, a odohráva sa na sklonku 80-tych rokov 20-teho storočia akoby na ceste medzi provinciou, kde prechodne obýva maličký prenajatý byt a Kodaňou, kde študuje na univezite, či skôr sa tak tvári.

Hlavná postava približuje svoj život prostredníctvom detailov, skrze naoko zbytočné každodenné jednotlivosti, ktoré však o nej prezrádzajú všetko potrebné. Rozprávačka Dorte píše o svojich priateľoch či milencoch, bývalých i terajších, ktorí pôsobia rovnako dočasne ako jej bydlisko pri vlakovej stanici. Zoznámuje nás s Dorte staršou, po ktorej dostala meno, svojou nedobrovoľne bezdetnou tetou. Vytušíme, že Dorte staršia je metaforou jej samej a vice versa. Skutočné miesta-nemiesta, na ktorých sa príbeh odohráva, bezvýznamné staničky v Dánsku, čitateľa svojím prechodným charakterom rozkmitávajú rovnako ako vnútorný nepokoj Dorte, ktorý sa navonok prejavuje jej chronickou nespavosťou.

Literárny vedec Lasse Horne Kjaldgaard, si v dánskom denníku Politikken kladie otázku, ako je možné, že romány Helle Helle o osamelých ženách, žijúcich nezáživné životy, a trpiacich nespavosťou, dokážu čitateľa chytiť rovnako ako ktorýkoľvek dobrodružný román? Ktovie, možno si túto otázku prestaneme klásť po prečítaní románu Mala som to písať v prítomnom čase.

Detaily o knihe

Názov: Mala som to písať v prítomnom čase

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Príjemné prekvapenie (Zdenka, 22.1.2015) Odpovedať

príjemné čítanie
Začala by som tým,že túto knižku by som si nikdy dobrovoľne nekúpila,dostala som ju ako darček a keďže nie som ten tip,čo darované knižky odloží na policu,pustila som sa do nej.Popravde,nevedela som,čo od nej očakávať,ale kedže som ju dostala od na slovo vzatého literárneho odborníka,povedala som si,že zlé to rozhodne byť nemôže.A tak som začala čítať. Popravde,dej nie je ničím výrazne zaujímavý,ani pútavý. Je to príbeh študentky,jej každodenného,trochu nudného,života,jej starostí,útrap,radostí a hlavne nekonečných zamilovaní a následných odmilovaní...Neviem prečo,ale pri jej čítaní som cítila takú pohodu ako už dávno nie.Opisy okolitej prírody,ulíc,kvetov,záhrad či prechádzajúcich vlkov ma tak vtiahol,že som sa miestami cítila ako keby som bola v Dánsku presne na tom mieste a v danej,opisovanej chvíli. Rozhodne je to knižka,ktorá stojí za prečítanie. Je pohodová,nenáročná a človeka dokáže vytiahnuť z každodenných starostí a zatiahnuť priamo do Kodane,čo stojí za to ;)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva plus päť?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x